Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 43, 19 oktober t/m
25 oktober 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vasalis.jpg (13356 bytes) Is het vandaag of gisteren,
                 vraagt mijn moeder
                 bladstil, gewichtloos drijvend
                 op haar witte bed
                 Altijd vandaag, zeg ik. Ze
                 glimlacht vaag
                 en zegt: zijn we in Roden of
                 Den Haag

Vrijwel alle kranten: 19 oktober 1998, M. Vasalis overleden

Afgelopen weekend 17/18 oktober is op 89 jarige leeftijd de dichteres M. Vasalis overleden. Ze debuteerde in 1940 met de dichtbundel "Parken en woestijnen". Ze heeft in totaal slechts drie bundels gedichten gepubliceerd. Ze was populair bij zowel ouderen als jongeren.

In verschillende kranten, 20 oktober 1998, Neolitische graven ontdekt in Frankrijk
AFP: In de omgeving van Mouréze hebben wegenbouwers een grot met goed geconserveerde neolitische graven ontdekt. De aangetroffen beenderen zouden stammen uit de periode tussen 1000 en 2000 voor Christus.

Leeuwarder Courant, 20 oktober asverstrooiing sportvelden is taboe in Dantumadeel
Overleden bewoners van Dantumadeel mogen na hun creamtie hun as niet langer laten verstrooien op de sportvelden van de gemeente. Ook de speeltuinen en een recreatieterrein zijn taboe. Eigenlijk mag het van het college overal behalve op plaatsen waar sprake is van 'openbare weg' en op bovengenoemde plaatsen.

Vrijwel alle kranten, 21 oktober 1998 en dagen daarna, crematie op internet.
GPD: Crematievereniging AVVL wil als extra service voor haar cliënten crematies live op internet. Op 13 november wordt de crematie live uitgezonden (red. het gaat hier overigens niet om een echte crematie, maar om een proef met een crematieplechtigheid (publiek zonder nabestaanden) , de uitzending op internet is overigens alleen voor journalisten te volgen. Overigens is deze mogelijkheid al langer aanwezig, ook voor begrafenisplechtigheden in de aula van een begraafplaats, zij wordt namelijk ook geboden door Profubo (deze heeft al meer uitvaarten op (analoge) video vastgelegd) en kan hierdoor onafhankelijk van een internetsitebeheerder uitgezonden'worden).

Volkskrant, 22 oktober 1998, Dansen om de sofa waarop het dode zusje ligt
Eric van den Berg: 4 foto's en een verslag van de tentoonstelling 'Naar het lijk. Het Nederlands Doodsportret, 1500 heden in Teylers museum in Haarlem.

Leeuwarder Courant, 22 oktober 1998, Zinnenprikkelend uitvaartcentrum in Franeker
Peter Karstkarel: in de serie architectuur een verslag over het nieuwe uitvaartcentrum 't Novaal in Franeker. De schijver is uiterst te spreken over de vormgeving en de inrichting van dit nieuwe uitvaartcentrum dat in zoveel dingen verschilt van de uitvaartcentra die hij in de afgelopen jaren bezocht. Het is zoals hij schrijft "een sprekend gebouw met een inrichting van karkakter".

Volkskrant, 22 oktober 1998, Afscheid NL
In de serie NL dit keer een bijdrage van een lezer over het afscheid van zijn broer. Citaat: " Op de begraafplaats tijdens het wachten op belangstellenden ontdekte ik dat bij de formering van de dragers iemand gemist werd... Ik heb de kans gegrepen.... En alsnog liep ik met lood in mijn schoenen naast jou.... Op schouderhoogte droeg ik je persoonlijk naar je laatste slaapplaats.. Je toedekken. Toedekken met aarde. Slaap wel broer.

Verschillende kranten, 22 oktober 1998, Regeling euthanasie wilsonbekwame bepleit
In de nieuwe wetgeving voor euthanasie moet ook geregeld worden hoe artsen mogen handeleln bij wilsonbekwame mensen. Artsen blijken vaak (schriftelijke) euthansieverklaringen naast zich neer te leggen als de patiënt niet meer in staat is zijn wil te uiten.

Verschillende kranten, 24 oktober 1998, Intieme opbaarhuisjes voor laatste afscheid.
Aan de buitenkant is niet te zien dat het gaat om speciale woningen voor rouwenden. Uitvaartcentrum Barbera biedt met de opbaarwoningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland een nieuw soort service. Familieleden hoeven nu niet telkens door de hoofdingang van een uitvaartcentrum.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products