Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 10, 3 maart 2003 t/m
9 maart 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

boekenweek 2003 Styx Deze week in vrijwel elke krant en/of bijlage, weekblad etc. aandacht voor de boekenweek die dinsdag 12 maart gaat beginnen met het thema: 'Styx, Leven en dood in de letteren'.
Zie voor programma, informatie, activiteiten etc. ook op www.cpnb.nl en wwww.boekenweek.nl en

Verenigingsblad De Terebinth maart 2003 De Terebinth, maart 2003, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal hoofdartikelen:

De dood in de boekenkast
Binnenkort is het Boekenweek en die heeft als centraal thema DE DOOD. In dit nummer daarom veel aandacht voor literatuur. Het begint met een spannende tocht door de boekenkast van Rita Hulsman.
Gedenken in Proza en poëzie
Poezieliefhebster Puck Kooij brengt ons in contact met versregels uit de wereldliteratuur, van lang vergeten dichters, uit de popmuziek
en van gelegenheidsdichters. Vaak wordt de bron echter weggelaten en de tekst en beetje veranderd.

Uitvaartwezen vakblad maart 2003 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaart branche, nr. 2, maart 2003.
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. Productnieuws. Uitgelezen. Portret: Ambachtelijke steenhouwer: Peter Rijksen en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Tarieven in de uitvaartzorg
Yvette Polman: Er moet meer helderheid komen m de tarieven van de uitvaartzorg. Dat is een conclusie die je moet trekken bij het zien van de reactie op een stelling uit het NIPO-onderzoek van afgelopen jaar. Hoe transparant zijn de tarieven en hoe zouden ze doorzichtiger kunnen worden?
Leven naast de dood
Menno Hessels: Een nieuwe reeks van uitgebreide portretten van uitvaartondernemers onder de titel 'Leven naast de dood'. Een kijkje achter de schermen, daar waar de scheiding tussen werk en privé toch vaak diffuus is. In deze eerste aflevering staan David en Liva Elders van David Elders Begrafenis & Crematie centraal. Hoe kwamen zij in de branche terecht? Welke plaats neemt hun werk in hun leven in? En valt hun werk wel te combineren met een privé-leven?

Vakblad De Begraafplaats lente 2003 De Begraafplaats, nr. 1, jaargang 5, lente 2003, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; Van Heutsz verhuisd, Buurt wil begraafplaats behouden, grafheuvel op begraafplaats Kranenburg in Zwolle, Agenda. Column Hemel & Aarde door Marie-Louise Meuris. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten: grafornamenten, testers voor grafstenen. En een tweetal hoofdartikelen:

De gevolgen van een uitspraak
Anja Krabben: in de nasleep van de uitspraak van de Hoge Raad, eind oktober, inzake eigendom grafmonumenten bleek er een duidelijk verschil van mening over wat deze uitspraak betekent voor individuele begraafplaatsen. Is de praktijk werkelijk zo anders als de (juridische) theorie, zoals sommigen menen. Of heeft het meer te maken met het verschil tussen 'groot en professioneel' en 'klem en vrijwillig'
Van Zerkrijmpje tot grafgedicht
Marijke Streefkerk: De boekenweek staat dit jaar m het teken van de dood Dit onder het motto 'STYX - Leven en dood in de letteren', ontleend aan de Griekse mythologie waarin de rivier de Styx de scheiding is tussen het land der levenden en het dodenrijk Hoe literair zijn de Nederlandse dodenakkers. De auteur van dit artikel ging op onderzoek uit

Leeuwarder Courant, 7 maart 2003, Uitbreidingsplan voor crematorium Goutum
Het crematorium bij Goutum wordt vergroot met acht opbaarruimtes, een ontmoetingsruimte en meerdere facilitaire ruimtes. Uitvaartverzekering Yarden is eigenaar van het crematorium. Door de uitbreiding stoot de verzekering het uitvaartcentrum Rengerslaan in Leeuwarden af. Het crematorium wordt met bijna 600 vierkante meter vergroot, dat is een derde van de huidige ruimte in het gebouw. Na de verbouwing kan Yarden '24 uurs-service' bieden in Goutum. De familie van de overledene krijgt een sleutel van de opbaarruimte en kante allen tijde de overledene bezoeken.

Verschillende kranten, 6 maart, 2003, Tatoeage op het lichaam tegen zinloos rekken leven
(AFP) - Een Britse ex-verpleegkundige heeft 'niet reanimeren' op haar borst laten tatoeëren om artsen te laten weten dat ze geen levensreddende handelingen wil als ze ooit buiten bewustzijn raakt. Frances Polack (85) zegt tijdens haar werk vaak artsen te hebben gezien die onder druk van familieleden patiënten reanimeerden die schriftelijk te kennen hadden gegeven dat niet te willen. Ze hoopt dat de tatoeage de dokters daar in haar geval van zal weerhouden.

Verschillende kranten, 4 maart 2003, Pentagon herdenkt doden met bankjes
(Reuters) - Het Amerikaanse ministerie van defensie, het Pentagon, zal de 184 slachtoffers van de aanslag van 11 september 2001 met een even groot aantal bankjes herdenken. Op elk komt de naam van een slachtoffer. De bankjes zullen in rijen worden opgesteld nabij de westvleugel van het gebouw, waar zich anderhalf jaar geleden een gekaapt vliegtuig in boorde.

Volkskrant, 8 maart 2003, Loslaten uit liefde
Ellen de Visser: leder jaar overlijden ongeveer duizend kinderen nog voor hun eerste verjaardag, veelal ten gevolge van een ongeneeslijke ziekte of afwijking. Artsen zien zich geplaatst voor een dilemma. Hoe ver mag je gaan met het in leven houden van een menselijk wezen dat nooit zal kunnen zeggen.- hou maar op?

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage