Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 50, 7 december t/m
13 december 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr 12, november 1998, Thema Vrede en verdriet
In het tijdschrift: actueel: o.a. Monuta 75 jaar, Campagne tegen grafschennis, aanmoedigingsprijzen Facultatieve, Portret dit keer: Arthur Polspoel -theoloog- gespecialiseerd in rouwverwerking, Lokale nieuwsflitsen, Productnieuws, Verenigingsnieuws van de NUVU en een zes-tal hoofdartikelen:
Vechten tegen vooroordelen
Annette Rebel: artikel  over de LSR en interview met LSR medewerkster Annemieke van der Sterren.
Kerstscenario's liggen al klaar
Marcel de Korte: artikel over de problemen die kunnen ontstaan gedurende de Kerstdagen bij uitvaartcentra, crematoria e.d.
Crematie via Internet
Marcel de Korte: artikel over de live-uitzending van de crematieplechtigheid op Internet 13 november jl. (noot red.: De uitzending is overigens enkel alleen alsnog te zien voor hen die een 'relatie' zijn van uitvaart.nl of behoren tot de pers, hetgeen ons inziens erg jammer is daar -toekomstige- nabestaanden geacht worden van deze service gebruik te kunnen gaan maken en zich nu dus geen beeld kunnen vormen van wat het nu inhoud c.q. wat mogelijk is).
Een bed van bloemen
Chantal Overgaauw: artikel over rouwbloemwerk en specifiek dat van bloemist François Morien die onlangs de titel van 'erkend bloemsierkunstenaar' verkreeg.
Meer haken en ogen aan opgraving
mr. F. Mutter: artikel over een recente juridische kwestie waarbij een moeder herbegraven moest worden na een rechtszaak die gewonnen was door een zoon. Dit tot grote teleurstelling van drie andere zonen.
Lachen om te kunnen huilen
Jolanda Scholman: artikel over "Ritual Clowns" en interview met initiatiefnemer René Kres van de Nederlandse Clowsstichting. Citaat: "Humor opent je voor pijn. Door mensen te laten lachen verliezen ze de gêne voor hun emoties. En durven ze hun tranen de vrije loop te laten".

Verschillende kranten, 10 december, "Begraven" (nieuwe tv serie)
In de meeste kranten werd op de tv programma pagina aandacht besteed aan de nieuwe VPRO satirische serie "Begraven". De reacties waren nogal wisselend, hoewel men de serie over het algemeen als een goed tijdsbeeld beoordeelde.

Verschillende kranten, 11 december 1998, Euthanasiedokter VS aangeklaagd
AP: De Amerikaanse arts Jack Kervorkian heeft te horen gekregen dat hij voor moet komen wegens hulp bij zelfdoding. Hij had namelijk om te provoceren tegen het Amerikaanse beleid t.o.v. euthanasie een video-opname laten uitzenden, die hij had gemaakt van de euthanasie op een terminale patiënt.

Volkskrant , 12 december 1998, Dwalen over het dodeneiland
Cees Noteboom: verslag van een bezoek aan de begraafplaats van Venetië, het eiland Murano. Op dit eiland zijn vele beroemdheden uit de hele wereld begraven zoals: Strawinsky, Diaghilev, Ezra Pound en nog niet zo heel lang geleden de Russische schrijver Joseph Brodsky.

Leeuwarder Courant, 12 december 1998, Ransuilen zoeken de rust van de begraafplaats in de stad
Halbe Hettema: artikel over de verblijfplaats van vele Ransuilen op de Noorderbegraafplaats dicht bij de stad leeuwarden. Het blijkt dat een kerkhof de rust en omgeving verschaft waar de natuur rustig zijn gang kan gaan.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products