Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen

Week 22, 25 mei t/m 31 mei 1998
overzicht eerdere uitgaven

mei98.jpg (1695 bytes)Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, mei 1998. Thema Kunst en vormgeving
In het blad de vaste rubrieken: nieuws; met overname IRU, franchise en uitvaartverzorging, klachten
naturaverzekeraars, Producten en diensten o.a. De Uitvaart Internet Diensten met de Oude Stadsbegraafplaats in Leeuwarden, Agenda, Column 'Toekomst en verleden' door H. Kok, Column 'Iedereen tevreden' door Rien Schouten, Column Recht:" voorlopige voorzieningen" door mr. Frank Mutter, Column estafette: 'Ooit las ik in een uitvaartblad' dit keer door Tjeerd Geerts, Boeken, en daarnaast een viertal hoofdartikelen:
De sprong van de rand in het Diepe
Erna Hijligers: artikel over de grote verscheidenheid aan rouwdrukwerk dat tegenwoordig verkrijgbaar is.
Recycling van grafstenen, een overweging waard.
Ada Wille: artikel waarin aandacht besteed wordt aan de verschillende aspecten van het hergebruik van grafstenen. De auteur probeert hiermee te bereiken dat er een discussie ontstaat over hergebruik en dat er meer wordt gedaan om te voorkomen dat prachtig materiaal wordt vernietigd.
CAO in de maak
Dick Duynhoven: artikel over de Cao voor het uitvaartwezen
The Consolidators, Giganten op overnamepad
Jasper Enklaar: artikel over de zeven Amerikaanse uitvaartgiganten, die ook internationaal een steeds grotere rol gaan spelen.

 zomer98.jpg (1744 bytes) Doodgewoon, vijfde jaargang, nummer 17, Zomer 1998
In het tijdschrift: kort; Treurmarsen en liederen over de dood (cd's), Design rouwsuite (Algemeen Belang Groningen), Vriendelijke oven (In crematorium Gouda is rekening gehouden met nabestaanden, die bij de invoer van de kist willen zijn), agenda. De rubriek lied (Friso Wiegersma), Religie (Uitrusten in Zomerland). Kroniek (De lijkenpikster), Internet (SCI sleept uitgever en auteur voor de rechter). Boekbesprekingen en een zevental hoofdartikelen
De vrijheid te schrijven wat ie wil
Marijke Streefkerk: interview met Ronald Giphart, die schreef samen met theatermaker Gérard van Kalmthout een toneelstuk over de laatste uren van een oudere vrouw. In het toneelstuk Frühstück no future draait alles om de laatste uren van Lotte, een succesvol oud-diplomate, die geen treurig einde wenst en euthanasie laat plegen. Een einde dat veel overeenkomsten vertoont met de dood van zijn moeder.
Lijkbezorging vanaf de zesde verdieping
Rob Bruntink: interview met Melanie Hermu en Christa de Beus beleidsmedewerksters op het Ministerie Binnenlandse Zaken.
Niet iedereen sterft dezelfde dood

Erwin J.O. Kompanje: over hersendood en hartdood.  Kompanje spreekt hier nog over een derde vorm van dood, de 'individuele dood', die echter niet door iedereen als zodanig wordt gezien. Schijndood hoeft geen angstbeeld meer te zijn. Schijnleven wel.
De nieuwsgierigheid bevredigen

Marijke Streefkerk: interview met twee obductie-assistenten .
Schilderen in de snijzaal
Eva den Buurman: interview met de Schilders Bas Sebus en Jan Maarten Voskuil .
Twee gewone zondagmiddagen in Zuid-Amerika
Mérie van der Rijt op bezoek bij de begraafplaatsen van La Paz (Bolivia) en Tulcan (Columbia)
Marrie Bot zet enkele falsificaties recht
Anja Krabben: interview met Marrie Bot, zij fotografeerde acht jaar lang uitvaarten in Nederland . Ze wil o.a. de vooroordelen over uitvaartondernemers uit de weg ruimen, verkeerde denkbeelden van uitvaartvernieuwers corrigeren en de idealisering en vervalsing van het verleden met nuchtere feiten weerleggen.

Verschillende kranten, 25 mei 1998, Openlucht concert op begraafplaats Kranenburg te Zwolle
ANP: Het omstreden ( de christelijke partijen hadden bezwaar gemaakt) openluchtconcert p begraafplaats Kranenburg heeft ruim 100 bezoekers getrokken. Uitgevoerd werd het requiem van Fauré. Acteur Henk van Ulsen sprak van een unieke locatie waar een requiem past. .

Verschillende kranten, 27 mei 1998, Driekwart van nabestaanden tegen donatie
Slechts een kwart van de nabestaanden is bereid mee te werken aan donatie van organen of weefsel van de overledene als de arts daarom vraagt. Dit blijkt uit onderzoek Don Quichot van het Academisch Ziekenhuis in Groningen Het blijkt dat de moeilijke vraag van de arts veel nabestaanden rauw op het dak valt.
.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 25 mei t/m 31 mei 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Het Diana liefdadigheidsfonds wil voorkomen dat een Amerikaans bedrijf Franklin Mint Diana-poppen op de markt brengt, het fonds is zelf in onderhandeling met Hasbro over een Diana-pop. De vader van Dodi heeft het schoolgebouw gekocht waar Diana in haar meisjesjaren les kreeg. Hij wil er een instelling voor getraumatiseerde kinderen in vestigen.
Ruim 2500 Londenaren hebben een protestbijeenkomst bijgewoond tegen het plan om op het terrrein van Kensington Palace een Diana herdenkingspark aan te leggen.

 

Hier kan uw advertentie staan