Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 4 , 19 t/m 25 januari 1998
De Terebinth, uitgave van Vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats, Januari 1998
In het tijdschrift: boekbesprekingen, verenigingsnieuws, een agenda met
excursies
(en een vooruitblik op de Terebinth-reis van 29-08-1998- t/m 4-9-1998) en een viertal hoofdartikelen met de volgende onderwerpen:
Publiek of privé

Wim Kappers & Josée Bionada: dubbelartikel over voor- en nadelen van rouwen in de publieke ruimte of in de privésfeer.
De godsakker van de Evangelische Broedergemeente
Edwin Maes: artikel over de begraafplaats van de Hernhutters te Zeist, dat oogt als een eenvoudig grasveld.
Paris Capitale du Funéraire
Antoine Fonville: artikel over de funèraire van 1997 in Parijs (artikel is integraal te lezen en voorzien van enkele foto's).

Verschillende kranten, 19 januari 1998, Plan landelijk team uitname donororganen
GPD: De transplantatiecentra in Nederland hebben vergevorderde plannen om hun chirirgen in 'uitname' teams landelijk in te zetten. Chirurgen in andere ziekenhuizen kunnen dit wel leren, maar zoiets is wel veel gevraagd voor iets dat maar een paar keer per jaar voorkomt. Nabestaanden geven in een op de twee gevallen toestemming om het lichaam van een overledene te gebruiken voor orgaandonatie, zo blijkt uit onderzoek. Redenen voor artsen om niet te vragen zijn o.a.: organen zijn ongeschikt, familie niet aanwezig, maar vaak vindt de arts het ook moeilijk of vergeet het... Nabestaanden gebruiken vrijwel dezelfde argumenten. Ze weten b.v. dat de overledene het niet gewild zou hebben, of er zijn emotionele bezwaren (het is nu wel genoeg geweest), of men wil (om b.v. religieuze redenen de integriteit van het lichaam niet aantasten. In 1997 is echter het aantal beschikbare organen met 10 gezakt t.o.v. 1996, namelijk van 226 naar 216, dit terwijl het aantal patiënten die op de wachtlijst staan is gestegen tot 1120!!!.
(redactie: U kunt nu zelf een codicil voor orgaan/weefsel invullen, ga naar codicil en druk deze thuis af, of vraag hem bij uw arts/apotheker)

Volkskrant, 20 januari 1998, Kabinet gaat schadeclaims tegen.
Deel van de Europese Sociale Code opgezegd wegens strijdigheid met nabestaandenwet.
Het kabinet wil voorkomen dat mensen met een beroepsziekte of hun nabestaanden schadeclaims gaan indienen omdat zij financieel worden gedupeerd door de Algemene Nabestaanden Wet (ANW). In de huidige Europese Code zijn de rechten op uitkeringen en medische hulp vastgelegd voor slachtoffers van beroepsziekten of een arbeidsongeval en voor hun nabestaanden. Die rechten gelden ongeacht het inkomen. In de ANW, die sinds 1 januari van dit jaar van kracht is, wordt wél een inkomenstoets toegepast.

Volkskrant, 22 januari 1998, Uit het graf herrezen
Eric Arends, artikel (met foto) over de restauratie van de Joodse begraafplaats in Midelburg. Sinds de toenmalige minister Brinkman in 1985 de dodencultuur tot wezenlijk onderdeel van de volkscultuur heeft bestempeld, zijn 91 kerkhoven tot monument uitgeroepen.

Curiosa:
Telegraaf, 24 januari 1997, Rastus de kat overleden
Als ware helden en nationale beroemdheden liggen Rastus de kat en zijn baas Max Corkill in één kist opgebaard in Nieuw Zeeland. Ruim elf jaar raasden ze samen over 's lands wegen.
Voorop de motor en getooid met een mini-motorhelm werd hij de mascotte van de Nieuw Zeelandse motorrijders en kreeg met zijn baas landelijke bekendheid.