Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 50 , 8 december t/m 13 december 1997
Verschillende kranten, 9 december, 1997, Nieuw erfrecht houdt kinderen op afstand
ANP: De 2de Kamer heeft zich positief uitgelaten over het voorstel van een nieuw versterf-erfrecht, dat de positie van de langstlevende echtgenoot versterkt. In het nieuwe 'volkserfrecht' hoeft er geen testament meer aan te pas te komen om de overgebleven echtgenoot te vrijwaren van hebberige kinderen. Als het parlement de akkoord gaat duurt het echter nog enkele jaren voordat de wet van kracht kan worden.

Volkskrant, 9 december 1997, Clintons nepheld moet van legerkerkhof af
Oscar Garschagen: De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zwitserland Larry Lawrence, welke begraven is op de militaire begraafplaats Arlington wordt daar binnenkort naar alle waarschijnlijkheid weggehaald. Het blijkt dat Lawrence gelogen heeft over zijn oorlogsverleden. Hij had o.a. verteld dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gewond was geraakt op een Liberty schip vanwege een aanval van een Duitse torpedoboot. Nu blijkt dat het hele verhaal is verzonnen is er een 'Grave-gate' ontstaan en zal hij wellicht ergens anders moeten worden herbegraven.

Verschillende kranten, 10 december 1997, Archeologen ontdekken graf van voedster Toetanchamon
AP: Franse archeologen hebben in het Egypte het graf van de voedster van Toetanchamon gevonden. Het graf van 'Maya' werd gevonden in Saqqara bij Cairo. Men hoopt nu ook meer te weten te komen over de ouders van Toetanchamon. Toetanchamon was de zoon van farao Akhnaton, maar over zijn moeder is eigenlijk niets bekend.

Verschillende kranten, 11 december 1997, Successierechten bij verschillende testamentvormen
Het Koninklijk Nederlands Beroepsorganisatie heeft op haar eigen website een zogenaamde successierechtenmeter geïnstalleerd. Door middel van deze meter kan men een indicatie krijgen van verschillende testamentvormen of juist bij het ontbreken van een testament.

Verschillende kranten, 11 december 1997, Protocol uitvaart voor foetussen
Het platform Uitvaartwezen heeft een praktische handleiding opgesteld om te komen tot een waardige begrafenis of crematie van levenloos geboren foetussen. Het modelprotocol is bedoeld voor ziekenhuizen, uitvaartverzorgers, crematoria en begraafplaatsen.

Leeuwarder Courant, 11 december 1997, Een leven tussen de stenen
Herman Broers: Artikel over de steen- en beeldhouwer Koos Fransen uit Gorredijk. Hij vertelt o.a. in dit artikel dat er de laatste tijd meer aandacht is voor de vormgeving van het grafmonument. Geen standaardsteen meer, maar een getuigenis van hoe de persoon bij leven was.

Leeuwarder Courant, 9 en 12 december 1997, Nuva verzet de baken na afspringen fusie in uitvaartwereld
Gert Bosklopper: De fusie tussen NUVA en Monuta, de nummers 3 en 4 in de Nederlandse wereld van de uitvaart is van de baan. Nuva zal haar eigen weg gaan. Het ledenparlement van de vereniging NUVA kende aarzeling t.a.v. de fusie met de Stichting Monuta. De NUVA wil, zo zegt haar directeur Luuk Hazelhoff, nu zelfstandig doorgaan en tegelijk werken an de versterking van de eigen organisatie. De NUVA wil met name werken aan kwaliteitsverbetering, meer individuele aandacht, breder dienstenpakket en meer keuzemogelijkheden.

Leeuwarder Courant 13 december 1997, Een laatste hemd met zakken
Jeanette Stuurop: (paginagroot)artikel (met 4 foto's) over de Hindelooper ontwerpster Guusanke Vogt. Vogt heeft een collectie doodskleding ontworpen die o.a. door de stoffenfabrikant Paapje wordt geconfectioneerd. Haar filosofie hierachter is: Voor doop en trouwen heb je speciale kleding evenals voor verjaardagen en feesten. dan is het toch niet zo gek om tijdens je leven al bezig te zijn met je laatste kledingstuk?

Volkskrant, 13 december 1997, Romeinse boodschappen uit de Limburgse bodem
Eric Hendriks: artikel over de huidige tentoonstelling ' Een huis voor altijd" in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Op deze tentoonstelling is o.a. de unieke sarcofaag uit Simpelveld tentoongesteld. Deze sarcofaag is zo uniek omdat zij aan de binnenkant volstaat met zeer gedetaïlleerde reliëfs en dat hoort eigenlijk niet bij Romeinse sarcofagen.

Leeuwarder Courant, 13 december 1997, Op je gemak afscheid nemen in Rouwhuis
Peter Dijkgraaf: Midden in de Zoetermeerse wijk Buytenweg is door Anneben en Hilde Ogier een familie-rouwhuis geopend, waar mensen een overleden familielid kunnen opbaren. De mensen kunnen de sleutel meekrijgen en in principe dag en nacht binnenlopen. Er is een blauwe, een gele en een rode kamer. Het is er minder kil dan in een uitvaartcentrum, vinden de eerste bezoekers.

Verschillende kranten, 13 december 1997, Nu ook een rouwpostzegel
Op 2 januari a.s, komt er een speciale rouwzegel, de grijsblauwe zegel kan zowel op overlijdensannonces als condoléancebrieven worden geplakt. Het Haagsche PTT museum houdt vanaf 5 januari tot half april een tentoontstelling over rouwpost.

Curiosa:
Prinses Diana Volkskrant, 8 december - 13 december, Dianarama (reeks over ontwikkelingen/nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana).
Het manuscript van Candle in the Wind wordt in februari geveild bij een Amerikaanse vestiging van Christies in Los Angeles. De opbrengst is bestemd voor een kinderziekenhuis. Een tentoonstelling van zestien door Diana gedragen japonnen heeft meer dan tienduizend bezoekers getrokken. De kaartverkoop bracht ongeveer 110.000 dollar op grotendeels bestemd voor kinderprogramma's van het museum. Het Diana, Princess of Wales Memorial Fund wil de exploitatie van de beeltenis tegengaan door haar voorkomen vast te leggen, dit om misbruik van haar beeltenis te voorkomen. Tot op heden is meer dan honderd miljoen gulden binnengekomen, bestemd voor goede doelen die de prinses steunde.