Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 11 , 9 maart t/m 15 maart 1998
Verschillende kranten, 9 maart 1998, Mummies van bijna 4500 jaar oud
In de Egyptische regio Sohag hebben archeologen een bijna 4500 jaar oude tombe gevonden, met daarin 5 mummies van een gouverneur en diens gezinsleden. De tombe is kennelijk nooit door grafrovers geschonden, daar de mummies nog geheel intact zijn.

Verschillende kranten, 9 maart 1998, Fransen openen supermarkten van de dood
Michel leClerc van het Franse hypermarche concern begint onder de naam Roc'Eclerc een keten van 'Supermarchés de la Mort' . Bij Roc'Eclerc kunnen de rouwenden straks onder meer terecht bij een cafetaria voor als je honger hebt voor of na het afscheid, een broek laten persen, een film over de overledenen laten afdraaien. En dat allemaal om het bedrag dat in Frankrijk wordt besteed aan begrafenis gemiddeld een kleine f 9000,- omhoog te krijgen!

Verschillende kranten, 11/12 maart 1998, Postume test moet vaderschap Yves Montand bewijzen
ANP, AFP, Reuters: Het stoffelijk overschot van de in 1991 overleden Franse zanger Yves Montand is op 11 maart uit zijn graf Graf Siomone Signoret en Yves Montand op de begraafplaats Pére Lachaise opgegraven. het gerechtshof in Parijs oordeelde dat DNA onderzoek moet uitwijzen of de beweringen van de 22 jarige vrouw Aurore Drossard dat zij een dochter van Yves Montand is waar zijn.  

Verschillende kranten, 11 maart 1998, 'Verloren hart' prins van Oranje is terecht
GPD: Restaurateurs hebben in het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft een kistje gevonden waarin zich hoogstwaarschijnlijk het verloren gewaande hart en ingewanden van de Vader des Vaderlands bevinden.

Leeuwarder Courant, 11 maart 1998, Nij Smellinghe biedt hulp bij euthanasie
Euthanasie als uiterste vorm van stervenshulp wordt mogelijk in het christelijke ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Deze vorm van hulpverlening zal alleen aangeboden worden aan patiënten die al in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het ziekenhuis wil niet dat stervenden van elders alleen voor euthanasie naar Drachten verwezen worden

Verschillende kranten, 12 maart 1998, Deelname aan donorregister teleurstellend
ANP: Niet meer dan de helft van de Nederlanders zal zich laten inschrijven in het donorregister, verwacht het ministerie van Volksgezondheid. 12 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder ontvangen binnenkort een vragenlijstje waarop zij kunnen aangeven wat er na hun dood met hun organen moet gebeuren. Het donorregister moet meer duidelijkheid bieden, dan het huidige codicil, een vrijblijvende verklaring die niet centraal vastgelegd is.

Leeuwarder Courant, 12 maart 1998, Hulp voor jongeren bij rouwverwerking
Robert van Woestijne: Artikel over Humanitas die in het noorden van het land een 19 tal groepen werkzaam heeft, die zich met rouwbegeleiding bezighouden. Jongeren waren daarin tot nu toe een uitzonderlijke groep.

Volkskrant, 13 maart 1998, De belofte van de Bijlmer
Sietze van de Hoek: Artikel over 3 vrouwen die voor zichzelf zijn begonnen in de Bijlmer, een daarvan Lenny Oostwoud is begonnen als zelfstandig uitvaartbegeleidster. Ze is begonnen met haar bedrijf omdat ze merkte dat gevestigde uitvaartondernemingen weinig affiniteit hadden met andere culturele rouwplechtigheden.

Leeuwarder Courant, 14 maart 1998, terminale thuiszorg als moderne burenplicht
Willem de Boer: Artikel over een groepvrijwilligers in Noord-Oost Friesland die zich bezighouden met terminale Thuiszorg. De vrijwilligers proberen de mensen die een stervende begeleiden te ontlasten.

 

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 9 maart t/m 15 maart 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
De peetkinderen van prinses Diana mogen als gevolg van een juridisch niet geheel juiste opgestelde brief -van prinses Diana- niet rekenen op een kwart van haar erfenis. Ze mogen nu ieder een erfstuk kiezen als herinnering aan Diana.
De Britse koningin twijfelt hevig over de uitgave van een muntstuk van 5 pond met de beeltenis van prinses Diana. Ze vreest dat de uitgave het 5 pondsstuk met de afbeelding van prins Charles -i.v.m. zijn vijftigste verjaardag- daardoor geheel overschaduwd zal worden.
Het Diana fonds heeft voor het eerst geld uitgekeerd aan liefdadigheids-
instellingen waarvoor de prinses zich bij leven had ingezet. Een van de begunstigden tekende direct protest aan tegen de verdeling van de 44 miljoen gulden.
Het bedrijf Littlewoods heeft in Groot Brittannië tien miljoen Diana krasloten verspreid. De opbrengsten komen ten goede aan het Diana-fonds.