Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 34, 17 augustus t/m 23 augustus 1998
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Leeuwarder Courant, 17 augustus 1998, Leeuwarders druk met maken van kruidenbundels voor Maria feest
Foto met onderschrift: Een groep Leeuwarders heeft afgelopen zaterdag kruidenbundeltjes vervaardigd ter gelegenheid van het rooms-katholieke feest Maria ten Hemelopneming. De bundeltjes zijn thuis geplaatst bij de eigen Maria-afbeeldingen. Het kruidengebruik gaat terug op het verhaal dat de apostelen in Maria's graftombe haar lichaam niet aantroffen. Wel roken zij geurige kruiden, symbolen van zuiverheid en hemels geluk.

Verschillende kranten, 18 augustus 1998, Vermisten-beeld om te rouwen
De Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV) wil een standbeeld oprichten waar familieleden en vrienden van vermiste personen bij elkaar kunnen komen. 'Het moet een plek worden waar achterblijvers net als bij een graf, even stil kunnen zijn en bloemen mogen neerleggen, aldus C. Sterk bestuurslid van de VAV. De vereniging wil voortaan op 6 juni een jaarlijkse dag voor achterblijvers organiseren.

Leeuwarder Courant, 19 augustus, Engelse piloot wordt in Makkum begraven
Het stoffelijk overschot van de Engelse oorlogsvlieger John Menzies, dat verleden jaar bij Kornwerderzand is gevonden, wordt in Makkum begraven. Op 21 oktober a.s. krijgt de man een eervolle begrafenis. Dankzij de recente identificatie kan de Engelse ambassade overgaan tot de officiële begrafenis.

Volkskrant, 20 augustus 1998, Villa Misère
Paul Depondt: artikel met verschillende foto's over de "Groote Oorlog", (1 st Wereldoorlog) waarin miljoenen omkwamen. In het artikel wordt aandacht besteed aan de monumenten en overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog en aan de mensen die het nog na kunnen vertellen. De fotograaf Van Der Hulst vertelt in het artikel over zijn 'missie: 'De oorlogsgebeurtenissen terughalen', zijn foto's tonen "hoe de oorlog in het landschap vorm heeft gekregen'. Hij verwacht hiermee nog tot 2014 misschien 2018 bezig te zijn.

Verschillende kranten, 21 augustus 1998, Julien Green mocht niet ter aarde besteld in Franse kerk.
DPA/ANP: De rooms-katholieke bisschop van Versailles heeft verhinderd dat de schrijver Julien Green in een kerk in Andrésy bij Parijs, zou worden begraven. Julien Green had namelijk deze laatste wens geuit. Uiteindelijk is Green begraven in een kerk te Klagenfurth in Oostenrijk, waar een door de schrijver bewonderd Maria beeld staat.

Curiosa:
Prinses Diana Verschillende kranten, 17 augustus t/m 23 augustus 1998, ontwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
De tragische levens van Sissy en Diana, in haar column besteedt Heleen Crul aandacht aan de overeenkomsten tussen keizerin Sissy en prinses Diana. Citaat: 'Beide vrouwen sloten een ogenschijnlijk droomhuwelijk, waar in feite weinig liefde aan te pas kwam. Ze waren mateloze populaire idolen, bewonderd en geïmiteerd. Ze deelden hetzelfde noodlot: een tragische dood. Daardoor kregen ze mythische proporties.
Het Diana, Princess of Wales Memorial Fund heeft gedreigd met juridische maatregelen tegen meer dan 50 bedrijven over de hele wereld die souvenirs verkopen waarvoor geen vergunning is verleend. Volgens het Fund is het onwettig haar naam en beeltenis te gebruiken zonder toestemming.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products