Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 39 , 22 september t/m 28 september 1997
Alle kranten; artikelen en columns over de zinloze en geweldadige dood van Meindert Tjoelker op vrijdagavond 12 september. Veel kranten besteden in hun artikelen en commentaren ook aandacht aan het toenemend geweld op straat en wat daar eventueel aan te doen is. De Leeuwarder Courant organiseerde zelfs een speciale discussieavond hierover.
meinderttjoelker.jpg (50823 bytes) Herdenkingsplaats, De Waag te Leeuwarden
   aanklikken voor grote foto

Uitvaartwezen, Onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 10, oktober 1997
In het 25 jarig jubileumnummer: actueel: rouwcentra zijn uit op comfort, NUVA breidt uit door overname Smelt bv, NV Pantheon en NV Algemene begrafenisverzekering, agenda, boekbesprekingen, nieuws, lokale nieuwsflitsen en een 7 tal hoofdartikelen:
Vrijheid is een medaille met twee kanten:
Nicolien Reith: Interview met NUVU secretaris A. de Jong. Citaat van A. de Jong: "Als ondernemer moet je nu veel meer in huis hebben dan 25 jaar geleden. Zeker ook in sociaal opzicht."
Platvorm uitvaartwezen: brede blik op branche
Esther Krijgsman: Interview met de voorzitter Mr. C.G. Rutten. In het interview wordt o.a. het belang van deze brede organisatie aangegeven.
25 jaar NUVU: Van Kraaienbond tot erkende uitvaartondernemer
Artikel over het 25 jarig bestaan van de NUVU en daarbij een vrijwel compleet chronologisch overzicht van historische gebeurtenissen
Via een mortuarium door de douane
Nicolien Reith: Artikel over het mortuarium van CMO/LDU op Schiphol.
Te koop: gemeentelijke begraafplaats
Rob Bruntink: Artikel n.a.v. recente verkopen aan particulieren van gemeentelijke begraafplaatsen, zoals dat van Rijswijk aan de CVN. Volgens het artikel betaalde de CVN 10,2 miljoen gulden terwijl de boekwaarde 5 miljoen gulden was.
Zeemansgraven via landen met waterdichte regelingen
F.J. Mutter: Artikel over zeemansgraven en de mogelijkheden daartoe. In Nederland wordt het o.a. verzorgd door 't Statenhuys
"Het is belangrijk dat een vroegtijdig overleden kind een eigen plekje krijgt"
Esther Krijgsman: Artikel over een echtpaar dat hun dochtertje (23 weken oud) verloor en het belang van een tastbare herinnering d.m.v. een graf aan een overleden kindje.

Leeuwarder Courant, 22 september 1997, Geknakte Roos op gedenksteen Tjoelker
De samenwerkende Bewoners organisaties (SBO) heeft in nauw overleg met de familie hiertoe het initiatief genomen

Verschillende kranten, 23 september 1997, Gift crematoria in onderzoek kanker
De Nederlandse crematoria stellen bijna f 300.000 gulden beschikbaar voor onderzoek naar kanker. Het bedrag is de opbrengst van het recyclen van edele metalen.

Intermediair, 25 september 1997, Goedkoop Grafgraniet
Ben Kuiken (artikel in de serie prijsvorming van consumentenartikelen): In het artikel wordt aangegeven hoe de prijs van een grafmonument is opgebouwd van f 3411,- (fabrieksklaar) tot het uiteindelijke grafmonument van f 9585,- In het artikel ook twee tips: wie een grafsteen rechtstreeks bestelt bij de steenhouwer kan de provisie ontlopen en het vragen van offertes bij meerdere bedrijven kan tot aanzienlijke prijsverschillen leiden.

Net, het beste van Internet, oktober 1997, Doodgewoon op Internet
Jeroen van Bergeijk: dubbelinterview met de eindredacteur van gedenkboek.nl & uitvaart.org en de eigenaar van uitvaart.nl . In dit interview wordt door de verslaggever met name ingegaan op de animositeit tussen de geïnterviewden en helaas weinig geschreven over wat er op beide sites staat.

Volkskrant 26 september 1997, Dakota monument
In de binnentuin van het provinciehuis van Noord-Holland is donderdag het monument onthuld ter nagedachtenis aan het ongeluk met het Dakota vliegtuig in de Waddenzee.

Leeuwarder Courant 26 september 1997, Bloemen Tjoelker naar graf
De gemeente Leeuwarden brengt in overleg met de familie voortaan de bloemen bij de herdenkingsplaats over naar het graf van Meindert Tjoelker. De talloze brieven en kaarten zullen bewaard worden.

Leeuwarder Courant, 26 september 1997, Sioux-opperhoofd naar de Black Hills
De stoffelijke resten van Long Wolf (hij trad eind vorige eeuw o.a in Londen op met Buffelo Bill) zijn opgegraven bij de begraafplaats Brompton en overgebracht naar de Blak Hills in de Amerikaanse staat South Dakota.

Parool, 27 september 1997, Privatiseren van mortuarium raakt in zwang
Jan van der ven: Artikel over het toenemend privatiseren van ziekenhuis mortuaria, veel uitvaartondernemers vinden dat valse concurrentie.