Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 27 , 30 juni t/m 6 juli 1997
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 7/8, juli/augustus 1997
In het tijdschrift: actueel: Geen fusie Nuva-Monuta, internet: verzekeren via Internet
DELA. nl, webdiscussie voor- en tegenstanders thanathopraxie en cremeren in de openlucht op uitvaart.nl, locale nieuwsflitsen en een 8 tal hoofdartikelen.
1. WTN leidt tot verschuivingen onder uitvaartverzekeraars
Rob Bruntink: Artikel over de Wet Toezicht Natura Uitvaartverzekeraars. Verzekeraars die meer dan 3000 leden hebben vallen sinds 1 januari onder de WTN, hetgeen een aantal kleine verzekeraars in problemen heeft gebracht. De grote als Dela, Monuta en Amev-Aradanta zijn dan ook op het overnamepad geslagen.
2. Stormen blijven uit op NUVU-vergadering
De algemene vergadering op 4 juni j.l. verliep minder roerig dan velen hadden verwacht. Het plotselinge aftreden van voorzitter Boxtart vanwege koerswijzigingen bij de NUVU werd door het bestuur tegengesproken. Ook werd gesproken over het partnership met de
NVG naast dat van de LPU.
3. Een begraafplaats als een stad

A.M. Fonville: Artikel over de grootste begraafplaats van de Europa, Ohlsdorf in Hamburg. Dit n.a.v. een excursie door de vereniging
De Terebinth
4. Een uitvaartreportage: wie komt op het idee?
Nicolien Reith: artikel over
Profubo, een landelijke netwerk van 60 fotograven, die uitvaartreportages maken overeenkomstig de wens van nabestaanden. Citaat van fotograaf Horsthuis:" Fotografie ligt het meest voor e hand wanneer familie in het buitenland verblijft en niet kan komen, als er kleine kinderen zijn waarvan de vader of moeder begraven worden, of als er een crematieplechtigheid is na een ongeluk en de partner nog in het ziekenhuis ligt."
5. Zekerheid voor het graf op termijn
J. van der Woude: artikel over o.a. Grafzorg Nederland. Het artikel bespreekt het probleem van zgn. kiezen voor een eeuwigdurend recht op een graf, dit is namelijk veelal niet meer mogelijk. Via Grafzorg Nederland kan men dit 'probleem' alsnog (veelal fiscaal vriendelijk) oplossen.
6. Een grafsteen valt om: wie is aansprakelijk?
J.W. Rutjens: Artikel over wie er aansprakelijk is voor het omvallen van een grafsteen. Niet de eigenaar van het grafmonument is namelijk aansprakelijk, maar de eigenaar van de begraafplaats. Deze risico- aansprakelijkheid is niet altijd bekend bij begraafplaats-eigenaren zo bleek uit een onderzoek.
7. Tendensen in de lijkbezorging
Nicolien Reith: Verslag van de Vermande studiedag.
8. Van penning tot polis (2)
H.L. Kok: Tweede deel van een reeks dat handelt over de Middeleeuwse gilden en organisaties die speciale bussen etc. hadden voor hun leden in geval over o.a. overlijden.
9. Amerikaanse begraafplaatsen gaan on-line

Artikel over de zich steeds meer op het internet presenterende Amerikaanse begraafplaatsen.

Leeuwarder Courant, 2 juli 1997, 'Poel van verdriet' monument voor verongelukte zoon
A
nje de Vries: Artikel over een vader die ter nagedachtenis aan zijn omgekomen zoon een poel op zijn land aanlegde met een herdenkings- steen in het midden. Vader en zoon hadden de plannen al klaar om hem samen aan te leggen. De vader heeft het nu alsnog gedaan ter herdenking aan zijn zoon.

Leeuwarder Courant, 3 juli 1997, Sterven
C
olumn van Chiel Evers. In deze column haalt de columnist een theorie aan uit de sociale wetenschap. De theorie dat: Omgang met de dood een grondvorm is voor veel recreatieve activiteiten. In de vakantie verhoogt de toerist namelijk veelal het risico op levensbedreigende ongelukken. Parachutespringen berg- beklimmen, wadlopen etc. zijn immers allemaal onderdelen van de kennismaking met Magere Hein.

Leeuwarder Courant, 4 juli 1997, Wolvega krijgt nieuwe urnenwand
Gemeente Westellingerwerf wil de urnenbewaarplaats met 24 nissen laten uitbreiden. Het uitgeven van de eerste 20 nissen in de bestaande urnenbewaarplaats duurde 20 jaar, de laatste 14 werden de afgelopen 7 jaar uitgegeven.

Telegraaf, 4 juli 1997, Touwtrekken om lichaam Lenin
Pieter van der Sloot: artikel over de discussie in de Doema (Tweede Kamer van Rusland over het lot van het gebalsemde lichaam van
Vladimir Oeljanov, alias Lenin. In het artikel wordt ook Lenins nicht, de 75-jarige Olga Oeljanova aangehaald , zij had eerder op een
communistische bijeenkomst gewaarschuwd voor een 'volksopstand' indien het gebalsemde lichaam van haar oom uit het mausoleum zou worden verwijderd.