Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 47, 16 november t/m
22 november 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
nov98.jpg (2319 bytes)Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, november 1998. Thema: verzekeringen
In het blad de vaste rubrieken: nieuws; Economische Inspectie licht Belgische branche door, aanmoedigingsprijs begraafplaatsen,
Dela experimenteert met tijdelijke premiebetaling, NUVA heeft mortuarium overgenomen in Drachten. Producten en diensten o.a. luxe sierraad; medaillon voor as en haar, kindermandjes, grafkaarsen voor op begraafplaatsen. Agenda, Column 'De koninklijke koets' door H. Kok, Column 'Over sterven en erven' door Rien Schouten. Column Recht: "Ondoordringbaarheid" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Rouwen zonder woorden" door Trudy van Bochove, Opinie: Hoe vrij is de verzekerde in de keuze voor een ondernemer? en daarnaast een drietal hoofdartikelen:
Hoe bereik ik mijn medelander, verzekeringen en allochtonen
Erna Heijligers: artikel over het groeiend aandeel van allochtonen in de Nederlandse samenleving, echter zij hebben veelal geen uitvaartverzekering.
Rouwappartementen: een thuisopbaring bij het uitvaartcentrum
Dick Duynhoven: artikel over het initiatief van uitvaartcentrum Barbera te Utrecht. Dit uitvaartcentrum geeft de mogelijkheid aan nabestaanden om een appartement te huren waar de opbaring in 'huiselijke' sfeer kan gebeuren.
Stewart Enterprise opent Europees hoofdkantoor
Jasper Enklaar: Artikel n.a.v. de opening van het Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse uitvaartonderneming Stewart Enterprise in Haarlem

De Gedenkteken Specialist, kwartaaluitgave, nr. 3, november 1998
In het blad: Uitbreiding in Utrecht, hoofdkantoor naar Valkenburg (Z-H) en een tweetal artikelen.
Dela-directeur Morren over samenwerking: "De moderne formule spreekt ons aan."
Artikel over de samenwerking tussen DELA en de Gedenkteken Specialist
Het graf van Evita Perron
Sander van Dijk: artikel over de achtergrond van Evita en haar grafmonument.

Volkskrant, 17 november 1998, Hoop, in de serie Rituelen van de liefde
Annemiek Leclaire: het schrijven gaat over een jonge vrouw die vroeg haar man is verloren, dit terwijl ze midden in een verbouwing zaten. Citaat: "Overdag kon ik nog doorgaan met verbouwen, maar 's avonds was ik radeloos. Kon hij maar even binnenlopen. Ik wilde hem zo graag vertellen hoe de begrafenis was geweest. Was ik maar een uurtje dood, dan konden we even kletsen. Alleen maar even gedag zeggen"

Leeuwarder Courant, 18 november 1998, Ouder beslist niet alleen over levenseinde kind
Gerard Akkerman: intervieuw/artikel met ethica Marij Zwiers, zij promoveert binnenkort op een onderzoek naar beslissingen over levensbeëindigingen bij pasgeborenen. Uit het artikel: Beslissen over leven en dood van een eigen kind is volgens Zwiers te zwaar om zomaar aan de ouders over te laten. Veel ouders kunnen dat psychisch niet aan. Ze pleit ervoor in de meeste gevallen de beslissing aan de arts over te laten.

Volkskrant, 21 november 1998, Vraag naar hulp voor stervenden groeit onstuimig.
mensen willen vaker thuis sterven, maar het zorgen voor terminaal zieke patiënten is voor de familie of partner alleen te zwaar. In het artikel is o.a. R. voor de Poort van VTZ (Vrijwilligers Terminale Zorg) aan het woord. De NTV heeft door het hele land een netwerk van vrijwilligers die stervensbegeleiding geven. In het artikel ook aandacht voor het project NUVA 2000 waarin de NUVA aankondigt in het jaar 2000 stervensbegeleiding te willen aanbieden.

Volkskrant, 21 november 1998, 'Eenzaamheid maakt niet bang, niet dood'
Ellen de Korte: interview met J. van der Helm die sinds een paar jaar zorgt voor zieken en stervenden in Oudkerk. Citaat: Maar vaak doe ik niet meer dan een hand vasthouden en zwijgen. mensen zijn vaak niet bang voor de dood, maar voor de eenzaamheid.

Friesch dagblad, 19 november 1998, Dansen in en curieus dodendorpje
John Bruinsma: naast een aantal bijzonderheden over het eiland Guadeloupe beschrijft hij een begrafenis ter plekke: Er schalt een warme swingende Afromuziek uit de luidsprekers van een begrafenisauto. Een op haar paasbest geklede stoet van rouwenden en verwanten en vrienden loopt er achteraan. De teraarde bestelling is van een efficiëntie die zelfs in het kille westen zijn weerga niet kent, binnen drie minuten is de kist bijgezet in het curieuze dodendorpje met de boven elkaar gebouwde, met zwart-witte badkamertegels afgezette familiegraven en ieder gaat zijn weegs.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products