Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de vak-, dag-, week- en maandbladen

Week 26, 22 juni t/m 28 juni 1998
overzicht eerdere uitgaven

Leeuwarder Courant, 15 juni 1998, 'Trip troch de tiid' in centrum Franeker
Paul Achterberg: Vijf eeuwen Friese geschiedenis, de binnenstad van Franeker was er vol mee. Historie en cultuur lagen op straat, maar zaten ook in de computer. In het Martenahuis is het dringen geblazen rond de computers van het Ryksarchyf. Een kamer verder bij de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden kan men rustig een virtuele wandeling maken over de begraafplaats

Verschillende kranten, 15 juni 1998, Beroep Tjoelker-zaak aangehouden
ANP: Het Leeuwarder gerechtshof heeft het hoger beroep tegen de drie verdachten aangehouden. Dit omdat het onderzoek naar de rol van de vierde verdachte mogelijk "gegevens kan opleveren die een ander licht op de zaak werpen".

Leeuwarder Courant, 16 juni 1998 , Monument voor Tjoelker.
Familieleden van Meindert Tjoelker willen een monument oprichten voor Meindert. het monument zal 11 september a.s. worden onthuld, precies een jaar na de doodslag. het monument bestaat uit een ruwe, granieten steen, ongeveer 60 cm hoog. De steen zal komen op de plek van het misdrijf.
Meindert Tjoelker

Verschillende kranten, 16 juni 1998, Lijkwade Turijn trok ruim twee miljoen bezoekers
AFP: Meer dan twee miljoen bezoekers hebben een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van de Lijkwade van Turijn in de Dom van de Noord-Italiaanse stad. Het was de eerste keer sinds twintig jaar dat het doek weer te zien was.

Leeuwarder Courant, 17 juni 1998, 'Een dode is niet alleen van zichzelf'
Robert van de Woestijne: het feit dat slechts eenderde van alle Nederlanders het donorformulier heeft teruggestuurd duidt op collectieve verlegenheid. Voor veel Nederlanders zijn de vragen een rauwe confrontatie met hun eigen sterfelijkheid, die ze liever uit de weg gaan.

De Groene, 17 juni 1998, Nationale donorcampagne
Artikel over de sterk tegenvallende resultaten van de nationale donorcampagne. het lijkt erop dat de vele miljoenen kostende campagne grotendeels voor niets is geweest. De 20% ja-zeggers zijn vergelijkbaar met het huidige aantal codicilhouders.

Volkskrant, 20-06-1998, Grafheuvels
Bart Dirks (serie over kunstmatig reliëf in het vlakke land). Dit keer over de grafheuvel met paalkrans tussen het Brabantse Toterfout en Halfmijl (gemeente Vessem). Bij de grafheuvels uit de bronstijd hangt sinds de Middeleeuwen een mysterieuze waas. Ze heten bij voorkeur Galgenberg of Duivelsberg of Kattendans, ten teken dat je er maar beter bij weg kunt blijven. Sinds 1961 zijn de grafheuvels in Nederland wettelijk beschermd. Ze mogen niet worden afgegraven, zelfs niet voor wetenschappelijk onderzoek.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 15 t/m 21 juni 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Dit keer valt met name het artikel (1,5 pagina!) op in het vervolg van de Volkskrant van 20 juni, onder de titel Het paradijs gaat verloren ("Die Diana gekte is niet te begrijpen"). in het artikel o.a. een reportage over de stand van zaken nu het 'bedevaartsoord' in Brington op 1 juli wordt geopend.
In het artikel worden dan ook voor- en tegenstanders van dit gebeuren aan het woord gelaten en reacties weergegeven van de huidige bezoekers.