Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 36, 28 augustus t/m
6 september 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Doodgewoon herfst 1998 Doodgewoon, vijfde jaargang, nummer 18, Herfst 1998
In het tijdschrift: kort; Uitvaartwinkels hebben moeite als winkel te fungeren, SCI koop 't Statenhuys, eerherstel Utrechtse grafheuvel  agenda. De rubriek lied (Jules de Korte), Kroniek (Honderd jaar vergetelheid), column doodgraver 'Saint Gaudi', Wetenschap: sterrenkundige Hendrik Christoffel van de Hulst gelooft niet in een theorie van alles. Boekbesprekingen en een zevental hoofdartikelen waarvan de meeste rondom het thema van de tentoonstelling in het Teylers museum in Haarlem.
Bert Sliggers: "Het Nederlands doodsportret 1500 tot heden".
Annemiek Hauer: Het eeuwige gelaat.
Eva den Buurman: Stillevens
Jonggestorvenen

Anja Krabben: privé: het beroemde lijk
'Een groot gebouw waar overleden mensen in as veranderen'
Uitvaartwereld helpt kinderen de dood te begrijpen

Anja Krabben: een artikel over de speciale aandacht die er de laatste tijd steeds meer gegeven wordt aan kinderen rondom de uitvaart.
Inslapen in kamer 17
Rob Bruntink: artikel over het overlijden van huisdieren en de mogelijkheid van rouwbegeleiding voor de 'baasjes.

Verschillende kranten, 31 augustus 1998, Alleenstaanden willen niet andersmans pensioen betalen
GPD: De belangenclub van alleenstaanden Cisa gaat de pensioenfondsen PGGM en ABP aanklagen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en Commissie gelijke behandeling. Ze vinden dat ze gediscrimineerd worden doordat zij moeten meebetalen aan de pensioenen voor nabestaanden van verzekerden. Ze laten immers niemand na die een nabestaandenuitkering nodig heeft .

Leeuwarder Courant, 1 september 1998, grafbeeld gestolen
Van een graf op het kerkhof in Langedijke is een 70 cm hoog grafbeeldje gestolen. Het witte beeldje stelt een knielende vrouw voor die bloemen neerlegt.

Verschillende kranten, 1 september 1998, Donorregister nu in gebruik
ANP: Artsen kunnen vanaf 1 september het donorregister raadplegen om na te gaan of de patiënt toestemming heeft gegeven voor donatie van organen of weefsel na overlijden. Het register is ingesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en bevat 4.370.000 wilsverklaringen.

Volkskrant, 4 september 1998, Mummie houdt ook na ct-scan zijn naam geheim
Donderdag 4 september is de eerste mummie ter wereld door een ct-scanner gegaan. De reden was dat men wilde weten wie deze persoon was en waaraan hij is overleden. Men probeerde door middel van de ct-scan erachter te komen wat er in hiërogliefen op zijn hartscarabee geschreven was. Het bleek echter na de scan dat er op de hartscarabee niets was geschreven er was zelfs geen krasje aanwezig. De mummie blijkt nu een van de zeldzame mummies te zijn met een tekstloze hartscarabee.

vuurpijl Volkskrant, 4 september 1998, Pyrotechnisch kan as nu de lucht in
De eerste asverstrooings-ceremonie met de monumentale vuurpijl vond afgelopen zondag 'ergens aan de Nederlandse kust plaats'. Ontwerpster Hetty van Bommel: "het was zo mooi. Ik heb nu gezien en gevoeld, en ja, zo zou ik mij as ook laten verstrooien". De verwachting is dat er binnen een jaar nog zo twintig zullen volgen. De Last Rocket is verkrijgbaar bij uitvaartcentrum De Ode in Amsterdam en kost incl. vergunningen e.d.
f 2800,-

Verschillende kranten, 4 september 1998, Lijkkoets Wilhelmina in Paleis Het Loo
De witte lijkkoets waarmee koningin Wilhelmina in 1962 naar haar laatste rustplaats is gebracht is tot 3 januari in Paleis Het Loo te zien. De lijkkoets (toen nog zwart) is in 1934 ook gebruikt bij de uitvaart van haar moeder Emma en haar man prins Hendrik.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products