Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 46, 9 november t/m
15 november 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 14 november 1998, Internet-crematie is uitvaart als postzegel
GPD: Vrijdag draaide het crematorium Daelwijck in Utrecht proef met de eerste crematie die 'live' via het Internet gevolgd kon worden. Het beeld is niet groter dan een flinke postzegel om op afstand te kunnen zien hoe een dierbare naar het hiernamaals wordt begeleid. En helemaal vlekkeloos verloopt de uitzending via internet ook niet. De verbinding via het Internet wil niet erg lukken. Maar dat is waarom er wordt proefgedraaid, zo geeft uitvaart.nl directeur Van Schaik aan.
(red.: Wellicht was het beter geweest om eerst zonder publiciteit proef te draaien, het systeem te vervolmaken en daarna ook een voor het publiek toegangkelijke uitzending te doen. Immers deze plechtigheid was ook een in scene gezette crematieplechtigheid. Nu lijkt het erop dat het meer ging om de publiciteit dan om daadwerkelijke dienstverlening aan nabestaanden (n.b. alleen pers en relaties hadden namelijk toegang tot de beelden). Het blijkt dat Internet (in Amerika worden overigens al 2 jaar crematies 'live' op Internet uitgezonden) nog niet echt rijp is om goed beelden, geluid etc. door te geven, zodat nabestaanden (die niet aanwezig kunnen zijn) zich daadwerkelijk 'aanwezig' voelen bij een crematie. Het zou ernstig te betreuren zijn als nabestaanden -die wellicht grootse verwachtingen hebben als beeldvullend, kwaliteit gelijk aan t.v. etc.-  gedurende een 'live uitzending' van een crematieplechtigheid hier onvoorbereid mee geconfronteerd zouden worden.
Het bovenstaande commentaar is helaas gebaseerd op wat in de kranten is verschenen als verslag. De Uitvaart Internet Diensten heeft helaas niet zelf de uitzending kunnen volgen, eigenaar Peter van Schaik van Uitvaart Communications/uitvaart.nl liet de Stichting schriftelijk weten haar niet te beschouwen als pers c.q. relatie.

Leeuwarder Courant, 9 november 1998, Amelander houdt 'Klaprozendag' in ere
Willem de Boer: De 77-jarige Bartle Hoekstra legde 7 november voor de vijftigste maal namens de familie een 'Klaprozenkrans'op het graf van de Britse sergeant John George Ramshaw op de Algemene begraafplaats in Nes. De Klaprozendag (ter herinnering aan hen die gevallen zijn) wordt ieder jaar op 11 november gehouden.

Leeuwarder Courant,  11 november 1998, 'Orgaandonatie is een vorm van naastenliefde'
Maria Delgrosso: Artikel over een bijeenkomst in Heerenveen met o.a. emeritus hoogleraar ethiek Jochem Douma. Citaat: 'Orgaandonatie is een moderne methode naastenliefde, waarom?, omdat je daarmee mensen in leven kunt houden of hun lijden kunt beperken'.

In verschillende kranten, 10 t/m 14 november 1998, Botje bij botje
Reportages en interviews veelal met foto's  n.a.v. de tentoonstelling Botje bij botje. Menselijke resten uit musea in de Kunsthal in Rotterdam. Op deze tentoonstelling zijn vele menselijke resten afkomstig uit allerlei musea in Nederland te zien. Van de mummie van Zwolle tot de grote teen van Cornelis de Witt.

Volkskrant, 13 november 1998, Zorg voor een waardige dood
Hans van Dam: Boekspreking van The death - Medical Spiritual and Social Care of Dying. In het Engelstalige boek waaraan verschillende Nederlanders hebben meegewerkt is de toon nuchter. Nergens wordt de werkelijkheid mooier voorgespiegeld dan die is, of wordt mensen een hoop voorgehouden die niets anders is dan een illusie.

Verschillende kranten, 14 november 1998, 'Wie dood wil, houdt juist van het leven'
GPD: Artikel over Jan Hilarius die actief is als 'Suicide Counselor' bij de Stichting De Einder op humanistische grondslag. De afgelopen 3 jaar ondersteunde hij minstens 22 mensen die er uit stapten. Over deze ervaringen schreef hij het boek: 'De geur van abrikozenbloesem ontstegen', dat volgende maand uitkomt. Hilarius zijn drijfveer is dat het onnodig is dat er in Nederland (1500 per jaar) mensen er op een gruwelijke wijze een eind aan maken. Dus dat het onnodig is om voor een trein te springen, van het balkon af te springen etc.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products