Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 32 , 4 augustus t/m 10 augustus 1997
Brabants Dagblad, 4 augustus 1997, Begraafplaats Gestel
Robert van Lith: artikel over de historie en de huidige situatie van de begraafplaats aan de Nieuwsstraat in Gestel. De Rooms Katholieke begraafplaats is in 1907 gesticht samen met een gedeelte voor de protestanten en de gemeente. Sinds kort is er ook ruimte voor Moslims.

Verschillende kranten, 5 augustus 1997, Meer soldaten gevonden in terracottaleger in China
AP: Archeologen hebben nog meer terracotta soldaten gevonden die horen bij het graf van de Chinese Keizer Qin Shihuangdi. Qin stierf in 206 voor Christus en was de eerste Chinese keizer.

Volkskrant, 5 augustus 1997, Heuveltje gemaakt voor heidense goden
Artikel in een serie over heidense plekken in Nederland. Dit keer over het Cuneraheuveltje in Rhenen. Waarschijnlijk stamt dit heuveltje uit de tijden van de Germanen. In de buurt zijn dan ook graven gevonden van mannen uit de zevende eeuw. In hun buurt werden ook negen paarden begraven. Paarden hoorden bij de god Odin die de doden begeleide.

Verschillende kranten, 6 augustus 1997, Overnachten tussen mummies
Het British Museum biedt vanaf november de mogelijkheid om te overnachten tussen de mummies. Het museum ziet het als een mogelijkheid om haar financiële inkomsten te versterken.

Verschillende kranten, 8 augustus 1997, Lijkenvondsten
Zowel de politie van Den Helder als die van Voorburg hebben een lijk -dat al enkele weken in huis lag- gevonden. Beiden moeten al meer dan een maand dood zijn gezien de gevonden post.

Volkskrant, 8 augustus 1997, Vondst van de eeuw in Athene door toeval
AP: Door puur geluk en conciëntieus graafwerk hebben archeologen de begraafplaats Demosion Sima uit de vijfde eew voor Christus ontdekt. In het werk van de historicus Thucydides komt de begraafplaats voor onder meer in zijn grafrede voor Pericles (grondlegger van de Atheense democratie). Op deze begrafplaats ligt naast Pericles waarschijnlijk ook de staatsman Solon en de redenaar Lycurgus begraven. In de antieke tijden strekte Demosion Sima zich uit langs een weg van anderhalve kilometer. De Atheners werden daar in zogenaamde 'polyandria' (massagraven) begraven.

Volkskrant , 9 augustus 1997, Che kerel, je blijft een voorbeeld
Ineke Holtwijk: Artikel over het opkomend toerisme (en verering) in Bolivia rondom de laatste verblijfplaats en executieplek van Che Guevarra. In het artikel aandacht voor allerlei vormen van rezen om de laatste reis van Che te kunnen overdoen. Het is zelfs mogelijk om de duizend kilometer trektocht van Che en medestrijders geheel over te doen.

Leeuwarder Courant, 9 augustus 1997, Versterven is voltooiing van het leven.
Gerard Akkerman; een (paginagroot) interview met de hoogleraar klinische geriatrie Dick Sipsma. enkele citaten: Als dementerende ouderen in de laatste fase van hun ziekte aangeven niet meer te willen eten en drinken, is dit voor verpleeghuisartsen vaak het signaal dat ze aan het eind van hun leven zijn. Artsen kunnen in zo'n geval in nauw overleg met de familie kiezen voor een beleid van versterving. Het kaarsje gaat uit, het systeem is op. Ze sterven omdat het systeem niet langer verenigbaar is met datgene wat leven is. Dit is een natuurlijke dood.

NRC, 9 augustus 1997, in het rijk van SCI is de dood koning
Jasper Enklaar: (3/4 paginagroot artikel) Na Verenigd Koninkrijk (20% marktaandeel), Australië (24% marktaandeel) Frankrijk (28% marktaandeel) is de Amereikaanse Service Corperation International begonnen aan overnames in Nederland. Zij heeft op 1 juli jl. door overname van GWE beheer te Zeist, 2 crematoria en een aantal uitvaartcentra in handen gekregen. Wat lang gevreesd werd in de uitvaartbranche is nu toch gebeurt. In het artikel wordt het een en ander over de werkwijze van SCI geschreven en haar methoden van werken (met lokale gewoontes rekening houden maar wel werken met Amerikaanse managementtechnieken) en gebruik maken van schaalvoordelen als b.v. groot inkopen. Aan het eind van het artikel word ook Jol sr. nog even geciteerd als een van de kanshebbers ('t Statenhuys) om overgenomen te worden.