Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 50 , 22 december t/m 27 december 1997

Aanzegger (blad van de Stichting Nederlands Uitvaart Museum, NUM), december 1997, Zevende jaargang , no 3
1. Een verslag van de conferentie in Kassel betreffende de in Europa aanwezige uitvaartmusea.
2. Verslag van het jubileum van de NUVU, tijdens dit jubileum werd onder andere aan de conservator van het NUM een erespeld uitgereikt.
3. Kerstmis op het kerkhof, artikel over een oude prent van Carl Rickelt uit 1887 (op deze afgebeelde prent staat een vrouw afgebeeld die knielt bij het graf terwijl daar een kerstboom met kaarsjes op staat).
4. Begrafenis in het Spreewald in 1894, artikel over het vervoer van doodskisten per slee over het ijs en per boot over het water.
5. Midwinter 1944, Een artikel over 'volksverhalen', zoals het verschijnsel Witte Wieven en een stukje over de gevreesde C.C.D. in de oorlog.
6. Crematie en wetsgeschiedenis, artikel over de geschiedenis en de huidige stand van zaken.

Leeuwarder Courant, 22 december 1997, Klokgelui verjaagt geesten
Katlijk (met foto), In Katlijk wordt tot het nieuwe jaar door de bevolking dagelijks de klok geluid op de begraafplaats. Het Sint Thomasluiden, moet de boze geesten verjagen.
Volkskrant, 24 december 1997, Wanneer is iemand dood?
Bespreking van het boek van Peter Singer: 'Tussen dood en leven', De teloorgang van onze traditionele ethiek (ISBN 90 6224 377 0). In het boek wordt de problematiek behandeld van wanneer is iemand nu 'echt' dood' en wanneer ga je door met behandelen.
Verschillende kranten, 27 december 1997, Vernielingen Joodse graven Buenos Aires
AFP: Op kerstavond zijn op de joodse begraafplaats in La Tablada in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vernielingen aangericht. Meer dan 30 graven zijn verwoest.
Verschillende kranten, 27 december 1997, Vader van Tjoelker vraagt om twee minuten stilte
ANP: De vader van Meindert Tjoelker heeft op 24 december een oproep gedaan om op 6 januari a.s. om 10.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Op dat tijdstip is de uitspraak in de rechtszaak tegen de drie verdachten die betrokken waren bij de dood van Meindert Tjoelker op 13 september jl.