Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 45, 2 november t/m
8 november 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 11, november 1998, Thema Uitvaartondernemer en de wet
In het tijdschrift: actueel: o.a. Strooiveld voor as van foetussen in Doetichem, recordbezoek Concerto in Memoriam in Velsen,
DELA experiment met premiebetaling tot 65 jaar, Portret dit keer: dir. Maarten van der Putten van het gelijknamige bedrijf voor personenvervoer en uitvaarten, In rubriek: Wet & Werk: Wet op lijkbezorging in revisie?, Lokale nieuwsflitsen en een vijf-tal hoofdartikelen:
Nieuw Lijkomhulselbesluit
Mr. Frank Mutter: In het artikel wordt het onlangs ingevoerde nieuwe lijkomhulselbesluit besproken. Er zijn geen fundamentele wijzigingen, wel zijn er meer 'natuurlijke' materialen toegestaan.

Startschot voor nationaal fonds voor waardig afscheid van de NUVA
Annette Rebel: Verslag van het NUVA congres Arm en Rijk begraven, waarin de oprichting bekend werd gemaakt van een nationaal fonds voor een waardig afscheid. Het fonds is bedoeld voor die mensen die door omstandigheden niet verzekerd zijn of geld hebben voor een uitvaart en ze toch een waardige uitvaart te kunnen geven.
Plaatsbepaling tussen twistende nabestaanden
Mr. W.G. H.M. van der Putten: Artikel over onenigheden die kunnen bestaan tussen crematorium, uitvaartverzorger en nabestaanden over het b.v. wel of niet volgen van de wens van de overledene. Het artikel is voorzien van voorbeelden en een handleiding over hoe te handelen.
Wie betaalt de mortuariumkosten in het ziekenhuiskosten
Mr. Frank Mutter: artikel over wie nu welke kosten in rekening mag brengen c.q. wie welke kosten betaald als een overledene wordt overgebracht c.q. in het mortuarium van het ziekenhuis ligt.
Geworstel met bestemmingsplannen
Jaqueline Rutjens: Artikel over problemen en hobbels die een onderneming tegenkomt, als ze een begraafplaats of crematorium in een gemeente wil vestigen.

NaDoCo, Seizoensbrief nr. 8 van NDC Horizon v.z.w., Natuurlijk Dood Centrum (België)
In het blad de vaste rubrieken: Agenda Vormingskansen; NDC Nieuws; . Boekenrubriek: Gelezen, bekeken en gewogen; met speciale aandacht voor The American way of death van sociologe Jessica Mitford en verder veel aandacht voor de komende Uitvaartsalon op 20, 21 en 22 November a.s in Antwerpen

Volkskrant, 3 november 1998, Toetsingscommissie euthanasie bekijken ook ethishe aspecten
5 regionale toetsingscommissies voor euthanasie en hulp bij zelfdoding bekijken niet alleen of artsen juridisch maar ook of ze medisch en ethisch juist hebben gehandeld. Door terugkoppeling door de commissie kan de kwaliteit van de euthanasiepraktijk worden bewaakt en bevorderd.

In verschillende kranten, 3 november 1998, Archeologen vinden schat in Syrië
Archeologen van het Rijksmuseum van oudheden in Leiden hebben eind oktober een Assyrische schat opgegraven uit de twaalfde eew voor Christus. Bij een urn werden ringen, hangers, oorbellen ontdekt van goud, brons en het toentertijd kostbare ijzer. De urn bevatte naast crematieresten van volwassenen ook kralen en hangers van steen.

In verschillende kranten, 4 november 1998, 92 procent van de Nederlanders voor Euthanasie
Van de Nederlanders is 92 % voorstander van het recht op euthanasie of hulp bij zelfdoding. Slechts 8% is principieel tegen blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit In opdracht van het NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie)

Leeuwarder Courant, 6 november 1998, Artsen tegen stervenshulp hoogbejaarde
Artsen voelen er helemaal niets voor om hoogbejaarden die niet meer verder willen leven te helpen bij zelfdoding. De artsenorganisatie KNMG verwerpt een dergelijk idee van stervenshulp met klem. Het heeft volgens de organisatie helemaal niets te maken met euthanasie, het valt niet te vergelijken.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products