Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 2 , 6 januari t/m 12 januari 1997
Volkskrant, 7 januari 1997, Papieren Postduiven naar de andere wereld
Steffie Kouters: Artikel over de verzameling van Leo Haks. Hij verzamelde in Singapore papieren offeranden waaronder veel papieren gewaden. Chinezen geloven dat door verbranding zulke offeranden naar de 'andere wereld' verhuizen. Deze 'hemelse gewaden' worden tot en met 9 maart a.s. tentoongesteld in de Kunsthal te Rotterdam
(zie ook agenda musea)

Leeuwarder Courant, 10 januari 1997, Verstrooien van as in principe overal toegestaan
Rob Zeilstra: Artikel over het kabinetsvoorstel dat op vrijdag 10 januari door Minister Dijkstal besproken gaat worden. Het voorstel houdt in dat er verruimde regels komen voor het verstrooien van de as.
De huidige regels voldeden niet meer aan de wensen van met name de nabestaanden. Volgens dit voorstel moet het mogelijk worden de as op openbaar terrein (behoudens enkele uitzonderingen) te verstrooien.

Volkskrant, 10 januari 1997, De as van opa kan naar zijn visstekje
Artikel dat ook gaat over het voornoemde kabinetsvoorstel, in dit artikel ook aandacht voor al te spontane verstrooiingen en hun gevolgen. Er wordt hier onder andere het voorbeeld aangehaald van het verstrooien van de as in de tuin, waardoor het huis onverkoopbaar kan worden.
(noot van de redactie uitvaart.org/gedenkboek.nl: ook dient men bij verstrooing in de tuin maar ook in andere gebieden te denken aan hoe lang blijft deze plek voor mij toegangkelijk. D.w.z. als men om wat voor redenen dan ook (bijvoorbeeld plotseling n.a.v. een handicap etc.)moet verhuizen kan men niet meer terug naar de plek van de verstrooing. Ook heeft men dan veelal ook geen zicht en rechten op wat met de verstrooiingsplek gebeurt, er kan bijvoorbeeld op worden gebouwd of de aarde waarop verstrooid is kan worden afgegraven etc. Dit kan voor een goede rouwverwerking soms erg nadelig kan zijn.

Volksrant, 12 januari 1997. Gedrag, In zak en as.
Column van Anne Vegter. Ze begint in deze column met het afscheid van haar kerstboom en komt allengs via cremeren en begraven op het voornoemde kabinetsvoorstel en eindigt met het besluit haar kerstboom in het bos te verbranden.