Uitvaartinformatie/-nieuws

logo uitvaart.org & gedenkboek.nl

Uit de vak-, dag-, en weekbladen

Week 28, 5 juli t/m 12 juli 1998
overzicht eerdere uitgaven

nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, juli 1998
Vaste rubrieken: Klinker, agenda, brieven, cursief, media, commentaar en diensten van de vereniging en NVVE op het Internet.
Verder in het blad een viertal hoofdartikelen:
Amsterdamse artsen steunen collega's bij euthanasie
Marleen Peters: artikel over Steun en Consultatie bij Euthanasie in Amsterdam (SCEA), een interview met Joke Groen-Evers een van de huisartsen die vanaf het begin betrokken was bij het SCEA project. In het artikel wordt met name aandacht geschonken aan de opzet van SCEA en de steun voor de 450 huisartsen in Amsterdam en Diemen.
"De wetgever heft niets aan het sterfbed te zoeken"
Hans van Dam: Interview met priester, politicus en schrijver Herman Verbeek. Citaten: "Wetgever, commissies, officier van justitie, zij hebben aan het sterfbed niets te zoeken", "Kok en Wallage zullen van een euthanasieregeling geen werk maken, of het moet zijn om die zolang mogelijk tegen te houden.
Als je man overlijdt na hulp bij zelfdoding
Ilse Verstappen: interview met Ida Bunt (humanistisch raadsvrouw). Door haar werk heeft ze veel patiënten bijgestaan tijdens hun sterfbed en begeleid bij hun euthanasievraag. Op 1 oktober jl. overleed haar echtgenoot, psychiater Frans Hiddema, door hulp bij zelfdoding. Ida: "Hoewel ik diep respect heb voor zijn keuze, zou ik het zelf toch anders doen".
Orgaandonatie en euthanasie gaan niet samen.
Marleen Peters: artikel n.a.v. informatieboekje van de Stichting Donorvoorlichting waar met geen woord gerept wordt over de vraag of euthanasie en donatie van organen en weefsels samengaan. In het artikel worden de feiten op een rijtje gezet.

Leeuwarder Courant, 7 juli 1998, Britse bezoekt graf Schier
De 54 jarige Britse Gail Netherest-Bodycot bezocht met haar man voor het eerst het graf van haar vader op de begraafplaats De Vredenhof. Dochter Gail werd geboren nadat haar vader op 20 februari 1944 met een bommenwerper bij Schiermonnikoog  in zee stortte.

Verschillende kranten, 8 juli 1998, Cremeren van paarden voortaan toegestaan.
Paarden zullen binnenkort net als honden en katten, na hun dood mogen worden gecremeerd. Begraven blijft echter uit hygiënische overwegingen verboden. Voor paarden is nu een uitzondering gemaakt vanwege de persoonlijke band die de eigenaar vaak met het dier heeft.

 

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 5 t/m 12 juli 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana

Anglicaanse aartsbisschop Hope hekelt Diana-cultus, hij vindt dat de cultus rondom prinses Diana zorgwekkende vormen aanneemt. De Britten vereren haar als "icoon"en zwelgen in hun verdriet. Dit is het laatste wat ze gewild zou hebben volgens de bisschop.
De Duitser A. Engelhardt, die de rechten op de naam Lady Di bezit dreigt de broer van de prinses: Charles Spencer voor de rechter te slepen. Engelhardt vreest dat de naam van Diana te grabbel wordt gegooid met de verkoop van de souvenirs en daarmee zijn alleenrecht minder waard wordt.
Op het eiland waar de prinses begraven ligt zijn waarschijnlijk ook 4 of 5 huisdieren begraven.
Het Britse octrooibureau heeft het Diana Memorial Fund niet gemachtigd een percentage te innen van elk product dat de beeltenis van de prinses draagt. Het octrooibureau vindt de gelaatstrekken van de prinses universeel.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products