Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 9 , 23 februari t/m 1 maart 1998
Persbericht: fusie gedenkboek.nl & uitvaart.org met uitvaart.nl mislukt.

jan98.jpg (2118 bytes)Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, februari 1998
In het blad de vaste rubrieken: nieuws; met o.a Ziekenhuis geen mortuariumkosten, Algemeen Belang introduceert design-rouwsuite, Studiecentrum vindt onderkomen in Den Haag, Nieuwe Amerikaanse overname. Producten, Agenda, Column 'Geldontwaarding' door H. Kok, Column 'Handen en hoofden' door Rien Schouten, Column Recht:" Schudden" door mr. Frank Mutter, Column estafette: 'Afscheidshuis' dit keer door Herma Bovenkerk, Boeken, en daarnaast een drietal hoofdartikelen:

Opvang van doden tussen land- en airside
Erna Heijligers: Artikel over het nieuwe mortuarium op Schiphol.
Pronkwagens en rendiersleden
Henk Kok: Artikel over de aankomende tentoonstelling Lijkvervoer in Kassel, waar een beeld wordt gegeven over hoe men door de eeuwen heen lijken vervoerde in Europa.
Definitieve doodsklap voor de 'Amerikaanse' uitvaart?
Dick Duynhoven: Artikel over de strengere Europese richtlijnen voor de import van voertuigen. Hierdoor komt de import van Amerikaanse lijkauto's in gevaar omdat deze niet voldoen aan de nieuwe richtlijnen. 'Een ramp' zeggen de vervoerders en carrosseriebouwers in de uitvaartbranche.

doodgewoonlente98 Doodgewoon, vierde jaargang, nummer 16, Lente 1998
In het tijdschrift: kort; Internationale rouwvlag, vervolg mortuariabeheer, agenda. De rubriek lied (Freek de Jonge). Kroniek (Offeren), Internet (Danny's Startrek). Boekbesprekingen en een zestal hoofdartikelen.
Unieke blik in het menselijk lichaam trekt veel nieuwsgierigen
Barbera Mastwijk: De tentoonstelling Körperwelten in Mannheim trekt veel  museumbezoekers. Er worden meer dan 200 echte lichaamsdelen en hele lichamen tentoongesteld. De lichaamsdelen zijn met een nieuwe, spectaculaire techniek geconserveerd; Plastination.
Het nieuwe rouwen
Anja Krabben: Rouwen gebeurde tot nu toe vooral achter vier muren. Sinds de dood van Diana en de moord op Tjoelker leggen vreemden bloemen en branden er kaarsjes. Een ontleding van het 'nieuwe rouwen'.
Klinklare conclusies van een nuchtere journalist
Marijke Streefkerk: interview met journalist Marcel Hulspas, de auteur van de 'encyclopedie der pseudo-wetenschappen'
Geen behoefte aan moeilijke gesprekken
Audrey Zonneveld: Nergens is de dood zo dichtbij als in een bejaardenhuis. Geen mens die er nog van opkijkt als de bridge- of zangclub het plotseling met een lid minder moet doen. Maar voor treurnis is bij de bewoners van dit 'eindstation' geen plaats In tegendeel zelfs.
Resten van de Inca's
Mérie van der Rijt: Veel eeuwenoude begraafplaatsen en heiligdommen zijn nu populaire en druk bezochte toeristische trekpleisters. Bekend zijn de piramides in Egypte, minder bekend is 'el camina Inca', een oude Incaweg die leidt langs heiligdommen en grotten waar de Inca's hun gemummificeerde doden begroeven.
De beker niet leegdrinken tot de laatste druppel
Susan Smit: Een gesprek met voorzitter Ir. Gerard Schellekens en publiciste Merel Laseur, lid van de Raad van Advies van de Stichting Vrijwillig Leven. De Stichting Vrijwillig Leven streeft naar een wetswijziging waarbij mensen hun levenseinde in eigen hand kunnen nemen en waarbij hulp hierbij niet langer strafbaar is.

Verschillende kranten, 23 februari 1998, Tsarenfamilie wordt in St. Petersburg begraven
AFP, ANP: De stoffelijke resten van de laatste Russische tsaar en zijn familie worden op 17 juli a.s. in Sint Petersburg begraven. Deze gebeurtenis maakt een eind aan de al zeven jaren durende vraag of de overblijfselen wel echt van de tsaar zijn en waar ze moeten worden begraven.

Leeuwarder Courant, 24 februari 1998, Actie voor monument Marinus van der Lubbe
Een groep Nederlandse kunstenaars hebben hun krachten gebundeld in de Stichting 'Een graf voor Marinus van der Lubbe'. Ze willen geld inzamelen om de metselaar uit Leiden een waardig grafmonument in Leipzig te bezorgen.

Verschillende kranten, 24 februari 1998, Vakbeweging mobiliseert orgaandonors
De vakbeweging, het Nederlandse Rode Kruis en patiëntenorganisaties zetten samen de schouders onder een campagne om orgaandonors te werven.

Lenin Volkskrant, 24 februari 1998, Vier keer per week wordt er gedokterd aan Lenins Lijk
Bart Lanting: artikel over de arbeidsintensieve behandeling van het   gebalsemde lijk van Lenin, dat nog steeds in het mausoleum op het Rode plein in Moskou wordt tentoongesteld.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 13 februari t/m 1 maart 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Veel Britse kroegbazen veranderen de naam van hun pub in een die met Diana te maken heeft; The Princess of Wales e.d.. De Britse kerken proberen zieltjes te winnen met een campagne waarin ze gebruik maken van de bekende beelden van rouwend Engeland na Diana's dood.