Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 8 , 16 februari t/m 22 februari 1998
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 1/2, januari/februari 1998
In het tijdschrift: actueel: Uitvaartverenigingen gaan concurrentie aan, missers bij rouwpost, waardige uitvaart jonge foetussen, agenda, nieuws, lokale nieuwsflitsen en een 5 tal hoofdartikelen:

Het nieuwe opbaren
Rob Bruntink: artikel over het verschijnsel dat steeds meer mensen kiezen voor opbaren thuis. Nieuwe technieken als een koelbaar e.d. maken dit ook steeds makkelijker. Daarnaast beginnen steeds meer rouwcentra faciliteiten te geven voor het opbaren van overledenen. Zoals ruimtes waar nabestaanden 24 uur per dag in een huiskamerachtige omgeving terecht kunnen.
Arbo bij uitvaartonderneming en begraafplaats
Esther Krijgsman: Artikel over het arbobeleid in de uitvaartbranche. Veel ondernemingen en begraafplaatsen vinden de eisen voor een goed arbobeleid overdreven, echter dat gaat ze steeds meer geld kosten. Met wat aanpassingen kunnen op korte termijn al resultaten behaald worden.
Crematoria en begraafplaatsen: nadenken over een beleid
Jan van der Woude: artikel n.a.v. het vernietigen van een vestigingsvergunning voor een crematorium in Doorn door de Raad van State.
Pers bij uitvaartplechtigheden
Jacqueline Rutjens: artikel over het toenemende verschijnsel van persfotografen, journalisten en tv bij de uitvaart van 'publiek' bekende personen. Er is nog geen landelijk protocol in deze.
Wiens 'eigendom' is de overledene?
Genie Hendriks; Wie de wet op de lijkbezorging goed leest, leest daar dat een overledene c.q. zijn as nooit iemands eigendom kan zijn, men kan er als nabestaande slecht over beschikken. Dit betekent in de praktijk dat men een overledene c.q. zijn as (bv. van beroemdheden) niet kan/mag verkopen.

verschillende kranten, 18 februari 1998, Chinese jeugd herdenkt dood Deng
AP: Foto met onderschrift. Jonge Pioniers van de Chinese Communistische Partij repeteren voor de herdenkingsmanifestatie voor Deng Xiaoping, 19 februari is het precies een jaar geleden dat hij overleed en 5 dagen later werd gecremeerd in het crematorium Pa Pau Shang (Ba Bau Shang) (Acht Gouden Bergen) te Peking (Beijng)

Vrij Nederland, 19 februari 1998, Portretten van uitvaart- en rouwrituelen in multicultureel Nederland
Artikel n.a.v. het verschijnen van een fotoboek van fotograve Marrie Bot. citaat: "Autochtone Nederlanders beperkingen zich tot rouwtradities, zonder een overdaad aan emoties. Het verdriet van de allochtonen is echt, maar idealiseer het niet. Aan uiterlijke omstandigheden kun je niet afmeten hoeveel verdriet iemand heeft".

Leeuwarder Courant, 20 februari 1998, 'Buitenechtelijke dochter' wil graf van Mussolini openen
Eelco van der Linden: Een 69 jarige Italiaanse beweert de buitenechtelijke dochter te zijn van Mussolini. Ze wil door middel van een DNA onderzoek het definitieve bewijs hiervan leveren. De familie van Mussolini verzet zich echter fel hiertegen, hoewel het bekent was dat Mussolini er meerdere minnaressen op na hield.

Volkskrant, 20 februari 1998, PvdA fractie verhindert opzeggen Sociale Code
De PvdA fractie heeft verhinderd dat een belangrijk onderdeel van de Europese Sociale code is opgezegd. Het kabinet wilde dit onderdeel namelijk opzeggen omdat zij forse financiële schadeclaims verwacht, dit omdat zowel de Algemene Nabestaanden Wet als de eigen bijdrage regelingen in het ziekenfonds en AWBZ in strijd zijn met de Europese code.

Verschillende kranten, 21 februari 1998, Wedstrijd voor mooiste urnenplek
ANP: De koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie organiseert voor de tweede keer een wedstrijd voor begraafplaatsbeheerders. Wie het creatiefst een gedenkplek inricht, maakt kans op een prijs van f 7500,- (3 maal) of f 2500,- (3 maal).

Verschillende kranten, 21 februari 1998, Alle volwassen Nederlanders in Donorregister
Alle volwassen Nederlanders ontvangen de komende maanden een donorformulier, waarmee kan worden aangegeven of men wel of niet orgaandonor wil worden.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 16 februari t/m 22 februari 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Een aantal van Diana's jurken maakt een 'tournee' door Amerika. De wereldtour van de kleding moet 100 miljoen gulden voor charitatieve doelen opleveren. De Britse premier Tony Blair heeft de 'industrie' die is ontstaan n.a.v. de dood van Diana ongepast en smakeloos genoemd.