Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 46 , 10 november t/m 16 november 1997
Uitvaartwezen, Onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 11, november 1997
Actueel: Dijkstal kondigt onderzoek aan naar ontwikkeling lijkbezorging, Arnhemse VVD eist verkoop Moscowa, agenda, boekbesprekingen, nieuws, lokale nieuwsflitsen en een 7 tal hoofdartikelen:
"Je moet het toch ééns met elkaar bespreken?"
Nicolien Reith: artikel n.a.v. Haagse uitvaartdag georganiseerd door stichting Ruim. De dag zal wegens het succes waarschijnlijk volgend jaar weer worden gehouden.
The old curiosity firm
Wim Cappers: historisch artikel n.a.v. de organisatie van de uitvaart van Prinses Diana.
"Zet hem maar op de stoep"
Esther Krijgsman: Artikel over het "begraven van de armen". In Amsterdam. Hier houdt een speciaal team (BUG: Bureau Uitvaarten van Gemeentewege) van 3 mensen zich daar mee bezig.
"Zijn wij niet alle uitvaartvernieuwers"
Esther Krijgsman: Artikel over het jubileum van de NUVU.
"Je kunt dit werk maar één keer doen"
Esther Krijgsman: Portret van de uitvaartondernemer Snoek
Huis te Vraag nodigt uit tot mediatieve momenten
Alex Groothedde: Artikel over Amsterdams oudste begraafplaats
Rituelen zijn de stutmuren van de ziel
Jacqueline Rutjens: Nederlandse bewerking van de rede van de Duitse prof. dr. Konrad Baumgarten over de betekenis en vormgeving van rituelen bij rouwverwerking. De rede werd uitgesproken tijdens een congres in München

Leeuwarder Courant, 11 november 1997, Vlaamse klaproos als herinnering
Foto met onderschrift, Waar Rosalin Ennerson als 'welfare officier' de Vlaamse klaproos traditie in ere houdt door middel van het plaatsen van een 'poppy' op de oorlogsgraven. Dit 'poppy-symbool' (een houten herdenkingskruisje) stamt uit de Eerste Wereldoorlog. De oorsprong ligt bij het gedicht van de Britse kolonel die een gedicht over de klaproos schreef in de nacht voor hij stierf. De poppies worden geplaatst op de dag van de wapenstilstanddag zondag 11 november 1918 ofwel de tweede zondag van november.

Volkskrant, 13 november, 1997, Doden wisselen van kerkhof vanwege lawaai
Omdat het kerkhof waarop ze nu liggen wordt geplaagd door vliegtuiglawaai verhuizen dertig doden op de begraafplaats De Wilgenhof in Hoofddorp naar een stiller oord.

Leeuwarder Courant, 13 november 1997, Werkgroep helpt ouders door Rouwfase heen
Robert van de Woestijne: artikel over een Friese werkgroep Ouders van een overleden kind. Citaat van van Coby Wierstra-Waltje, een van de drijvende krachten van de werkgroep: "Het verliezen van een kind is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven."

Leeuwarder Courant, 13 november 1997, Laatste rit per vrachtwagen
Foto van vrachtwagen waar in plaats van de oplegger een grafkist met baarkleed is geplaatst. Op verzoek heeft chauffeur Syb Werkhoven zijn verongelukte  collega en vriend Peter de Jonge per vrachtwagen naar het crematorium in Goutum gebracht.

Verschillende kranten, 14 november 1997, Uitkering van weduwen van veteranen lijkt er te komen
Een uitkering van duizend gulden voor alle weduwen van veteranen (incl. Indië) lijkt er aan te komen, na een harde onderlinge strijd in de Tweede Kamer.

Volkskrant, 14 november, 1997, Aan het graf
Gerhard te Voortwis: persoonlijk verhaal over zijn bezoek aan een graf en de kennismaking met zijn 'buurvrouw' die net als hij in het door hun bezochte graf bijgezet wil worden.

Verschillende kranten, 15 november 1997, Donorformulier naar alle Nederlanders
Alle twaalf miljoen Nederalnders van 12 jaar en ouder krijgen een donorformulier toegestuurd. Als het formulier niet wordt ingezonden dan ligt de beslissing om tot orgaan- of weefseldonatie over te gaan bij de nabestaanden.

Volkskrant, 15 november 1997, Een eigen kuil is een graf in de markt
Artikel over Grafzorg Nederland dat de mogelijkheid biedt om al bij leven een graf te kopen en het grafrecht daarop voor langer dan 20 jaar vast te leggen. Dat kan namelijk een aanzienlijk fiscaal voordeel opleveren.

Volkskrant, 15 november 1997, Tuintje spelen op moeders graf
Ellen de Visser: (3/4 pagina met foto) Artikel n.a.v. het verschijnen van het boek van Arno Bolmijer: "Ik moet je iets heel jammerlijks vertellen". Hij schreef dit boek n.a.v. het overlijden van zijn vrouw en moeder van hun twee kinderen. In het artikel wordt ook I. van Essen van de stichting Achter de Regenboog geïnterviewd over het onderwerp kinderen en rouw. Van Essen zegt hierin o.a. dat ze het bijna nooit heeft meegemaakt dat kinderen de emoties van een uitvaart niet aankonden, wel is het belangrijk ze er op voor te bereiden.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 10 november - 16 november, Dianarama (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana.

Een van de kinderhuizen in Parijs zal worden omgedoopt in het Lady Diana, princesse de Galles-tehuis. Filatelisten zullen veel moeite moeten doen om een Bosnische postzegels met de beeltenis van Prinses Diana te kunnen bemachtigen. Er worden er slechts honderdduizend van gedrukt. Eind november wordt in de Leidse pieterskerk het Prinses Diana-concert voor Life gegeven. Van het geruchtmakend boek "the Royals", wat niet in Engeland wordt uitgegeven, zijn in Nederland en België al ruim dertigduizend exemplaren verkocht. De 'biografie' gaat over het Engelse koningshuis en daarin wordt Prinses Diana o.a. beschreven als een verwend kind, dat meubels stuk sloeg, niet tegen kritiek kon etc., maar ze kon ook heel lief, zorgzaam en humoristisch zijn.

Volkskrant, 13 november 1997, 'Reïncarnatie is voor velen een aantrekkelijke gedachte
Peter Giesen: Interview met dr. H. Verburgh, docent filosofie aan de geneeskundige faculteit aan de Erasmus Universiteit. Uit onderzoek blijkt dat 19% van de Nederlandse bevolking gelooft in reïncarnatie. De reïncarnatie komt o.a. voor in het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Aan het eind van de vorige eeuw werd deze gedacht in het westen geïmporteerd. Er bestaan echter grote verschillen in de oosterse en westerse variant.