Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 4
19 januari 2004 t/m 25 januari 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart januari 2004 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, januari 2004. Thema: Management
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: campagne over kosten uitvaart; mens leeft minder lang dan gedacht; rookverbod uitvaartwereld; NUVU tegen cao-harmonisatie. Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: Verhuur tijdelijke grafmonumenten; beelden van as; opleidingsgroep Omgaan met verlies. Column de nieuwe wereld: geheelonthoudster wordt alcoholiste door Joan. Column cursief: 'Musea in europa' door H. Kok. Column Recht: Lyofilisatie (vriesdrogen) door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Uitvaart commerciëler
Dick Duynhoven: Het beeld van het uitvaartbedrijf als een gewone, commerciële onderneming met winstaspiraties, is lange tijd onderbelicht gebleven. Een zakelijke houding lijkt nog steeds moeilijk te combineren met de emotionele kanten van de dienstverlening. Vijf managers uit de uitvaartbranche over 'het businessgedeelte' en 'de verwende medewerker'.
Knekelput bekritiseerd
Frank Mutter: Het ruimen van graven gebeurt nog steeds niet piëteitsvol genoeg. Het Comité van Waakzaamheid streeft een betere wetgeving na.

Uitvaartwezen januari/februari 2004 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 1, januari/februari 2004.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
De rijke doodscultuur van Tanatoraja
De Toraja's, een van de volkeren levend op het Indonesische eiland Sulawesi, staan bekend om hun vele traditionele gebruiken. Daaronder zijn ook de kostbare begrafenisfeesten.
Funerair sprekers
De een noemt het funerair spreker, de ander afscheids- of ritueel-begeleider en weer iemand anders praat liever over sprekers bij uitvaarten. Achter de verschillende naamgeving gaat een groeiende beroepsgroep schuil die (een stukje van) de inhoudelijke vormgeving van een uitvaartplechtigheid begeleiden. Vormen deze funerair sprekers een bedreiging voor uitvaartverzorgers of zijn ze juist een welkome aanvulling?

Verschillende kranten, 21 januari 2004. Artsen vaak in de fout bij doodsoorzaak
(GPD) Artsen geven jaarlijks zo'n 1500 sterfgevallen het stempel 'natuurlijke dood', terwijl er in werkelijkheid meer aan de hand is. Dat varieert van een noodlottig ongeluk, zelfdoding, medische blunder tot moord en doodslag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) corrigeert de verkeerde overlijdensverklaringen voor de eigen overzichten, maar doet er verder niks mee. Verantwoordelijken voor fouten en vergrijpen blijven daardoor buiten schot. Dat blijkt uit onderzoek van Cees Das, hoofd van de forensische dienst van de GG&GD Amsterdam, en Gerrit van der Wal, hoogleraar sociale geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij becijferen dat artsen in een kwart tot eenderde van de gevallen van niet natuurlijke dood een verkeerde overlijdensverklaring afgeven, bewust of onbewust. Volgens cijfers van het CBS overlijden jaarlijks zo'n 140.000 mensen. Ruim 5000 van hen sterven een niet natuurlijke dood. Das en Van der Wal baseren hun conclusies op onderzoek van 470 sterfgevallen in het jaar 2000.

Leeuwarder Courant, 21 januari 2004. Grafschenners tien dagen langer in cel
De twee Leeuwarder grafschenners die vorige week vrijdag op de Noorderbegraafplaats zijn gepakt moeten langer in de cel blijven. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de mannen van 42 en 45 jaar in het belang van het onderzoek met tien dagen verlengd. Het duo wordt verdacht van het vernielen van 115 graven. De mannen zijn vorige week vrijdag op heterdaad betrapt met gestolen onderdelen van koperen grafhekken. De verdachten waren gezien door personeel van de begraafplaats. Donderdag werden stapeltjes onderdelen aangetroffen, klaar om meegenomen te worden. Daarop besloot de politie de volgende morgen te posten. Met succes, want de grafschenners konden zo worden aangehouden.

Leeuwarder Courant, 21 januari 2004. Botten gevonden bij rioolwerk Joure
Bij werkzaamheden aan het riool onder het DE-plein in Joure zijn gisteren botten van mensen gevonden. De restanten komen van een 180 jaar geleden geruimd kerkhof. Ze zijn opgegraven en worden her-begraven op de openbare begraafplaats Westermeer. Op de plaats van het DE-plein stond al in de zestiende eeuw een kapelletje met kerkhof. Het kapelletje is tijdens de Tachtigjarige Oorlog weggehaald, omdat het in het schootsveld stond tijdens de strijd tegen de Spanjaarden. De begraafplaats is tot halverwege de jaren twintig van de negentiende eeuw in gebruik geweest. In 1874 is er een school gebouwd. Deze is in 1970 afgebroken. In die jaren kwamen ook al resten naar boven. Zo voetbalden kinderen tot ergernis van Jousters met gevonden schedels.

Volkskrant, 24 januari 2004. Geld tekort (testament en goede doelen)
Iets meer dan de helft van de mensen boven de 45 jaar heeft een testament, maar slechts een op de elf mensen met een testament heeft eraan gedacht een deel van de erfenis aan een goed doel te schenken. Daarom werken negen goede doelen samen in de campagne 'Iedereen kan de wereld iets goeds nalaten'. De campagne, die loopt tot maart, wil het Nederlandse taboe rond het opnemen van een goed doel in het testament wegnemen. De laatste jaren kwam er tussen de 200 en 230 miljoen euro per jaar vrij voor goede doelen uit nalatenschappen. De negen samenwerkende organisaties denken dat dit bedrag de komende jaren meer dan verdubbeld kan. De negen organisaties pleiten voor een wijziging van de fiscale regelgeving. Zo willen zij dat het successierecht op de nalatenschap aan een goed doel wordt geschrapt. Nu moet over zo'n schenking nog 11 procent successierecht betaald worden. De discussie over het schrappen van die heffing loopt al enkele jaren

Leeuwarder Courant, 24 januari 2004. Serie werkplek: Genieten van rust op begraafplaats
Er zijn weinig begraafplaatsen in Noord-Nederland waar Gerrit Koster uit Buitenpost niet in actie is geweest. Als grafmonumentensteller bij Steenhouwerij Buitenpost plaatst hij dagelijks gemiddeld drie grafmonumenten. Hoe gek het ook klinkt, Koster vindt het een prachtige werkomgeving. „Natuerlik, ast in grêf makkest foar yn bern is it dreech wurk mar oer it algemien, ja dan genietsje ik fan de serene rest, it büten wezen en it selsstannich wurkjen." Zijn favoriete begraafplaats: de Selwerderhof in Groningen. „It is hiel grut, hiel grien en mei moaie paaden. It leit der prachtich by en it wurdt tiptop ünderhalden. Zijn minst favoriete werkplek: een propvol oud kerkhof. „Yn hiel gebealch om te wurkjen mei al die stiennen om dy hinne."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage