Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 10 , 2 maart t/m 8 maart 1998
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 3, maart 1998
In het tijdschrift: actueel:
Martini ziekenhuis Groningen mag mortuariumkosten niet doorberekenen, modelprotocol uitvaart jonge foetussen, agenda, nieuws, portret (Anja Krabben van tijdschrift Doodgewoon) lokale nieuwsflitsen en een 5 tal hoofdartikelen:
Boeken die DE DOOD in HET LEVEN plaatsen
Esther Krijgsman: artikel over het toenemend aantal boeken dat als thema de dood heeft en die één ding gemeen hebben: ze geven de dood een plaats in het leven.
De Funeraire revolutie
Wim Cappers: artikel over veranderingen die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan binnen de uitvaart, zowel voor de uitvaartbranche als voor de nabestaanden om de uitvaart vorm te geven.
Beelden bij het afscheid
Esther Krijgsman: artikel over het initiatief (Beelden bij een afscheid, een audiovisueel momentum) dat
Theo Bakker samen met Jaap Frerichs en Eric Holtman hebben ontwikkeld. Zij hebben namelijk een audiovisueel systeem bedacht dat op bijvoorbeeld crematieplechtigheden gebruikt kan worden. Door dit systeem is mogelijk om beelden (foto's e.d.) vergezeld van muziek op een projectiescherm weer te geven.
Lijkvervoer door de eeuwen heen:
H.L. Kok: Artikel met een historisch overzicht van het vervoer van lijken in Nederland door de eeuwen heen.
Begraven op eigen land: tijd voor een beleid
Frank Mutter: artikel n.a.v. een paar
recente kwesties waarin de overledenen op eigen grond zijn begraven, hoewel de gemeente daar geen voorstander van was. veelal moesten zij dit toch gedogen omdat er geen beleid is/was op dit gebied.

Leeuwarder Courant, 2 maart 1998, Klok Harkema luidt weer na vijftig jaar afwezigheid.
De klok op de begraafplaats in Harkema luidt weer na een afwezigheid van vijftig jaar. De begrafenisvereniging Memento Mori heeft het mogelijk gemaakt dat de klok weer kan luiden bij begrafenissen.

Verschillende kranten, 3 maart 1998, Uitvaartkosten Gent nu per kilo berekend
Een overledenen in Gent die meer dan 80 kilo (incl. kist) weegt moet voortaan boven het basistarief van f 350,- een toeslag betalen. De oorzaak van deze toeslag op het tarief ligt in het feit dat in Gent het vervoer van overledenen is geprivatiseerd. De uitvaartondernemers in die stad hanteren dit nieuwe tarief omdat zij (zo luidt hun verklaring) tot 80 kilo toe kunnen met 2 dragers en daarboven minimaal 4 dragers nodig zijn.

Verschillende kranten, 3 maart 1998, Orgaandonatie
In verband met het toesturen van een formulier aan allé Nederlanders door de Nederlandse overheid is er in veel kranten aandacht geschonken in de media aan dit formulier. In dit formulier kan iedere Nederlander kenbaar maken dat na zijn dood zijn organen ter beschikking staan voor transplantatie.

Volkskrant, 5 maart 1998, De vele gezichten van de rouw
Arno Haijtema: een (3/4 pagina groot) artikel met verschillende foto's waarin aandacht wordt geschonken aan het boek van de fotograve Marrie Bot. Marrie Bot heeft in dit boek een groot aantal foto's gepubliceerd rond het thema van verschillende uitvaartrituelen in (multi-cultureel) Nederland

Volkskrant, 5 maart 1998, Illegaal begraven man mag blijven liggen
De Apeldoorner Jan de Vries mag in zijn privé graf in een natuurgebied blijven liggen. De overledene kocht lang geleden enkele vierkante meters natuurgebeid met de bedoeling daar zijn laatste rustplaats te krijgen. Na de illegale begrafenis van de overledene kwam het Apeldoorns stadsbestuur tot de ontdekking dat er geen beleid was voor dergelijke gevallen. Zij heeft dan ook moeten besluiten -uit piëteit met de overledenen en zijn nabestaanden- dit graf te gedogen.

Verschillende kranten, 7 maart 1998, Grewel door grachten naar de laatste rustplaats
In een knalrode kist op een boot is de vorige week overleden Annemarie Grewel naar haar laatste rustplaats op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam gebracht.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 2 maart t/m 8 maart 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Maandag j.l. is het testament van Diana openbaar gemaakt. Uit het testament blijkt dat zij ten tijde van haar overlijden over bezittingen beschikte met een waarde van meer dan 21 miljoen pond. Naast haar twee kinderen heeft zij o.a. haar butler en 17 peetkinderen bedeeld in haar testament.
De lijfwacht van Diana (welke in de auto was tijdens het ongeluk) begint zijn geheugen terug te krijgen. De lijfwacht Trevor Rees-Jones begint zich steeds meer te herinneren van het fatale ongeluk met de auto waarbij prinses Diana is omgekomen.