Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 50 , 8 december t/m 15 december 1996
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, december 1996
Uitvaartnieuws, een korte rubriek met nieuwsfeiten als: Staking in Madrid van uitvaartondernemers, Crematorium Den en Rust te Bilthoven, die een boete moet betalen wegens 'teveel' crematies', Steenhouwers die van het provisiesysteem af willen, Uitvaartbeurs in België, Studium Generale over Funeraire Culturen.
IDaarnaast nog een zestal artikelen over o.a.:
1. Sasja Nicolaï: Branche stelt belang in ARBO, artikel over de ARBO in de begraafplaatswereld.
2. Richard Hemker: Grafsschrift een boeiende geschiedenis..en een bron van humor, artikel over grafschrftcultuur in Nederland en Europa.
3. Jasper Enkelaar: Stress & burnout, artikel over deze onderwerpen in de uitvaartwereld n.a.v. een themadag van het Landelijk Steunpunt Rouw- begeleiding.
4. Richard Hemker: Herstelwerkzaamheden grafmonument Oranjes van start, artikel over het herstel van het familiegraf van de Oranjes in Delft.
5. Riet Fiddelaers-Jaspers: Als kinderen verliezen, artikel over de opvang van kinderen bij de uitvaart.
6. Dick Duynhoven: Aanpassing Wet op de Lijkbezorging: interview met Fok de Wit, secretaris van Het Platform Uitvaartwezen: over de discussie asbestemming en as-scheiding.
7. Evert de Niet: Stichting Nazorg biedt professionele ondersteuning, tekst van lezing ter gelegenheid van het FIAT/IFTA-congrs in oktober jl.
8. Dick Duynhoven: Oneerlijke concurrentie Indiase grafstenen, artikel over de 'kant en klare' grafstenen uit India.

Humanist, maandblad over humanisme, mens en wereld, winter 96/97, nummer 12/1
Themanummer over verlies, 'belangrijkste' artikelen hieruit:
1
. Jansen Schottelndreier: Menselijk warmte het belangrijkste genees-
middel voor verlies, interview met psychiater Frank van Ree.
2. Mire Bots : 'Als je hart breekt gaat het open', een interview met schrijver Arno Bolmeijer over het verlies van zijn vrouw.
3. Trudy Kunz: Taboe op rouwen kan generaties doorwerken, een interview met gezinstherapeut Else-Marie van de Eerenbeemt over de kunst van het rouwen.

Volkskrant, 9 december 1996. Het sterfbed als Frans salonmeubel
Boekrecensie van Kees Fens over de Dictionnaire de la mort des grands hommes, geschreven door Isabelle Bricard en uitgegeven bij Le Cherche Midi in Parijs. In dit boek worden de 1200 sterfbedden (uitspraken etc.) van even zoveel beroemde mensen over de hele wereld beschreven.

Volkskrant, 11 december 1996. Doodsoorten: Waarom gaan mannen eerder dood?
Artikel van Martin Schouten: een verslag van zijn eigen ervaring 'hij voelde zich tijdens het zoeken van literatuur over dit onderwerp plotseling onwel', en een 'gespreksverslag' over het onderwerp met zijn arts en met name over angst bij en de hulpeloosheid van mannen om te kunnen klagen.

Leeuwarder Courant, 14 december 1996. Arts worstelt met donatievraag.
Artikel/interview van Gerard Akkerman over Paul van Wijngaarden, tranplantatiecoördinator van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).
Het artikel behandelt het probleem van genoeg potentiële donoren en artsen als zwakke schakel in het contact met familie bij vragen naar organen en weefsel van overledenen.

Leeuwarder Courant, 14 december 1996. Uitvaartwezen wil korting op advertenties verbloemen
Artikel over de korting die uitvaartverzorgers krijgen bij het plaatsen van rouwadvertenties in dagbladen en het 'probleem' dat zij deze korting niet doorberekenen aan de nabestaanden. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de geschillencommissie Uitvaartwezen, die bepaalde dat de korting doorgegeven moest worden aan de nabestaanden.

Volkskrant, 14 december 1996, Advertentie van de gemeente Zaanstad over de ontruiming van eigen- en algemene graven op 5 begraafplaatsen*

* Noot van de samensteller:
Veel mensen verkeren onterecht in de veronderstelling dat eigen graven 'eeuwigdurend' zijn. Ze zijn immers 'gekocht' c.q. in de oude akte staat dat het graf eeuwigdurend is. Echter in de Wet op de Lijkbezorging is in artikel 28, lid 2, 3, 4, 5 en 6 bepaald dat het uitsluitend recht tot het doen van begraven voor bepaalde en onbepaalde tijd aan de gemeente vervalt als 30 jaar nadat er voor het laatst in begraven is en een rechthebbende ('eigenaar') niet meer te achterhalen is.