Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 3, 18 januari 1999 t/m
24 januari 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
jan99.jpg (2054 bytes)Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, januari 1999.
Thema:
Allochtonen, uitvaart en rituelen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; overname door
SCI in de Haagse regio; Aankondiging internationaal congres 'uitvaartrituelen in de westerse samenleving'; Nieuw blad voor begraafplaatsbeheerders; Vakbeurs in België; Ovenfabrikant Tabo Inex versterkt positie met overname Evans; Amerikaan over marketing van begraafplaatsen. Producten en diensten: Draagbaar, kistbekleding, ritual clowns. Agenda, Column 'Verwondering' door H. Kok, Column 'Ritueel zonder kerk' door Rien Schouten. Column Recht: "Overeenkomstig de wens" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Rouwen kun je leren" door Trudy van Bochove, Opinie: Pretvormgeving; In het kielzog van de funeraire kunstenaars heeft zich een 'sentimentele santekraam van opgeleukte pretvormgeving' aangediend, en daarnaast een drietal hoofdartikelen:
Horen, zien en doorvertellen.
Erna Heijligers: Uitvaartondernemers krijgen steeds meer te maken met uitvaarten van
hindoes, moslims en creolen. Voor velen zijn de rituelen en gebruiken van deze groepen onbekend terrein. Over pogingen de kloof van onwetendheid te overbruggen.
Grafstenen en provisie
Uitvaartondernemers vragen provisie voor hun bemiddeling bij het uitzoeken van een steenhouwers en een grafmonument. Volstrekt ten onrechte, vinden sommige steenhouwers. Het advies van een uitvaartondernemer voegt niets toe en verhoogt alleen maar de prijs.
Südfriedhof of Rhijnhof?
Dick Duynhoven: Dit jaar is het Van de Lubbe-jaar. Op zijn graf in Leipzig, bij de Rijksdag in Berlijn en in zijn geboorteplaats Leiden worden monumenten voor deze tragische historische figuur opgericht. Tevens zijn er plannen zijn stoffelijke resten over te brengen naar een Leidse begraafplaats

ik ben tegen zinloos geweld ! Vrijwel alle kranten, 18 t/m 24 januari, veel nieuws over de protesttocht n.a.v. de zinloze geweldsmoord op twee meisjes in Gorinchem
Op zaterdagavond 16 januari werd er een stille protesttocht gehouden in Gorinchem, meer dan 25.000 mensen namen hier aan deel. De stille tocht werd tevens live uitgezonden op de tv. Ned.2. Ook op andere plaatsen in het land werden stille tochten gehouden, tevens werden er in vele plaatsen de kerkklokken geluid. Ook werd er in veel kranten aandacht besteed aan de oorzaken en eventuele mogelijkheden tot voorkoming van dit zinloze geweld.

Verschillende kranten, 19 januari 1999, Taboe op concerten begraafplaats
ANP/WOL: N.a.v. de protesten van de werkgroep Kranenburg tegen het houden van
concerten op de begraafplaats Kranenburg stelde de beroepscommissie in Zwolle de werkgroep deels in haar gelijk. "Gezien de gevoelige aard van de kwestie is het college van mening dat de gemeenteraad hier zich over uit moet spreken. Tot die tijd gebeurt er niet" aldus de woordvoerder. Naar verwachting komt de kwestie Kranenburg nog voor de zomer in de Zwolse gemeenteraad aan de orde.

Verschillende kranten, 22 januari 1999, Opknapbeurt graf Nederlandse paus
ANP: De bisschoppen van Nederland laten het vervuilde graf van de Nederlandse paus Adrianus VI (1459-1523) opknappen. Zij stellen f 70.000,- beschikbaar voor de restauratie. Het grafmonument van de in Utrecht geboren paus in de Romeinse kerk Santa Maria dell'anima is in de loop van de eeuwen vuil geworden. Een schoonmaakbeurt moet het in zijn oude glorie herstellen.

Persbericht tentoonstellingen: Kinderen en de dood.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage