welkomnieuwsbladenkleur.jpg (8455 bytes)

Week 31, 26 juli t/m 2 augustus 1998
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
NaDoCe, Seizoensbrief nummer 7 van NDC Horizon
In het blad de vaste rubrieken Agenda; Gelezen, beluisterd en gewogen; en daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Kinderen en de dood

P.S.: In dit artikel wordt o.a aandacht gegeven aan de beleving van de dood bij kinderen. Ook wordt er in het artikel aandacht besteed aan 5 leeftijdscategorieën en bij elke leeftijdscategorie hoe die reageren op de dood in hun omgeving Daarnaast wordt er in het artikel aandacht besteed aan hoe volwassenen met het verdriet van jongeren om kunnen gaan.
Trefdag '98
In dit artikel wordt aandacht besteed aan de onlangs gehouden trefdag van het NDC (Natuurlijk dood centrum), ook worden er een aantal bezoekers over deze trefdag aan het woord gelaten.

Leeuwarder Courant, 29 juli 1998, Gedenktekens in Nicolaes Tsjerke
In het artikel wordt aandacht gegeven aan de opening van de expositie van de Stichting Uitvaart Informatie Friesland. Op zaterdag 1 augustus wordt de expositie "Persoonlijke gedenktekens" geopend. (zie voor openingstijden: de agenda

Volkskrant, 29 juli 1998, Sterven
In de rubriek NL een stukje van Bert Kramer: In het stukje beschrijft hij het overlijden van zijn vader. Deze stierf d.m.v. een door hemzelf gewenste euthanasie. Ook is er in te lezen het 'ver'vreemde en soms rare gevoel van dat je vader op een vast tijdstip zal sterven.

In verschillende kranten, 30 juli 1998,  Piramidebouwers hadden goede dokters
AP: De arbeiders die betrokken waren bij het bouwen van piramides kregen veelal ter plekke medische verzorging en ondergingen zelfs hersenoperaties, zo blijkt uit onderzoek. Hieruit blijkt volgens de onderzoeker Zahi Hawas, dat het arbeiders waren en niet slaven die de piramides bouwden. Slaven zouden niet zo goed behandeld zijn. Er zijn dan ook kleine piramides van kleisteen gevonden waarop inscripties voorkwamen als 'Inspecteur van de piramidebouw', of 'Opzichter van de westkant van de piramide'.

Verschillende kranten, 31 juli 1998, Orthodoxe joden in protest tegen graven schendende weg aanleg.
in de buurt van Jeruzalem hebben orthodoxe joden geprotesteerd tegen de aanleg van een weg. volgens hen komt deze weg over oude Joodse graven. Israëlische archeologen verklaarden echter dat het ging om graven van christenen uit de Byzantijnse periode.

Verschillende kranten, 1 augustus 1998, orgaandonatie is na euthanasie een probleem
ANP: De overgrote meerderheid van mensen bij wie euthanasie plaatsvindt is ongeschikt om te fungeren als donor. Wie een zachte dood vraagt lijdt in de meeste gevallen aan een ziekte die een aanwijzing vormt tegen orgaandonatie. Daarnaast speelt het feit dat juridisch gezien euthanasie geen natuurlijke dood is en de officier van justitie toestemming moet geven voor het verwijderen van organen, hier gaat veelal teveel tijd mee verloren, waardoor sommige weefsels niet meer geschikt zijn voor donatie.

Curiosa:
jimmorrison.jpg (44235 bytes)Verschillende kranten, Jim Morrison zijn overblijfselen worden op 6 juli 2001 uit zijn graf op Pére Lachaise gelicht.

Op 6 juli 2001 lopen namelijk de grafrechten op zijn graf af. Het bestuur van de begraafplaats wil Morrison kwijt omdat bezoekende bedevaartgangers vernielingen aanbrengen aan de omliggende graven en allerlei rotzooi achterlaten. Waar Jim Morrison wordt herbegraven is nog niet bekend.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products