Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 45 , 3 november t/m 9 november 1997
De Terebinth, uitgave van Vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats, November 1997
In het tijdschrift: boekbesprekingen, verenigingsnieuws, een agenda met
excursies
en een viertal hoofdartikelen met de volgende onderwerpen:
Henk de Feijter: Terebinth nu ook op het Internet. Een artikel met de beschrijving van de 'werkelijk schitterende'   homepage van De Terebinth.

Rita Hulsman: Een Hausse van heiligen. Een artikel n.a.v. de dood van Prinses Diana en de 'verering' van de nieuwe heiligen.
Henk de Feijter: Blijvende behoefte. Een artikel n.a.v. zijn verwondering over de aandacht voor de uitvaart van prinses Diana. Hij had niet gedacht dat Engelsen daar zo 'warm' voor zouden lopen.
Léon Bok: Begraafplaats Spanjaardslaan te Leeuwarden. Een artikel over de up's en down's bij de oprichting en verdere werkzaamheden van de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden bij het herstel van deze oude begraafplaats.
M.G.M. Heemels: Een gradatie in standen. Een artikel en bespreking n.a.v. een scriptie over de rangen en standen bij uitvaarten.

VPRO gids, 1 november - 7 november 1997
Joost de Kroes: Duitsers kiezen voor anonieme begrafenis: Artikel over een programma dat door de ARD op zondag 2 nov. jl. werd uitgezonden. Het programma ging o.a. over 'het probleem' van het toenemende aantal anonieme begrafenissen in Duitsland en in dit programma specifiek die in Hamburg.

vuurpijl bij nacht, klik aan voor grote vuurpijlPersbericht, 3 november 1997, verstrooiing per asvoorpijl
Persbericht gaat over de nieuwe mogelijkheid die Hetty van Bommel heeft geschapen om as per vuurpijl te laten verstrooien. Uit het persbericht:" De pijl wordt gelanceerd en explodeert boven open zee. In de voorafgekozen variaties van kleur, geluid en effecten worden de laatste resten van de overledene verspreid. Wat blijft is de nacht, de zee, het strand en de herinnering.

Volkskrant, 5 november, 1997, Een dinsdag
Anny Hartgerink: column over haar persoonlijke ervaringen t.a.v. de melding dat haar vader plotseling was overleden. Citaat: Ik gaf mijn vader een kus op zijn koude voorhoofd en wist dat hij niet meer bij deze wereld behoorde.

Leeuwarder Courant, 8 november 1997, "Dode foetus hoort niet bij ziekenhuis afval"
Gerard Akkerman; artikel n.a.v. de recente discussies over hoe te handelen bij te vroeg geboren foetussen. In de Friese ziekenhuizen krijgen de ouders ruim de gelegenheid om afscheid te nemen van een doodgeboren kind. De dode foetus komt alleen bij het ziekenhuisafval terecht als de ouders daar uitdrukkelijk toestemming voor geven.

Volkskrant, 9 november, 1997, Met eeuwige rust van Yves Montand is het gedaan
Een oude vriendin van chansonnier Yves Montand heeft naar aanleiding van een rechtszaak m.b.t. het vaderschap van haar dochter toestemming gekregen een DNA onderzoek te laten verrichten. Dit onderzoek zal gebeuren op de stoffelijke resten van de zes jaar gelden overleden Yves Montand.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 3 november - 9 november, Dianarama (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana.

Aan de Vrije Universiteit van Berlijn begint men een reeks colleges over de Diana mythe. Volgens de assistent hoogleraar Sigrid Koch-Baumgarten bevinden we ons in een nieuwe situatie waarin mythen worden gebouwd. Een Egyptische advocaat begint een proces tegen de Britse koningin Elisabeth. Hij houdt haar namelijk verantwoordelijk voor de dood van Diana. Volgens hem heeft de Britse geheime dienst Diana en Dodi vermoord omdat de koninklijke familie niet wilde dat Diana een moslim zou trouwen.