Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 44 , 27 oktober t/m 2 november 1997
Volkskrant , 27 oktober 1997, Donald Duck ligt klaar in de rouwkamer
In Zoetermeer heeft uitvaartcentrum Ogier 3 rouwhuiskamers geopend, waar familieleden doorlopend toegang hebben. Het worden 3 knusse kamers waar de koffie bruin staat en de Donald Duck quasi-non chalant op de tafel is blijven liggen. De familieleden krijgen de sleutel van het centrum en 'hun' huiskamer. De 'huiskamers' zijn in verschillende stijlen ingericht, een met 'zware' meubelen uit grootmoeders tijd, een met grenen meubelen en een moderne kamer met strakke lijnen en enkele felle kleuren.

Verschillende kranten, 29 oktober 1997, Meer sterfgevallen in extreem warme maand augustus
ANP: De afgelopen maand augustus overleden bijna duizend mensen meer dan normaal volgens het CBS. Tussen 10 en 25 augustus overleden per dag 411 personen, 63 meer dan normaal. Het was de warmste augustusmaand in driehonderd jaar.

Vrijwel alle regionale kranten, 30 oktober 1997, Van Der Lubbe krijgt alsnog waardig graf
EPD: Marinus van der Lubbe die in 1933 ter dood werd veroordeeld voor het in brand steken van de Rijksdag in Berlijn krijgt alsnog een waardig graf. De Leidenaar ligt sinds 1934 anoniem begraven op een kerkhof in Leipzig.

Vrijwel alle regionale kranten, 30 oktober 1997, Nederlanders weten niet echt wat rouwen is
GPD: "Nederlanders doen het met een kopje koffie en een plak cake, moslims doen het zonder kist en Balinezen lachen in plaats van huilen bij een sterfgeval. Een universele reactie op het verlies van een sterfgeval is er niet, maar een sterfgeval leidt in alle culturen tot een emotionele verstoring." zegt prof. dr. J. van der Bout ,hoogleraar rouwverwerking aan de Universiteit van Utrecht tijdens een studieconferentie over rouwrituelen aan van allochtonen die 29 oktober jl. werd gehouden aan de Haagse Hogeschool.

Intermediair, 30 oktober 1997, De klantvriendelijke dood, Begrafenisondernemer verzorgt uitvaart op maat
Mirjan Vossen en Ralf Bodelier: Een artikel over de gevolgen van de komst van de Amerikaanse SCI na hun overnamen van GWE beheer in Zeist (2 crematoria en 11 uitvaartcentra). Volgens de schrijvers is door de komst van de SCI (bijgenaamd Mc Death) een schokgolf door de traditionele uitvaartbranche gegaan in Nederland. De schrijvers zien echter in Mc Death een overeenkomst met de Uitvaartvernieuwers , beiden zeggen zich te richten op de wensen van de overledenen c.q. de nabestaanden, wil men iets bijzonders dan krijgt men iets bijzonders. In het artikel worden ook de woordvoerders van enkele grote Nederlandse uitvaartverzekeraars/-verzorgers aan het woord gelaten als die van de AVVL, Monuta en de DELA evenals een aantal kleinere specifieke dienstverleners als uitvaartverzorger Sander Snijders en rouwfotograaf Sylvester de Smet van Profubo.

Vrijwel alle kranten, 31 oktober 1997, Hulp bij dood pasgeborenen blijft strafbaar
ANP: Opzettelijke medische levensbeëindiging van pasgeborenen die nauwelijks levenskansen hebben zal altijd in het strafrecht blijven. Toetsing van de beslissing moet achteraf plaatsvinden, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor een multidisciplinaire commissie. Dit staat in het rapport van de overleggroep toetsing zorgvuldig medisch handelen rond het levenseinde van pasgeborenen. Citaat uit het rapport: " Zij (ouders) kunnen echter niet de arts verplichten een kansloze behandeling te beginnen. Het ouderlijk gezag strekt zich ook niet uit tot beslissingen over levensbeëindiging bij hun kind. Die liggen uiteindelijk bij de arts."

Volkskrant, 31 oktober 1997, Kabinet zegt verdrag op om schadeclaims te ontlopen
Het kabinet heeft een onderdeel van de Europese code inzake sociale zekerheid opgezegd. Het betreft deel VI, dat de uitkeringen en medische zorg bij arbeidsongevallen en beroepsziekten regelt. De Tilburgse hoofddocent veegt echter de vloer aan met dit besluit. De opzegging is volgens hem bedoeld om de weg vrij te maken voor verdere bezuinigingen. Hij doelt hiermee o.a. op de omstreden ANW (Algemene Nabestaanden Wet), die wet is strijdig met de code en kan dus voor de rechter aangevochten worden.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 27 oktober - 2 november, Dianarama (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana

Elton John's "Candle in the Wind" beleeft een ondoorgrondelijke carrière in de creamtoria. In sommige aula's wordt hij grijs gedraaid. Op 1 december a.s komt een nieuwe cd met 36 opnames van o.a Paul Mc Cartney t/m Luciano Pavarotti op de markt.. Volgend jaar zomer wordt het geboortehuis en de begraafplaats van prinses Diana opengesteld voor het publiek. De opening op 1 juli valt samen met de geboortedag van Diana.