Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 47 , 17 november t/m 23 november 1997
Uitvaart november 1997 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, november 1997
In het blad de vaste rubrieken: nieuws: met o.a NUVU jubileert, Korfkisten naar Bogra. Producten, Agenda
. Column H.Kok., Column 'Aandacht voor het einde': Rien Schouten over nieuwelingen in het vak. Column 'Recht: mr. Frank Mutter over het identificatiesteentje. Mensen, en daarnaast een zestal hoofdartikelen:
DELA wil geen verbreding van het pakket
Jasper Enklaar: Dela is met twee miljoen verzekerden de grootste natura-uitvaartverzekeraar van Nederland. Uitvaart sprak met directeur Moll over de markt en de toekomst. "Rouwverwerking is niet iets voor een uitvaartonderneming."
Vrouwen in het vak

Sasja Nicolaï:, n.a.v. de vraag van het blad Doodgewoon op het internet
Thomas Lynch: dichter, schrijver en uitvaartondernemer
Jasper Enklaar: Van de Amerikaanse uitvaartondernemer-schrijver Thomas Lynch verschijnt in november het boek 'Ondergronds'. In Uitvaart een interview met de auteur: "Ik heb geprobeerd een beroep dat al bestaat sinds het begin der tijden een betrouwbaarder en menselijker gezicht te geven."
Lezers van Uitvaart kunnen met de KORTINGSBON in het novembernummer het boek tegen gereduceerde prijs kopen.
De begrafenis van Toetanchamon

Arris H. Kramer: Toetanchamon kreeg nauwelijks de tijd te laten zien wie hij was. Toch werd hij de bekendste farao. Een reconstructie van zijn begrafenis.
Stemmen uit het vak over: asverstrooiing op een dierbaar plekje.

De wens van Monuta
Dick Duynhoven: Monuta geeft miljoenen uit aan een nieuwe landelijke campagne. "We maken geen geintjes over de dood
."

ANEEN, ledenblad ABVA-KABO FNV, november 1997
Dood à la carte, korte 'column' over nieuwe ontwikkelingen in de uitvaartbranche: van de service om de ontslapene in elke gewenste houding op te baren t/m kinderopvang tijdens de plechtigheid.

Volkskrant, 17 november, 1997, Nabestaanden herdenken slachtoffers verkeer
Artikel met foto over de bijeenkomst van de Vereniging Verkeersslachtoffers op zondag 16 november.

Verschillende kranten, 18 november 1997, Nederlands paar wil urn Anna Pavlova naar Rusland
GPD: Een kunstenaarsduo uit Heiloo spant zich om de urn met as van ballerina Anna Pavlova (1881-1931) terug naar Rusland te brengen overeenkomstig de laatste wens van de ballerina

Verschillende kranten, 19 november 1997, Dood in Venetië
Artikel (met foto) over de begrafenis per gondel van de Argentijnse voetbaltrainer Helenio Herrero in zijn laatste woonplaats Venetië.

Volkskrant, 22 november 1997, Site-seeing
In de rubriek met opmerkelijk sites, staat onze internetsite uitvaart.org met een bewerkte foto uit de NUVA tentoonstelling als eerste vermeld. De site wordt door de Volkskrant als volgt beschreven:
Uitvaart Aan alles komt een eind, en dus is het nuttig als er ook een website is die zich aan het einde wijdt. Over uitvaart naar wens, gedenken, rouwen en wat er allemaal moet gebeuren tegen de tijd dat je de Uitvaart Encyclopedie moet raadplegen ( die trouwens ook op het net staat) http://www.uitvaart.org

Leeuwarder Courant, 22 november, 1997, Schoonmaak op Thaise begraafplaats
Artikel met foto waarop een vrouw een schedel vasthoudt bij een mand vol schedels. De begraafplaats gaat ruimen, maar een vrijwilligersorganisatie wil alle skeletten die niet opgeëist worden, alsnog verbranden

Leeuwarder Courant, 22 november 1997, Hervormden te soepel met wet lijkbezorging
Lodewijk Born: Ruim 40% van de plaatselijke colleges van kerkvoogdijen in de Hervormde Kerk heeft de bepalingen uit de Wet op de Lijkbezorging van 1991 nog niet aangepast in het plaatselijk begraafplaatsenreglement. Uit onderzoek blijkt ook dat de tarieven voor grafonderhoud en -rechten sterk uiteenlopen van f 500,- tot soms wel f 2500,- per 20 jaar

Leeuwarder Courant, 22 november 1997, Leuke herinneringen helpen tegen verdriet
Ansje de Vries: interview met 2 kinderen van 11 jaar over hun ervaringen met dood en rouw bij het verlies van een vriendje en een oma. citaat: "It is krekt oft er sliept. Wat soed er tinke?"

Verschillen de kranten, 22 november 1997, begrafenisplechtigheid op eigen landgoed
artikel met foto-onderschrft: Familieleden hebben Thea Veldhuyzen van Zanten-Roest van Limburg naar haar eigen rustplaats op het landgoed Weeser Enk in Epe gebracht. In eerste instantie had de Inspectie voor de Volksgezondheid het verboden, maar de rechter stond het na een kort geding toe.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 17 november - 23 november Dianarama (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana).
Diana blijkt voor haar dood in onderhandeling te zijn geweest met de acteur Kevin Kostner voor een film over haar leven. De stad Toronto mag van de nabestaanden van prinses Diana niet een van de nieuwe metrostations het Princess Station noemen. Een veilingcatalogussen van de veiling van haar jurken en voorzien van haar handtekening is voor 100.001 dollar verkocht.

Leeuwarder Courant , 17 november 1997, Begraafplaats tamagotchi's
ANP: In Hamburg is de eerste begraafplaats voor tamagotchi's geopend. De begraafplaatsondernemer verlangt voor een eenvoudige plechtigheid 30 mark. Met koud buffet, spreker, orkest etc. lopen de kosten al gauw op tot 7500 mark.