Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 34 , 18 augustus t/m 24 augustus 1997
Doodgewoon, Tijdschrift over de dood, herfst 1997, nummer 14
In het tijdschrift: kort; Draaiboek voor de uitvaart van
Bakker & Hament uitvaartbegeleiders, nieuwe uitvaartwinkel en levende muziek, agenda. De rubriek lied (Bram Vermeulen). Kroniek. Boekbesprekingen en digitale lezerspost met reacties over de dodendag
en een 6 tal hoofdartikelen.
1. 3 artikelen over Thanatopraxie (conserveren/balsemen), Artikel met inleiding over thanatopraxie door Anja krabben, interview met een thanatopracteur, en een artikel over thanatopraxie in Amerika door Anja Krabben.
2. Eric Venbrux: artikel over de Tiwi Aborigines dodenriten.
3. Marijke Streefkerk: Eindigen op de mestvaalt, een interview met de schrijver Richard Klinkhamer , die verdacht werd van moord op zijn vrouw.
4. Alexander Nijeboer: 'A lonely life ends at Elvis Presley Boulevard, achtergrondartikel i.v.m. de 20st sterfdag van de "King".
Barbara Mastwijk: De ultieme bibliotheek, artikel over internet en daarin speciale aandacht aan
http://www.salonmagazine.com/ (interactief tijdschrift over boeken, kunst en ideeën).
5. Roy de Beunje en Anja Krabben: Dieren rouwen niet, artikel over dood en rouw in Artis.
6. Susan Smit: Het laatste Meubel, artikel over familiebedrijf P. van Wijk & Zoon.

Verschillende kranten, 20 augustus 1997, Massagraf Joodse opstand tegen de Romeinen ontdekt
Reuter: In Galilea is een massagraf ontdekt. In een waterreservoir vonden archeologen het gebeente van een grote groep mensen, onder wie kinderen. In oude geschriften schreef Josephus aanvoerder van de opstandelingen, dat zij na de val van de stad Jotapata de doden begroeven in een waterreservoir

Volkskrant, 20 augustus 1997, Weduwe met invalide huisgenoot mag deel uitkering houden
José Smits, Milja de Zwart: Staatssecretaris De Grave doet binnenkort het voorstel naar het kabinet dat weduwen met en invalide huisgenoot toch een gedeelte van hun ANW uitkering mogen houden. Echter een volledige
ANW uitkering is niet mogelijk, volgens het Ministerie van Sociale Zaken levert het samenwonen in een huis hoe dan ook financieel voordeel op.

Volkskrant , 21 augustus 1997, De kleine wereld 'Wat is er geworden van je botten, Brenan?'
Artikel over het lichamelijk overschot van de Britse Schrijver Gerald Brenan, dat zich nu al 10 jaar bevindt in een conserveringsbad in het Anatomisch laboratorium van de medische faculteit in Malaga. De schrijver had destijds bepaald dat zijn lichaam aan de medische wetenschap moest worden nagelaten. Echter voor studenten is het gebruik dat zij alleen met anonieme lichamen te maken krijgen. Dit is echter niet mogelijk door de bekendheid van de schrijver, waardoor men de privacy van de dode ernstig zou kunnen schaden.

De Groene, 21 augustus 1997
Interview met muzikant en schilder Armando, citaat: 'De enige zin van het leven is het leven zelf, en de dood'

Leeuwarder Courant, 22 augustus 1997, Hervormde kerk Goutum fraai omzoomd door 124 leibomen.
Foto met een artikel over de restauratie van het meer dan 1000 jaar oude kerkje in Goutum en zijn meer dan 100 jaar oude bomen.