Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 32, 3 augustus t/m 9 augustus 1998
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Naar Terebinth homepage De Terebinth, september 1998, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad de vaste rubrieken: verenigingsnieuws, boekbesprekingen, excursies en agenda. In het blad drie hoofdartikelen.
Trends in traditie
Wim Cappers: artikel o.a. n.a.v. het boek van Marrie Bot "Een laatste groet", De schrijver constateert dat de uitvaartcultuur in Nederland snel verandert. Hij vraagt zich dan ook af of er eigenlijk nog wel gesproken kan worden van een uitvaartritueel.
Kranenburgconcert Zwolle
Puck Kooy: Een verslag van het concert dat op 24 mei j.l. plaatsvond op de begraafplaats Kranenburg in Zwolle. (zie ook impressie van het concert)
Flora langs de Kleverlaan
Wilma Moen: Een verslag van een tweetal bezoeken aan de begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem. In het verslag beschrijft ze de verschillen in de natuur tussen de twee bezoeken, en over de belangrijke functie van begraafplaatsen bij het in stand houden van de variëteit van flora en fauna in Nederland.

Verschillende kranten, 6 augustus 1998, Meeste joodse graven in slechte staat
De meeste joodse begraafplaatsen zijn in slechte staat. Geld voor onderhoud is er niet of nauwelijks. Volgens de werkgroep Beth Chaim zijn er na de oorlog nog maar weinig joden begraven op hun eigen begraafplaatsen. Veel nabestaanden zijn in de oorlog omgekomen.

Verschillende kranten, 7 augustus 1998, Europa's oudste graftombe gevonden
Zweedse archeologen denken de geschiedenis van de West-Europese bouwkunde met duizend jaar te hebben verlengd. In Carrowmoore (Ierland) hebben zij de resten gevonden van een 7400 jaar oude tombe. Het bouwsel dat een dak moet hebben gehad en omringd was door stenen is minstens duizend jaar ouder dan dat in het Franse Poitiers. In het graf lag voor dertig kilo aan verbrande beenderen. Er zijn waarschijnlijk 50 personen in begraven.

Verschillende kranten, 7 augustus 1998, Euthanasie vaker gemeld door artsen
ANP: Artsen hebben vorig jaar 1927 meldingen gedaan van euthanasie. Dat is 15% meer dan in 1996. De stijging wordt met name toegeschreven aan de meldingsprocedure, waarbij strafrecht op afstand wordt gehouden. In het najaar komen er overigens 5 regionale toestsingscommissies, waar artsen euthanasie moeten melden. Door de instelling van de commissies hoopt het kabinet de vrees bij artsen voor vervolging weg te nemen.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 3 augustus t/m 9 augustus 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Rouw om dood Diana niet zo massaal, dat is de teneur van de BBC documentaire 'The Princess's People', die op 6 september a.s. wordt uitgezonden. Twaalf ploegen van de BBC filmden onopvallend op verschillende lokaties gedurende de uitvaart van prinses Diana vorig jaar.
Toeristen die het graf van prinses Diana willen bezoeken vergissen zich nogal eens in de ligging van het landgoed Althorp. Velen gaan naar het plaatsje Althorp dat echter 200 km verder ligt.
Volgens Olivier Lafaye, de chauffeur die normaal de Mercedes bestuurde waarin prinses Diana is omgekomen, had de auto nooit bestuurd mogen worden door iemand die de auto niet kende. De auto had immers onverklaarbare en aanhoudende problemen.
SBS 6 begint in september een serie van 10 documentaires over prinses Diana die op zondagavond worden uitgezonden.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products