Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 2 , 5 t/m 11 januari 1998
Meindert Tjoelker herdenkingsplaats Verschillende kranten, van 5 t/m 10 januari 1998, Uitspraak rechtszaak tegen Meindert Tjoelker
In de meeste kranten is er deze week veel aandacht geweest voor de rechtszaak in verband met de dood van Meindert Tjoelker. Dit ook naar aanleiding van de oproep van de vader van Meindert Tjoelker voor twee minuten stilte op dinsdag 6 januari jl. Na de uitspraak was er een stille tocht naar de 'herdenkingsplaats' op de Nieuwstad in Leeuwarden.
Op het Internet is er nu een De gedenkplaats van Meindert Tjoelker (waar ook veel reacties staan op het oordeel van de rechter)

Persbericht: Begin mei 1998 wordt in het Brabantse stadje Ravenstein door Monica Zeegers een funeral winkel geopend.
De ondernemer heeft in de begrafeniswereld al eerder landelijke bekendheid gehaald, toen zij als eerste vrouwelijke begrafenisondernemer, 5 jaar geleden, een bedrijf startte met alleen maar vrouwelijke medewerksters.
Monica Zeegers, die haar bedrijf heeft aan de Boomsestraat 2/a, in het plaatsje Balgoy, bij Wychen, gaat haar winkel bijzonder opzetten.
De winkel gaat aan een viertal behoeften voorzien:
A: Als voornaamste begrafenisartikelen.
B: Artikelen voor de heilige communie
C: Artikelen voor bruiloften
D: Artikelen voor de geboorten

Leeuwarder Courant, 5 januari 1998, Gratis uitvaart armen in Bangkok
AFP/Reuter: De arme inwoners van Bangkok kunnen een gratis uitvaart krijgen. Veel van hen zijn zwaar getroffen door de economische crisis. De overheid is namelijk bezorgd over de leningen met hoge rente die arme gezinnen soms moeten afsluiten om hun dode waardig te begraven. De overheid betaalt de doodskist, vervoer, eredienst en crematie.

Leeuwarder Courant, 8 januari 1998, Hij heeft eindelijk zijn vliegbrevet
Artikel over de avond op het feest na de dood van de bekende diskjockey Alfred Lagarde. Op dit feest waar veel bekende 'muziek' Nederlanders waren als Barry Hay, De Dijk, Anouk etc. grapte de zanger Adje Vandenberg o.a. dat Alfred nu een penthouse heeft in de hemel en dat de buren nu al gek van hem worden.

Verschillende kranten, 8 januari 1998, Begrafenismarkt in Frankrijk wordt vrij
ANP:Vanaf 10 januari is het afgelopen met de gemeentelijke monopolies in Frankrijk voor begrafenissen. Scènes waarbij de kist aan de rand van het kerkhof bleef staan omdat de kist niet bij de plaatselijke begrafenisondernemer was gekocht behoren dan definitief tot het verleden. Het was tot nu toe zo dat de gemeentes 'concessies' verleenden aan de plaatselijke timmerman of begrafenisondernemer die hierdoor van een inkomen was verzekerd. Grote bedrijven kochten concessies bij openbare inschrijving, hetgeen nogal eens tot corruptie leidde. Het systeem leidde tot een aanbod van pakketten die wel de (niet gewenste) zwarte verf voor de buitenkant van het huis vergoedde, maar niet de (wel gewenste) opvulling van de kist.

Verschillende kranten, 8 januari 1998, Opperrabbijn voor verkoop van organen
De Israëlische opperrabbijn Israël Lau heeft zijn zegen gegeven voor de verkoop van organen die bestemd zijn voor transplantatie. Het Jodendom staat deze praktijk toe volgens de asjkezinazische opperrabbijn toe. Minister Matza van Volksgezondheid blijft de verkoop van organen ondanks dit advies afwijzen. Door een gebrek aan donoren wachten in Israël zo'n achthonderd patiënten op een tranplantatie.

Volkskrant, 9 januari 1998, Dansen op het graf
De ultieme kraaienmars is Chopins "Marche Funèbre'. Maar verzamelaar Fritz Ostermayer laat op 2 cd's horen dat elk land zijn eigen manier heeft om de dood luister bij te zetten. Dead and gone. Tauermarche (deel 1, Trikont US-0234) en Totenlieder (deel 2 Trikont US 235) samengesteld door Fritz Ostermayer, distributie: Music and Words.

Volkskrant, 9 januari 1998, Enkeltje as naar de maan
Een deel van de as van Eugene Shoemaker, die beroemd werd door de ontdekking van de komeet Shoemaker-Levy 9, zal over ruim een jaar te pletter slaan op de maan. Dit gebeurt door middel van de sonde LUNA Prospector die zondag 4 januari jl. werd gelanceerd. Het was zijn grote droom om ooit zelf een reis te maken naar de maan, maar hij kwam afgelopen zomer bij een ongeluk om het leven.

Volkskrant, 10 januari 1998, In de wachtkamer van de notaris
Joost Ramaer: kritisch artikel n.a.v. de behandeling van de nieuwe Wet op het Notarisambt, incl. een interview met een notaris. Uit het artikel: ' als er wel één monopolie is dat schreeuwt om ontmanteling dan is dat wel het monopolie van de notarissen'. 'Jarenlang heeft de het notariaat zijn hoge verdiensten (bijna 50% verdiende in 1996 meer dan f 500.000,- netto!) verdedigd met het argument dat de winstgevende activiteiten de verliesgevende familiepraktijk (erfenissen, testamenten, samenlevingscontracten e.d.) moest compenseren. In 1994 stelde KPMG echter met medewerking van de notarissen dat de familiepraktijk heel winstgevend was.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 5 - 11 januari 1998, ontwikkelingen/ nieuws e.d. n.a.v. de dood van prinses Diana
Op maandag 5 januari jl. hebben meer dan tienduizend mensen het speciale telefoonnummer 0044-1604-592020 met 220 lijnen gebeld, dat die dag was opengesteld voor bestellen van een ticket voor een bezoek aan de laatste rustplaats van Diana.
Een barman van het Ritzhotel in Parijs heeft tegen de politie verklaard dat de hotelleiding op de hoogte was van het alcoholisme van Henri-Paul, die de auto bestuurde waarin Diana verongelukte.
De begrafenis van Diana had een grote impuls voor de verkoop van Nederlandse bloemen in Engeland. In het derde kwartaal ging een kleine 20% meer bloemen overzee   dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.. De Engelsen besteedden 8 miljoen aan bloemen en ruim 10 miljoen aan Nederlandse grafkransen en grafarrangementen.