Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 48, 23 november t/m
29 november 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Verschillende kranten, 23 t/m 28 november 1998, Justitie in VS vervolgt arts voor euthanasie
DPA/Reuter: De Amerikaanse justitie overweegt stappen tegen dokter Kerkvorian, de omstreden pleitbezorger voor euthanasie in de VS. Kerkvorian provoceerde zijn vervolging door het doden van een 52-jarige zenuwzieke man in een documentaire die 22 november in Amerika op de tv was uitgezonden. De 70-jarige arts moet rekening houden met levenslange celstraf zonder kans op voortijdige vrijlating.

Verschillende kranten, 23 november 1998, Slurfje levert het bewijs: Janus is echt een man.
ANP/GPD: Millimeter voor millimeter schoof mummie Janus op 21 november door de röntgenscanner in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Even later kwam er aan alle twijfel een einde. Op het beeldscherm was duidelijk het slurfje te zien dat zijn mannelijkheid bewijst. Men was namelijk lange tijd in de veronderstelling dat hij een Egyptische prinses was omdat dat op de sarcofaag stond.

Verschillende kranten, 25 november 1998, verband tussen sterfte en organentekort onduidelijk
ANP: 1n 1997 zijn 165 mensen overleden terwijl ze op een wachtlijst stonden voor orgaantransplantatie. Over een directe relatie tussen het jaarlijks aantal sterfgevallen en het tekort aan organen en orgaantransplantaties zijn volgens minister Borst geen gegevens bekend.

Verschillende kranten, 27 november 1998, Meeste mensen sterven op doordeweekse dag
ANP: Op werkdagen sterven meer mensen dan in het weekeinde. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn magazine Index. Volgens het CBS sterven er ook meer mensen in de winter dan in de zomer. Gemiddeld overleden er in 1997 372 mensen per dag.

Verschillende kranten, 28 november 1998, Mortuarium in Peru verkoopt organen
AP: Vier medewerkers van het gemeentelijk mortuarium in Lima worden beschuldigd van handel in menselijke organen. Men kwam achter deze handel omdat een omroep een verborgen camera had geďnstalleerd. Deze camera registreerde verschillende tussenpersonen die daar rondhingen om te bemiddelen in de organen. De afnemers waren vrijwel allen studenten medicijnen, die de organen wilde gebruiken voor hun studie.

Leeuwarder Courant, 28 november 1998, Vakbond vormt Leeuwarden
Nico Hylkema: (paginagroot artikel met foto van graf bestuurder L. Zandstra op de Oude Stadbegraafplaats Leeuwarden). A.s. donderdag komt een krans te liggen bij het graf van Lourens Zandstra als symbolisch hoogtepunt van de viering van honderd jaar vakbond in Leeuwarden. In 1898 is de Leeuwarder Bestuurdersbond, de voorloper van de FNV opgericht.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products