Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 42 , 13 oktober t/m 19 oktober 1997
PC, Later, periodieke uitgave van coöperatie PC, nr 2, oktober 1997
In het blad de vaste rubrieken: Vraag het de PC, Nieuws van de PC,  Puzzel en een viertal artikelen:
1. Als er veel mensen naar een begrafenis komen, is dat een grote troost voor de nabestaanden
Interview met Hans Boskamp. citaat: "Ik heb er eigenlijk nooit bewust over nagedacht hoe mijn eigen begrafenis zou moeten zijn. ...veel belangrijker vind ik misschien nog wel de belangstelling die je toont voor de nabestaanden en familie."
2. De PC in de P.C. Hoofdstraat
Artikel over de veranderingen binnen de PC en de activiteiten vanuit de P.C. Hoofdstraat. Het uitvaartbedrijf en alle direct daarmee verbonden afdelingen zijn verhuist naar de Kabelweg.
3. Afscheid nemen in de stijl van Noormannen
Historisch artikel over de uitvaart- en crematierituelen bij Noormannen.
4. Westgaarde.. Rust en ruimte voor vertroosting
Sfeer-reportage over het recent aangekochte crematorium en begraafplaats Westgaarde.

Verschillende kranten, 15 oktober 1997. Deense pastor wil kerkhof voor geaborteerde foetussen
AP: Een vertegenwoordiger van de Lutherse kerk in Denemarken heeft voorgesteld een speciale begraaf- en gedenkplaats in te richten voor geaborteerde foetussen. De pastor stelde dat veel vrouwen die een abortus hebben laten plegen achteraf een schuldgevoel krijgen en een duidelijke plaats voor rouwverwerking nodig hebben

Hervormd Nederland magazine, 16 oktober 1997, Themanummer met 7 stukken over de nieuwe heiligheid
Zeven verhalen over heiligen, heiligenlevens en de hunkering naar rituelen. Enkele citaten/kopjes: Postmoderne bedevaartplaatsen als De Meer. Dat veel Nederlanders een waxinelichtje ontsteken of bloemen neerleggen als er sprake is van een openbaar rouwproces kan niemand zijn ontgaan. De moderne mens weet niet meer hoe er met geweld en dood moet worden omgegaan. Wij willen, zoals bij alles, dat het oplosbaar is.

Intermediair, 16 oktober 1997, Bijna dood is niet prettig
De beroemde 'bijna dood ervaring' hoeft helemaal niet zo heerlijk en vreedzaam te verlopen als vaak wordt gedacht. Onderzoekers aan de Universiteit van Coventry ontdekten dat pakweg de helft vergelijkbaar was met een ordinaire nachtmerrie. Onderzoekers van het eerste uur als Raymond Moody en Elisabeth Kübler-Ross presenteerden de 'bijna dood ervaring' bij voorkeur als een glimp van het gelukzalig leven na de dood. Negatieve ervaringen werden weggewuifd als verwaarloosbaar of als 'vervormingen' veroorzaakt door ziekte en medicijnen. Neurofysiologen hebben de 'hemelse en helse' ervaringen altijd beschouwd als hallucinaties veroorzaakt door verstoringen van de zuurstoftoevoer naar bepaalde delen van het brein.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 13-19 oktober, Dianarama   (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana)
In het graafschap Derbyshire zijn condoléancebrieven en bijdragen aan het condoléanceregister zoekgeraakt. Volgens de aartsbisschop van Canterbury wijzen de reacties op de dood van prinses Diana op een religieuze hunkering onder de mensen. De herziene biografie van de schrijver Morton, die het boek: Diana Here True Story - In Here Own Words schreef zal het meest verkochte ingebonden boek van het jaar worden. De heruitgave stond op 6 oktober jl. al op 41.042 exemplaren..

Verschillende kranten, 15 oktober 1997, Dylan Thomas stierf door blunder arts.
AP: De dood van de in 1953 gestorven uit Wales afkomstige dichter Dylan Thomas is veroorzaakt door een volkomen verkeerde diagnose van Dylans privé arts. Dat staat in het boek " The Death of Dylan Thomas" van neurochirurg James Neshold en Thomas biograaf George Tremlett.