Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 37, 7 september t/m
13 september 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Itjoelkergedenksttendetail.jpg (11810 bytes)
In vrijwel alle kranten is deze week veel aandacht besteed aan de herdenking van de dood van Meindert Tjoelker en de plaatsing van een gedenksteen op de plaats waar hij om het leven kwam..
13 september was een jaar geleden dat Meindert om het leven kwam omdat hij opmerkingen maakte naar 4 mannen die fietsen in de gracht gooide. Deze 4 mannen kwamen op hem af en mishandelden hem zodanig dat hij aan de verwondingen overleed.

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 9, september 1998, Thema opleidingen
In het tijdschrift: actueel: onrust rond asbestemming, angst voor McDeath, agenda, portret dit keer: cursusleider Theo Hulshof, nieuws, lokale nieuwsflitsen en een vijf-tal hoofdartikelen:

Beroepseducatie op Europees niveau
Frank Mutter; artikel over de o.a studiecentrum Dood & Samenleving en de aanzetten tot Europese samenwerking op het gebied van opleidingen rond de uitvaart

Vakkennis: vroeger en nu
H.L. Kok: In dit artikel wordt ingegaan op de manieren waarop uitvaartondernemers in het verleden hun werk leerden.
Ombudsman kritisch op slogans natura uitvaartverzekeringen
Jaqueline Rutjens: artikel over het verslag van de Ombudsman over 1997. in dit verslag is de Ombudsman met name kritisch over het feit van de beloftes van de naturaverzekeraars. Niet 'alles' wordt namelijk geregeld er komen vaak nog rekeningen voor allerlei diensten.
Rouwende kinderen bijten niet
Annette Rebel: verslag van het symposium 'Jong Verlies' dat afgelopen juni in Den Bosch werd gehouden.
Lijkvervoer door de eeuwen heen
H.L. Kok: deel 3 uit een serie waarin speciale aandacht wordt besteed aan het lijkvervoer in het verleden.

Gezond thuis, uitgave van samenwerkingsverband van Kruiswerk-/Thuiszorgorganisaties, najaar 1998
Rouwen is iets natuurlijks
Gaston Melis: artikel over rouwen en de hulp die diverse thuiszorg en kruiswerkgroepen bieden in gespreksgroepen rouw- en verliesverwerking. Ook wordt in het artikel aandacht besteedt aan de soms specialistisch hulp die hierbij nodig kan zijn en verleend wordt door o.a. het Riagg en het Landelijk Steunpunt Rouwbegeleiding

Leeuwarder Courant, 7 september 1998, Drachtsters redden graf Fries nationalist
Het graf van landbouwingenieur Jan Bieuwes van der Meulen blijft waar het is op de Zuider begraafplaats in Drachten. Het aanvankelijke voornemen van de gemeente Smallingerland om het graf te ruimen - van de medeoprichter van de Fryske Feriening foar in Federael Europa, een vroege voorloper van de Europese Unie- gaat niet door. De gemeente neemt zelfs de kosten van het onderhoud op zich. (red. indien u iets soortgelijk meemaakt in uw omgeving kunt u altijd advies vragen bij De Terebinth).

Verschillende kranten, 7 september 1998, Tevredenheid na start van donorregister.
GPD: Het nieuwe donorregister dat sinds 1 september jl. in gebruik is genomen is sindsdien al 22 keer door artsen geraadpleegd. Dit heeft 16 donoren opgeleverd aldus het Nederlands Transplantatiecentrum. Artsen kunnen vanaf 1 september het donorregister raadplegen om na te gaan of de patiënt toestemming heeft gegeven voor donatie van organen of weefsel na overlijden. Het register is ingesteld door het Ministerie van Volksgezondheid en bevat 4.370.000 wilsverklaringen.

Curiosa:
Prinses Diana O
ntwikkelingen/ nieuws n.a.v. de dood van prinses Diana
Na een jaar sluiten wij voorlopig in de rubriek curiosa de speciale aandacht die we gaven aan allerlei ontwikkelingen rondom haar dood. We willen hiermede o.a gehoor geven aan de wens van haar kinderen prins William en prins Harry. Zij hebben het Britse volk opgeroepen hun moeder en haar herinnering met rust te laten. Ze zeiden dat de publieke rouw nu voorbij was. "Onze moeder zou nu willen dat de mensen doorgaan met leven".

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products