Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 41, 5 oktober t/m
11 oktober 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Persbericht COS-Haaglanden en Humanitas Haaglanden, woensdag 18 november a.s.: Stervensrituelen en rouw in verschillende culturen. Een studieconferentie over rouwrituelen, stervensbegeleiding en rouwverwerking van allochtone groepen in Nederland.

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 10, oktober 1998, Thema Rouw
In het tijdschrift: actueel: o.a. Uitvaartcentra piekeren niet over donorwerving, agenda, portret dit keer: grafdelf(st)er Maartje de Vries, uitvaart CAO in de maak, nieuws, lokale nieuwsflitsen en een zeven-tal hoofdartikelen:

Verandert de professional mee met de wereld om zich heen
Annette Rebel: verslag van het congres 'De uitvaartwereld met de stroom mee'. De professional binnen de uitvaart wordt in een veranderende context geconfronteerd met nieuwe wensen van rouwende mensen. Een professional moet daar deskundig op inspringen.
Een helpende hand in de duisternis
Annette Rebel: Een artikel waarin aandacht besteed wordt aan het werk van het Landelijk Steunpunt Rouwbegeleiding(LSR), daarin ook aandacht voor de gids Handleiding voor Nabestaanden voor zowel zakelijke beslissingen als de verwerking van het verlies.
Ruzie om asbestemming
Frank Mutter: artikel over de juridische consequenties bij het kiezen van een asbestemming.
Groen licht voor grijsgerande post
Wim Cappers: artikel over de nieuwe richtlijnen van de PTT-Post die voorrang geeft aan rouwbrieven.
Het einde aan het begin
Esther Krijgsman: artikel over de expositie van afscheidsmandjes en een thema-avond over hulpverlening bij dit specifieke verlies in de Amsterdamse uitvaartwinkel de Ode.
"Wetgever moet meer ruimte bieden"
Marcel de Korte: artikel n.a.v. het zeventig jarige bestaan van uitvaartondernemer Bijnen dat gevierd werd met o.a. een symposium. citaat: "Mensen doen alles mogelijke moeite hun bestaan te verrijken. Daar hoort hun uitvaart ook bij. maar de wet hobbelt teveel achter de feiten aan. Een duidelijke taak voor de politiek".
Varanasi: de levendige stad van de dood
Dianne van Oort:  een verslag van een reis naar de heiligste stad van India en één van de belangrijkste Hindoe-bedevaartsoorden.

Natuursteen, vaktijdschrift voor natuursteenbedrijven
In het blad een verslag van Heleen van den Bergh over de reis van de vereniging De Terebinth naar begraafplaatsen in Zuid Duitsland en Oostenrijk

Volkskrant, 9 oktober 1998, Heilige Land-stichting mooiste plek voor gecremeerden.
Foto met onderschrift: Heilige Land-stichting heeft een prijs van de uitvaartvereniging 'Facultatieve' gewonnen voor een mooie gedenkplaats voor gecremeerden. (red. Ook de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden heeft een van de aanmoedigingsprijzen gewonnen.)

Verschillende kranten, 10 oktober 1998, broers moeten moeder opnieuw begraven
ANP: Drie broers uit Haarlem moeten meewerken aan de herbegrafenis van hun moeder. De rechtbank heeft dit vrijdag in kort geding bepaald. De vierde broer werd namelijk het afgelopen voorjaar door een familieconflict onkundig gehouden van het overlijden en begraven van zijn moeder. Hij won het geding omdat zijn moeder niet volgens de wet was begraven. 

Verschillende kranten, 10 oktober 1998, Middeleeuws dorp gevonden in Groningen
Bij werkzaamheden in de buurt van Nieuweschans is men gestuit op restanten van het dorp Houwingadam. De restanten bestaan ondermeer uit een kerkfundering, een begraafplaats, een ommuring en een gracht. Het dorp werd in de dertiende eeuw volledig overspoeld.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products