Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 38, 14 september t/m
20 september 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

sept98.jpg (1971 bytes) Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, september 1998. Thema ondernemen
In het blad de vaste rubrieken: nieuws; onderzoek prijsvorming in België,
tentoonstelling Doodsportretten,
Stichting Doodzonde gaat grafschennis actief bestrijden. Nieuwe uitvaartsite vraagt gegevens over nabestaanden, Achtergrond: De doorstart van de LOB. Producten en diensten o.a. Begraafplaatsmechanisatie, afscheidsmandjes, geurneutralisator, balsemspray, vlaghouders met vlag. Agenda, Column 'Stoelendans' door H. Kok, Column 'Tatoeage' door Rien Schouten, Column Recht: "Dooie paarden en belastingparadijzen" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Thuis sterven" door Jan Thijs, Stemmen uit het vak: Hoe werkbaar is de Arbeidstijdenwet en daarnaast een viertal hoofdartikelen:
Op cursus in Kassel
Wim Vlaanderen: Een verslag van drie instructieve dagen over grafmonumenten, joppen, punten en frijnen.
Verkoop van een onderneming
Overnames, fusies en samenwerkingsverbanden komen steeds vaker voor. Wil een directeur-eigenaar daaruit optimaal resultaat behalen, dan is een gedegen voorbereiding noodzakelijk. Het onderste uit de kan volgens Moret Ernst & Young.
Vuur, lucht, water en aarde
Arris H. Kramer: Ook aan de 'dakrand van de wereld', zoals in Nepal, worden mensen geboren en sterven mensen. Er zijn in deze koude wereld een viertal mogelijkheden voor de uitvaart en 'begrafenis' van overledenen. Deze komen volgens het boeddhisme overeen met de vier 'elementen' waaruit ons aardse lichaam is opgebouwd: warmte (vuur), adem (lucht), water en aarde.
Arm en rijk begraven
NUVA congresseert over 'Arm en Rijk Begraven'; een korte voorbeschouwing

Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers september 1998
In de nieuwsbrief: redactioneel, estafettecolumn, in memoriam en kunst agenda, nieuws, verenigingnieuws en een viertal hoofdartikelen:
Thema-avonden en kindertoneel in een rouwcentrum
Riet Fiddelaers-Jaspers: artikel over een cyclus van vier thema-avonden en kindertoneel in het rouwcentrum van Jan Fiddelaers.
Tienjarig bestaan LSR
Riet Fiddelaers-Jaspers: artikel over de jubileumviering i.v.m. het tienjarig bestaan LSR
Uitvaartvernieuwers en museum organiseren funeraire tentoonstelling
Marry Brokking en Anne-Marie Bokslag: artikel over de funeraire tentoonstelling "Dood-gewone Kunst, nieuwe en oude aspecten van het laatste afscheid"in Museum Beeckestein te Velsen-Zuid
Atelier Rissa Leeuwarden
Joke Spans: artikel over een borduuratelier dat geborduurde rouwlinten en baarkleden maakt.

tjoelkergedenksttendetail.jpg (11810 bytes) Verschillende kranten, 17 september 1998, Opnieuw uitstel hoger beroep in zaak Tjoelker.
ANP: het hoger beroep tegen de drie verdachten in de Tjoelker-zaak is opnieuw uitgesteld. het Openbaar Ministerie wil de resultaten afwachten van het onderzoek van de rechter-commissaris tegen de vierde verdachte.

Verschillende kranten, 17 september 1998, Brochure kerken over versterving
ANP: De Samen-op-Wegkerken komen aan het einde van het jaar met een publicatie over versterven. De publicatie gaat niet over versterving als welbewuste methode van euthanasie. Wel komt het stopzetten van toediening van vocht en voeding aan mensen die niet meer in staat zijn om hun wil kenbaar te maken.

Leeuwarder Courant, 19 september 1998, Begrafenisondernemer is monopolie uitvaartverenigingen zat
Chiel Evers: artikel over een specifiek probleem in de noordelijke provincies. In deze provincies hebben lokale uitvaartverenigingen soms het monopolie op bijzondere begraafplaatsen. In dit geval wilde de uitvaartverzorger ook de begrafenis regelen/doen op de begraafplaats in Abbega, dit werd hem echter door de kerkvoogd geweigerd.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products