Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 41 , 6 oktober t/m 12 oktober 1997
uitvaart oktober 1997 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, oktober 1997
NIEUWS:

Keith Leverton, de uitvaartondernemer die Lady Diana naar haar laatste rustplaats begeleidde, vertelt over zijn ervaringen. IN 1998 komt de nieuwe rouwpostzegel. Het Nederlands Uitvaartmuseum zoekt een plek bij het Arnhemse Openluchtmuseum.
KUNST OF KITSCH
Hans Wassink: artikel over het bewuster omgaan met de dood. Hij vraagt zich af of de nieuwe rituelen daarom volop de ruimte krijgen. Of is het allemaal kitsch die voortkomt uit ontkenning? De dood als grote roze bonbon die lekker weghapt, is een leugen, stelt hij.
KINDERBOEKEN
Ineke van Essen: artikel over het feit dat er steeds meer jeugdboeken verschijnen waarin dood, rouw en uitvaart een plaats krijgen. Ze kunnen kinderen herkenning en troost bieden. Daarnaast kunnen ze een rol spelen in het praten over de dood en daardoor ook bijdragen aan de verwerking.
BELGISCHE BEURS
Jasper Enklaar: artikel over de vak- en publieksbeurs: 'Uitvaart?.. Doodgewoon!' die in december in Antwerpen zal plaatsvinden. Volgens de organisatoren is er een grote behoefte aan informatie in Belgi
ë.
INTERVIEW NUVU-VOORZITTER
Jasper Enklaar: interview met George Haimé , de waarnemend voorzitter van de Nuvu dit naar aanleiding van het 25-jarig jubileum
. citaat: "Bij de uitvaartvernieuwers zijn natuurlijk haviken en duiven, net zo goed als bij ons. Sommige vernieuwers staan zeer kritisch ten aanzien van de wijze van lijkbezorging zoals de Nuvu-leden dat doen. En andersom zijn er Nuvu-leden die zeggen niet te geloven in wat de vernieuwers willen. Maar dat is ieders goed recht."
STEMMEN UIT HET VAK
Kan kunst iets toevoegen aan uitvaart en rouw?
LIJKKISTEN
Sasja Nicolaï: artikel over vernieuwingen bij lijkkisten. Het blijkt dat ongelakt vuren onverminderd populair blijft en dat katoenen bekleding het satijn definitief gaat vervangen.

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 4, oktober 1997
Vaste rubrieken: Klinker, agenda, brieven, cursief, media, commentaar en diensten van de vereniging en NVVE nu ook op het Internet.
Verder in het blad een zestal artikelen:
Wat heerlijk als de laatste bocht niet door storm en wind moet
Hans van Dam: interview met Mary Dresselhuys. Citaat: " Een dokter moet mij in het sterven niet moeilijk maar gemakkelijk maken. En dat betekent: mij helpen aan het enige waar ik nog aan geholpen wil worden. Mijn eigen dood.".
NVVE viert 25 jarig bestaan, programmaoverzicht.
"Ik moet mij verzoenen met het bijna onverzoenlijke"
Marleen Peters: interview met huisarts J. Stam n.a.v. een open brief die Stam schreef aan zijn patiënten en collega's waarin hij zijn gedachten over euthanasie en hulp uiteen zette.
Leven in seniorencentrum De Drie Hoven
Marleen Peters: interviews met bewoners en foto's uit het centrum (van Charlotte Bogaert).
Euthanasie kan slechts in het verborgene
Marleen Peters: Artikel over euthanasie in Duitsland. Door het oorlogsverleden blijkt euthanasie in Duitsland onacceptabel te zijn en veelal ook moeilijk te bespreken. Geen enkele politieke partij durft er ook haar vingers aan te branden.
Versterving is geen vrijwillige euthanasie
Ilse Verstappen: artikel over de ophef in de media die de afgelopen tijd was ontstaan n.a.v. de 'affaire 't Blauwborgje'.

Prinses DianaVolkskrant, 6-10 oktober, Dianarama 13 t/m 17 (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana)
Prins Charles heef rouwenden verzocht niet meer condoléance-brieven te sturen. Het gezin kan de post (tot nu toe een half miljoen brieven en kaarten etc.) niet meer aan. Ook is er de afgelopen weken nogal wat kritiek gekomen over de song Candle in de Wind van Elton John en de presentatie daarvan. Het Britse Rode Kruis heeft de gift (788.000 gulden) van de schrijver Morton, die het boek: Diana Here True Story - In Here Own Words geweigerd.

Verschillende kranten, 6 oktober 1997, Versterving het vaakst in verpleeghuis
GPD: Het blijkt dat het bespoedigen van overlijden door het staken van vocht en voeding het meest voorkomt bij demente patiënten in verpleegtehuizen. In 90% van de gevallen wordt de familie betrokken bij of ingelicht over het besluit om dit te doen.

Volkskrant, 8 oktober 1997, 'Familie schrikt ten ontrechte van versterving'
Suzanne Baart: interview met verpleeghuisarts dr. C. Hertogh n.a.v. de pas uitgebrachte nota Medische zorg met beleid. Citaat: " Versterving geeft de indruk van actief handelen en dat is het afzien van medisch zinloos handelen juist niet. Patiënten in verpleeghuizen sterven soms aan een dodelijk ziekte, maar vaak ook aan ouderdom. Ik geef dan als doodsoorzaak op taedium vitea, de dagen zat."

Leeuwarder Courant, 8 oktober 1997, Uitkering voor alle weduwen Indiëgangers
Weduwen van Indiëveteranen hebben, ongeacht het moment van trouwen, recht op de uitkering van f 1000,- netto. Indiëgangers hadden al eerder recht op deze uitkering, maar men realiseerde zich pas later dat hierdoor de weduwen in de kou bleven staan.

Verschillende kranten, 8 oktober 1997, Valkenburg wil graf in grotten
De gemeente Valkenburg wil zijn doden gaan begraven in de grotten. De algemene begraafplaats op de Cauberg begint vol te raken. De overledenen worden nu nog bijgezet in de uitgehakte gaten in de mergelwand van de Cauberg.