Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
Week 15, 6 april t/m 12 april 1998
naar de internetsite van DELA: www.dela.nl Dela kroniek voorjaar 1998: magazine voor Dela leden
In het blad de vaste rubrieken: nieuws in het kort, de meest gestelde vragen  In het blad vijf hoofdartikelen met de volgende onderwerpen:
DELA geeft premie terug!
Wegens goed financieel jaar gaat de DELA Natura uitvaartverzekering N.V. een flink deel van de premie teruggeven.
Beleggingen
Interview met DELA's directeur beleggingen drs. P. Loeffen over de goede resultaten va de afgelopen jaren. Hij vertelt in dit artikel o.a. hoe zij beleggen en waarin.
De sarcofaag van Simpelveld en andere rijke Romeinse graven uit Zuid-Limburg
Benoît Mater en Marjorie de Grooth: artikel over de beroemde sarcofaag in het licht van de Romeinse begrafeniscultuur.
Aandacht voor persoonlijke wensen
in dit artikel wordt speciaal aandacht besteed aan rouwsierraden die men bij de DELA-crematoria kan bestellen, zoals o.a. kleine urnen en zilveren medaillons.
Diana, de prinses van het volk (in de reeks beroemde begrafenissen)
In dit artikel wordt ingegaan op de begrafenis van prinses Diana en de speciale zaken daar omheen, zoals het lied
Candle in the Wind en het Prinses Diana herdenkingsfonds.

De Terebinth, april 1998, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad de vaste rubrieken: verenigingsnieuws, boekbesprekingen, excursies en agenda. In het blad drie hoofdartikelen.
De Terebinth homepage
Antoine Fonville: artikel over de Terebinth Homepage, met daarin een oproep aan de leden van de vereniging om aan de homepage verder vorm te geven.
Soma séma? Ontstaan en gedaanten van aardse lichaamcultus
Wim Cappers, artikel over de lichaamcultus, dit in het licht van de huidige aandacht voor thanathopraxie en orgaandonatie
Nynke Schepers
Wilma Moen: artikel over de beeldhouwster Nynke Schepers en de bijzondere herdenkingsmonumenten die ze maakt en het gebruik daarbij van bijzondere symbolen.
Funeraire reis Duitsland en Oostenrijk
Rindert Brouwer: een vooruitblik op de funeraire reis naar Duitsland en Oostenrijk later dit jaar.

Volkskrant, 11 april 1998, Bezoekregeling voor begraafplaats uit angst
In Den Bosch dient binnenkort een opmerkelijke kort geding: een Eindhovense familie vraagt de rechter een bezoekregeling op te stellen voor de plaatselijke begraafplaats. De eisende familie durft haar overledenen niet meer op te zoeken zolang ze daar leden van een andere familie tegen het lijf kan lopen, met wie een heftige vete bestaat.

Verschillende kranten, 11 april 1998, Rabbijnen verdeeld over orgaandonatie
ANP: In de joodsche gemeenschap woedt een heftige discussie over het verzoek van de overheid om tot registratie als orgaandonor over te gaan. het Nederlandse opperrabbinaat staat orgaandonatie in principe niet toe, het opperrabbinaat in Israël staat orgaandonatie wel toe.

Verschillende kranten, 11 april 1998, Nieuw erfrecht beschermt kind tegen stieffamilie
ANP: De tweede kamer heeft deze week het nieuwe stelsel van erfrecht goedgekeurd. In deze wet wordt de erfrechtelijke positie van de langstlevende ouder ten opzichte van de kinderen versterkt.. Uitgangspunt van het erfrecht wordt nu de ouderlijke boedelverdeling. Dit houdt in dat een weduwe of weduwnaar die in algehele gemeenschap van goederen was getrouwd, enig eigenaar wordt van de hele nalatenschap.. De kinderen krijgen dan een erfdeel in de vorm van een geldvordering, die in beginsel pas opeisbaar is na het overlijden van de langstlevende ouder. Deze wet moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Curiosa:
Prinses Diana
Verschillende kranten, 6 april t/m 12 april 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana (én de herdenking van keizerin Sisi)
Sinds 7 april krijgen 40 studenten film- en televisiewetenschap onderwijs in de mediahype rond het leven en de dood van prinses Diana.
De Engelse krant The Daily Mirror heeft de 62 liefdesbrieven van Diana, die ze aan haar minnaar James Hewitt had geschreven weer teruggeven aan Kensington Palace. De brieven waren door de verloofde van James te koop aangeboden bij de krant.
De inwoners van Great Brington zien erg op tegen het feit dat het landgoed Althorp, waar Diana ligt begraven, zal worden opengesteld. Er mogen namelijk vanaf 1 juli 2500 bezoekers per dag het landgoed bezoeken.

In Oostenrijk is men al begonnen met de voorbereidingen van de keizerin Sisi herdenkingen. Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat keizerin Sisi tragisch om het leven kwam (ze werd door een jonge Italiaanse anarchist om het leven gebracht). De gecombineerde Sisi/Diana expositie in slot Albeck. De tentoonstelling, die Twee koninklijke verdoemden, Twee idolen van hun tijd is genoemd, gaat diep in op de treffende overeenkomsten tussen de prinses en de keizerin. Op metershoge borden staat bij de ingang dat Sisi hongeroedeem kreeg door alle diëten waaraan ze zich onderwierp. Verder is nu in Wenen al van alles te verkrijgen van Sisi T-shirts t/m Sisi champagne en de herdenking moet nog beginnen.

 

 

Hier kan uw advertentie staan