Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 6 , 2 februari t/m 8 februari 1998
Persbericht, februari 1998,  Martini Ziekenhuis mag CMO kosten niet meer doorberekenen aan nabestaanden
(naar: persbericht)

Leeuwarder Courant, 4 februari 1998, Aanwezigheid is voor stervende soms al genoeg
Truus Duisterwinkel: artikel over de werkzaamheden van de Stichting Terminale Thuiszorg Zuidwest Friesland, en daarbij met name aandacht voor de vrijwilligers die bij deze stichting werken. Citaat: "Een keer heb ik in de auto zitten janken. het is erg om mensen te zien lijden, maar je moet je goed realiseren dat het fijn is nog iets voor ze te betekenen".

verschillende kranten, 5 februari 1998, Euthanasie op wilsonbekwamen
ANP: N.a.v. vragen in de kamerover de meldingsprocedure voor euthanasie antwoordde de minister: Euthanasie op een minderjarige of op een psychiatrische patiënten geldt als levensbeëindigende handelingen zonder verzoek. Toetsing van het handelen van de arts dient in deze gevallen te geschieden door een speciale landelijke beoordelingscommissie.

Verschillende kranten, 5 februari 1998, Resten popzanger verdeeld door familie.
Over de as van Michael Hutchence, de zanger van INXS, die zelfmoord pleegde, is ruzie ontstaan. Na gekibbel hebben vader, moeder en minnares ieder een deel gekregen.

Leeuwarder Courant, 6 februari 1998, Doodnieuwsgierig naar de dood
Baukje Wytsma: bespreking van een tweetal kinderboeken die het thema dood behandelen. over beide boekjes is ze in haar recensie erg lovend. het zijn: 1. Kazumu Myoto: De kippege, de dikke en ik Querido Amsterdam f 29,50. en 2. Anke Kranendonk Hoe gaat het? Goed (over kinderen en de omgang met aids) Lemmniscaat, Rotterdam f 19,50

Volkskrant, 6 februari 1998, 'Euthanasie weigeren is er voor de dokter niet meer bij'
Mark van Driel: artikel n.a.v. het 25 jarig bestaan van de NVVE en de discussie over de ontwikkelingen in het personeelsbeleid bij ziekenhuizen en verpleeginstellingen. het blijkt dat principiële artsen die tegen euthanasie zijn minder kans maken op een baan in veel zieken- en verpleeghuizen.

Volkskrant, 6 februari 1998, Spaanse lijkenpikkers stelen de kisten vóór de begrafenis
Cees Zoon: artikel over Spaanse uitvaartverzorgers die vlak voor de begrafenis of crematie de overledene uit de originele kist haalden en ze dan in een goedkope kist stopten. Ze deden dit om kist alsnog een keer te kunnen gebruiken/verkopen. Zelfs voor het illegale overbrengen van de overledene in de andere kist lieten ze de nabestaanden betalen, dit stond als 'extra kosten' op de rekening.

Telegraaf, 7 februari 1998, Vervreemdende middelen
Bezien wij artikel 11, lid 1, letter h van de Wet op de omzetbelasting: de vrijstelling voor lijkbezorging. Een bepaling die onlangs zelfs nog de aandacht ving van onze staatssecretaris. Wat is een lijkbezorger? De belastingwet geeft geen omschrijving van dit begrip. De bewindsman grijpt terug naar het spraakgebruik. Een lijkbezorger is naar zijn mening "de persoon die zich belast met alles wat bij de begrafenis/crematie vereist is".
Financiën tobt er over. Onlangs is een besluit gevallen. De staatssecretaris heeft de resolutie uit 1969 nader gepreciseerd. Niet zomaar alle ondernemers die prestaties verrichten in verband met begrafenissen / crematies kunnen als lijkbezorgers worden aangemerkt. Dragers(verenigingen) die aan lijkbezorgers personen ter beschikking stellen voor het dragen van de lijkkist tijdens de plechtigheid, mogen geen lijkbezorger heten. Hun diensten vallen daarom buiten de (onderlinge) BTW-vrijstelling. Om het eenvoudig te houden..

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 2 februari t/m 8 februari 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Het handgeschreven origineel van Elton John's 'Candle in the Wind' zal op 11 februari worden geveild in Los Angeles. De rechtszaak van advocaat Nahib el-Habish tegen koningin Elizabeth II is voor de tweede keer opgeschort. De advocaat beschuldigt de koningin van samenzwering tegen Diana en Dodi