Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 39, 21 september t/m
27 september 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 21 september 1998, Uitvaartmis mgr. Bomers
Op zaterdag 19 september is onder veel belangstelling in de kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem een uitvaartmis gehouden ter ere van bisschop Bomers. Na de uitvaartmis is Bomers begraven in het bisschopsgraf op het kerkhof van een parochie in Overveen.

tjoelkergedenksttendetail.jpg (11810 bytes) Verschillende kranten, 24 september 1998, Nieuwe studie schoenafdruk hals Tjoelker.
De rechter-commissaris in het hernieuwde onderzoek tegen de vierde verdachte, schakelt een Engelse patholoog-anatoom in. Deze moet zijn oordeel geven over een schoenafdruk in de hals van Meindert Tjoelker, die werd aangetroffen nadat hij dodelijk was mishandeld.

Intermediair, 24 september 1998, Gezond sterven
Renée Braams: Artikel over het web van alternatieve genezers waarin Roel van Duyn zijn vrouw terechtkwam. Zij stierf 'onnodig' aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Zij weigerde een operatie en omdat ze geloofde dat die haar weerstand zou ondermijnen, een macrobiotisch dieet was haar redding, dat wist ze zeker. Zelfs de nieuwe wet BIG (wet Beroepsuitoefening Individuele Gezondheidszorg) biedt weinig ruimte om kwakzalvers aan te pakken, immers volwassenen die in de ban zijn van een kwakzalver kunnen niet op die manier tegen zichzelf beschermd worden.

Verschillende kranten, 25 september 1998, "Hoedt u voor charlatans bij rouwhulp" en armenzorg bij Uitvaartbranche
Op het NUVA congres 'moderne uitvaartzorg' hield o.a. Prof. dr. A. Zijderveld een toespraak. Hij waarschuwde daar o.a. voor een "opgezweepte dodencultus die vanuit Amerika met de hamburger hierheen drijft". Ook verzette hij zich tegen rouwbegeleiders uit de new-age hoek. Uitvaartverzorgers kunnen het beste als zij zielzorg voor hun klanten zoeken aankloppen bij universitaire 'professionals'. Zoals theologen en humanisten en dienen new-age centra als Oibibio gemeden te worden. Directeur Hazelhoff van de NUVA wijdde in zijn toespraak aandacht aan o.a. de schaalvergroting, marktpositie etc. Hij spoorde zijn collega's echter ook aan om ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De NUVA heeft dan ook met een storting van honderdduizend gulden een fonds opgericht om te zorgen dat ook de armsten in onze samenleving een waardig afscheid kunnen nemen

Volkskrant, 26 september 1998, herdenking Dakota ramp
Foto met onderschrift: Familie en oud-collega's herdenken de 32 slachtoffers bij het monument in de tuin van het provinciehuis in Haarlem.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products