Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de vak-, dag-, week- en maandbladen

Week 26, 22 juni t/m 28 juni 1998
overzicht eerdere uitgaven

juni98.jpg (1997 bytes)Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, juni 1998. Thema Rouwbegeleiding.
In het blad de vaste rubrieken: nieuws; Gerrit Brussaard-prijs, Dela cijfers, Insecten op Internet (forensische entomologie) Nationale groenmanifestatie m.m.v. Terebinth, NUVA 1 miljard verzekerd kapitaal, Kranenburg concert., trefdag NDC Horizon. Producten en diensten o.a. onyx-urnen en uitvaart.nlAgenda, Column 'Geschiedenis' door H. Kok, Column 'In stilte' door Rien Schouten, Column Recht:" Het belang van de komma" door mr. Frank Mutter, Column estafette: 'Op eigen houtje' dit keer door Johanna Nijlunsing, en daarnaast een vijftal hoofdartikelen:
Ondernemers & Nazorg

Erna Heijligers: een tweegesprek met Wim van der Pijl (uitvaartcentrum Dunweg in Hoofddorp) en Noor Verheul (Stichting Nazorg) In het tweegesprek komt o.a. aan de orde "moet je je als ondernemer daar wel mee bezig houden"
10 jaar LSR
Erna Heijligers: met o.a. een verslag van de LSR jubileumdag
De balans van Bots
Jasper Enklaar: een artikel over- en interview met Joop Bots. Hij was tot voor kort secretaris van het netwerk uitvaartver- nieuwers en werd vaak ook gezien als de spreekbuis daarvan.
Adviseren, bemiddelen en ondersteunen
Jasper Enklaar: artikel over het studiecentrum voor "Dood en Samenleving". Het studiecentrum wil een rol spelen als bemiddelaar in de wereld van sterven, dood en rouw.
Privatisering van mortuaria
Jasper Enklaar: artikel over de zorg en beheer van mortuaria in ziekenhuizen, waar niet iedereen even gelukkig mee is.

Volkskrant, 22 juni 1998, Opgebaard
In de lezerscolumn NL wordt gewag gedaan van kinderen die betrokken waren bij de opbaring thuis van hun opa. Enkele citaten: "Hij lijkt helemaal niet dood", Mag je hem ook voelen, wat is ie koud", "Even kijken hoe het met hem gaat". De schrijver besluit de column dan ook met de zin: Leven en dood lagen nog nooit zo dicht bij elkaar als op deze donderdagmiddag in deze kamer.

Leeuwarder Courant, 22 juni 1998, Werkstraf opgelegd voor grafschennis
Een inwoner van Harlingen die zich aan grafschennis schuldig had gemaakt is is in Leeuwarden tot 210 uur werkstraf en 5 maanden voorwaardelijk veroordeeld.. Hij had o.a. in 1993 en 1997 grafzerken vernield op het  joodse gedeelte van de algemene begraafplaats In Harlingen.

Verschillende kranten, 16 juni 1998, Man zat vier jaar dood voor televisie
DPA: In de Oostduitse stad Brandenburg heeft een man onopgemerkt dood voor de televisie gezeten. het gemummificeerde lijk werd bij toeval ontdekt in de verder leegstaande woning. Al die tijd heeft niemand hem gemist.

Volkskrant, 27 juni 1998, Liefdevol laten sterven
Geke van der Wal: artikel over en interview met Dr. P. Admiraal, die vanaf eind 1960 in zijn ziekenhuis euthanasie toepaste. De gepensioneerde anesthesioloog schreef een boek over zijn ervaringen: Euthanasie en de Eed van Hippocrates (Van Gennep)

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 12 t/m 28 juni 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
In het BBC interview op 23 juni jl.
verklaarde graaf Charles Spencer dat hij theorieën over een samenzwering tegen zijn zus Diana van de hand wijst. Of Diana ook werkelijk wilde trouwen met Dodi kon Spencer niet zeggen. "Niemand in de familie wist van huwelijksplannen".
Overige: het officiële Diana-comité maakte bekend dat In het park bij Kensington Palace voor 30 miljoen een herdenkingstuin komt. Tevens maakte zij bekend dat er een munt van 5 pond komt met de beeltenis van Diana en dat er een wandelroute komt in Londen.