Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 40, 28 september t/m
4 oktober 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
nvve logo Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 4, oktober 1998
Vaste rubrieken: Kort, agenda, brieven, cursief, media, commentaar, verenigingsnieuws en diensten van de vereniging, en een viertal hoofdartikelen:
Een beslissing uit liefde
Cees van den Berg: een interview met de acteur Joop Admiraal. citaat: "Legalisering van euthanasie zou ook een hoop gezeur voorkomen. Toen moeder nog niet dement was, maar wel gebrekkig, belde ik haar elke dag op en dan vertelde ze steeds hetzelfde verhaal: ze wilde dood. En dan moest ik altijd maar weer uitleggen waarom zoiets niet mogelijk is. Met dat levensgrote probleem zitten heel veel mensen".
Hoe denkt de Nederlander over euthanasie
Het NVVE liet door NIPO en de Erasmus Universiteit een enquête houden onder 1201 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Uit deze enquête blijkt dat 88% van de Nederlandse bevolking positief staat tegenover euthanasie en hulp bij zelfdoding.
'Een goed leven is zolang de weg omhoog gaat'
Marleen Peters: Het persoonlijke verhaal van Wendel Evertman, het verhaal gaat over haar vader die begin me en hersenbloeding kreeg en in coma raakte. Ze wist ook zeker dat het zijn wens was dat er dan een einde aan zijn leven zou komen.
Nieuwe meldingsregeling zet lijkschouwer buitenspel
Marleen Peters: Artikel over de nieuwe meldingsprocedure voor euthanasie en hulp bij zelfdoding. vanaf dat moment zijn niet langer de gemeentelijke lijkschouwer ende officier van justitie die in eerste instantie een melding van euthanasie of hulp bij zelfdoding regelen, maar regionale toetsingscommissies.

Leeuwarder Courant, 29 september 1998, Woede om aanmaning op grafstenen
Op 476 grafstenen op begraafplaats Eikenhof in Haulerwijk is een sticker geplakt. "melden bij de administratie'. Op deze wijze geeft het bestuur nabestaanden een laatste kans
grafrechten te betalen. Doen ze dat niet dan worden de graven geruimd. Er is echter een groep van weigeraars ontstaan die weigeren de f 25,- per graf voor onderhoud e.d. te betalen, zij hebben immers eeuwig durende rechten.

Verschillende kranten, 1 oktober 1998, Donorregister al vaker geraadpleegd
ANP: In september is het donorregister al 204 maal door artsen geraadpleegd. het gebruik van het nieuwe register leverde volgens Eurotransplant iets meer weefseldonaties op in vergelijking met vorig jaar september. het aantal orgaandonaties bleef vrijwel gelijk.

Verschillende kranten, 1 oktober 1998, Bevroren mummies van Inca vrouwen gevonden in Peru
Reuter: De bevroren mummies van 6 Inca-vrouwen die vijfhonderd jaar geleden werden geofferd zijn ontdekt op een hoogvlakte in de Andes. De mummies waren gewikkeld in dekens van lamawol en omringd door gouden en zilveren beeldjes.

Volkskrant, 3 oktober, 'Na haar dood was het heel vreemd'
In de serie Normen en Waarden, dit keer een artikel over een gezin met 4 kinderen dat een huis heeft gekocht om een vriendin te kunnen laten sterven en haar drie tienerdochters in het gezin op te nemen. worden.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products