Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 51, 14 december t/m
20 december 1998

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
december 1998Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, december 1998. Thema: Dood en samenleving
In het blad de vaste rubrieken: nieuws;
CAO schoorvoetend goedgekeurd; nieuw marktonderzoek; crematie op internet; rouwpost; rondreizende expositie kinderen en dood; Nuva-fonds; televisieserie Begraven, het leedwezen. Producten en diensten o.a. Draagbare koeler, wimpel, grondtransport, grafurn. Agenda, Boeken, Column 'Eeuwig' door H. Kok, Column 'Narrenpak' door Rien Schouten. Column Recht: "Thanatopraxie" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Zorg en hulp" door Cor Overdulve, Opinie: Eigen inbreng bij begrafenis helpt kinderen bij hun rouwverwerking? en daarnaast een drietal hoofdartikelen:
Glaskunst
Sinds dood en sterven weer een onderwerp is waar over gepraat mag worden, is ook de belangstelling voor funeraire kunst weer toegenomen. Decennialang was deze oude kunstvorm in Nederland op sterven na dood. Nu steeds meer begraafplaatsen hun regels over materiaalgebruik en afmetingen versoepelen en steeds meer kunstenaars (en nabestaanden) de waarde van het grafmonument ontdekken, herleeft een oude traditie in nieuwe vormen. In het artikel een kleine greep uit het werk van kunstenaars die met glas werken.
Afscheid van de branche
Dick Duynhoven: Na 25 jaar houdt Dirk Brouwer de Koning de uitvaartbranche voor gezien. Hij verkocht zijn bedrijf. Een afscheidsgesprek over rouwbegeleiding, gebrekkige opleidingen en eerlijk zakendoen.
75-jarige Monuta lanceert kenniscentrum
Monuta roept op tot
haalbaarheidsonderzoek van een kenniscentrum waar alle organisaties in de branche gebruik van mogen maken.

Verschillende kranten, 14 december 1998, Aantal gevallen van wiegendood daalt
ANP: het aantal baby's dat overlijdt ten gevolge van wiegendood daalt de afgelopen jaren fors. In 1997: 32, in 1996: 50, in 1984: 212. Deskundigen denken dat het lage cijfer te danken is aan de preventieaanbevelingen. In 1987 was Nederland het eerste land dat adviseerde baby's niet op hun buik te leggen. Dat advies wordt nu wereldwijd opgevolgd.

Verschillende kranten, 16 december 1998, Oudste tekst gevonden in Egyptisch graf
Reuters/AP: In het zuiden van Egypte zijn kleitabletten gevonden met een primitief soort hiërogliefenschrift. De tabletten dateren van ongeveer 3000 jaar voor Christus. Ze zijn daarmee zo'n driehonderd jaar ouder dan het oudste bekende schrift, het Soemerische spijkerschrift.

Verschillende kranten, 17 december 1998, OM verzwaart aanklacht tegen aanvallers Tjoelker
Het Openbaar Ministerie heeft zijn koers in de Tjoelkerzaak 180 graden verlegd. Het acht een van de verdachten nu wél schuldig aan het doodslaan van Meindert Tjoelker, terwijl die eerder buiten vervolging was gesteld wegens gebrek aan bewijs. Als gevolg hiervan is ook de eis tegen de twee andere verdachten aanzienlijk verzwaard.

Verschillende kranten, 17 december 1998, Justitie opent graf van bankier Calvi
Op bevel van de Italiaanse justitie zijn de overblijfselen opgegraven van de bankier Roberto Calvi. Een nieuwe lijkschouwing moet uitwijzen of Calvi in 1982 is vermoord of zelfmoord pleegde.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products