Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 11, 10 maart 2003 t/m
16 maart 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

boekenweek 2003 Styx Ook deze week in vrijwel elke krant en/of bijlage, weekblad etc. aandacht voor de boekenweek die deze week is begonnen met het thema: 'Styx, Leven en dood in de letteren'.
Zie voor programma, informatie, activiteiten etc. ook op www.cpnb.nl en wwww.boekenweek.nl

De krant van De Friesland, maart 2003, Ook over de dood wordt BTW geheven
In de werkplaats hangt de geur van geschaafd en gelakt hout. In de hoek staan verschillende kisten opgestapeld te wachten om afgewerkt te worden. De verpakking van de dood is statig, maar sober. De dood biedt geen ruimte voor uitbundigheid.
Er lijkt de afgelopen decennia weinig te zijn veranderd. Nog steeds kiezen veel mensen voor de Friese traditionele kapkist. Statig, maar vooral ingetogen. Tijdens een wandeling door het bedrijf laat Cornelis Kaspersma senior, van het gelijknamige bedrijf in Dokkum, een aantal modellen zien. De moderne omgeving, het bedrijf is eind 2002 overgegaan naar een nieuw pand aan de Bocksmeulen, staat in schril contrast met het oude ambacht van kistenmaker. Naast luxe grafkisten maakt het bedrijf ook eenvoudige kisten van vurenhout met houten handvatten. Hoewel er niet gesproken kan worden van trends, ziet Kaspersma wel dat mensen steeds milieubewuster worden. Kaspersma: "De kisten worden vaker ongelakt geleverd, maar ook dat de handvatten van hout zijn. Minder belastend voor het milieu. Je ziet dat mensen hier heel bewust mee bezig zijn. Ook de dood heeft zijn prijs. De prijs van een eenvoudige grafkist varieert van 250 tot 600 euro. "Maar dat is wel inclusief 19 procent BTW," merkt Kaspersma droog op. Ook over de dood wordt BTW geheven.

Verschillende kranten, 10 maart, 2003, Artsen: toets bij euthanasie pasgeborenen
De artsenorganisatie KNMG is teleurgesteld dat het kabinet geen toetsingscommissie wil instellen die de levensbeëindiging van ernstig gehandicapte pasgeborenen moet beoordelen. Artsen melden deze gevallen vaak niet uit angst voor gerechtelijke vervolging. Het vorige kabinet toonde zich bereid zo'n commissie in te stellen, maar de huidige regering wil de bestaande meldingsprocedure handhaven De KNMG vreest dat artsen hierdoor weigerachtig blijven om te melden, waardoor er geen goed beeld is van wat er in de praktijk gebeurt.

Medisch Vandaag, 10 maart 2003, Eerste informatieweek palliatieve zorg
Het Netwerk Palliatieve zorg voor Terminale Patiënten Nederland (NPTN) en de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) organiseren van 24 t/m 29 maart 2003 de 'Week van de palliatieve zorg'. Tijdens deze week zijn er verspreid over heel Nederland informatieavonden en open dagen over alle vormen van palliatieve en terminale zorg. Het is de eerste keer dat in ons land een dergelijke week wordt gehouden. Aansluitend op de week is er van 3 t/m 5 april in het Congresgebouw in Den Haag een internationaal congres van de European Association on Palliative Care met circa 2000 deelnemers uit meer dan 30 landen.

Leeuwarder Courant, 12 maart 2003, Kunst over het hiernamaals
De doodskisten van Evert Boonstra blijven een sterke aantrekkings-kracht houden. Vijftien kunstenaars exposeren vanaf volgende week woensdag in de voormalige grafkistenfabriek aan de Minnemastraat Waarom? Het is dan boekenweek en dat staat dit jaar in het thema van de dood. Vandaar dat bezoekers zich kosteloos kunnen vergapen aan kunst over het hiernamaals.

Leeuwarder Courant, 12 maart 2003, Stervenshulp blijft ondergronds
Hans van Dam: Het kabinet is tegen een toetsingscommissie voor levensbeëindiging van onmondigen. Dwingelandij van het CDA die stervenshulp ondergronds houdt. Het besluit is een staaltje CDA-dwingelandij. Naast enkele oppositiepartijen, eist ook regeringspartij VVD opheldering. Opmerkelijk voor een partij die bepaald niet uitblinkt in het praktiseren van dualisme. Het lijkt zoals het altijd is geweest, als het CDA in de regering zat: over ethische kwesties regeert het CDA in twee op zichten met harde hand coalitie partners worden overruled en de praktijk wordt geschoffeerd. Bij herhaling heeft Balkenende gezegd dat er een 'evaluatie' - lees aanscherping - komt van de abortus- en euthanasiewet. Het CDA werkte de opbouw van een transparante, liberale praktijk tegen. Daarin past de weigering van een centrale toetsingscommissie voor stervenshulp aan onmondigen.

Verschillende kranten, 14 maart 2003, Telefoonrekening in het graf bezorgd
(AP) - Een telefoonmaatschappij in de Verenigde Staten volgt klanten tot in het graf. Een kerkhof in Auburn in de staat Massachusetts kreeg vorige week een telefoonrekening toegestuurd voor een man die al zes jaar dood en begraven is. Toch rekende de telefoonmaat-schappij hem een gesprek voor maar liefst 12 cent aan dat hij vijf jaar na zijn overlijden gevoerd zou hebben.

Leeuwarder Courant, 15 maart 2003, De dood is taboe
Iedereen is een ter dood veroordeelde. Bij de geboorte is de dood immers de enige zekerheid die elk wezen krijgt. Toch rust nog altijd, ook al is 'leven en dood' het thema van de boeken-week, een taboe op de dood. Daardoor weten veel mensen niet hoe ze met een rouwende moeten omgaan, met alle -soms heel pijnlijke -gevolgen van dien. Vroeger groeide iedereen op met de dood. Drie generaties leefden soms onder één dak, waardoor kinderen jong geconfronteerd werden met het aftakelen en de dood van bejaarde mensen. Bovendien bestond tegen vele ziektes nog geen geneesmiddel, zodat mensen veel vaker met het sterven van naasten te maken kregen. Familie of buren legden de overledene af. Het lichaam stond thuis opgebaard en na vier dagen droegen naasten de kist naar het graf.
Maar na de industrialisatie veranderde alles. Mensen trokken naar de stad, gingen kleiner wonen en richtten zich niet langer op de gemeenschap, maar op het eigen gezin. De meeste ziekten werden bezworen, kindersterfte nam af. Daardoor kreeg de dood een afschrikwekkend karakter. De verzorging van de overledene kwam in handen van professionele uitvaartondernemers. Opbaring vond voortaan plaats in een rouwcentrum. De dood kwam verder van de mensen af te staan. Op de enige zekerheid die iedereen in het leven telt, rust een taboe.

Volkskrant, 15 maart 2003, In de uitvaartbus zit de familie bij elkaar
Samen de laatste rit maken, dat is het idee', zegt Mark van der Poel (41) Met dé rouwautoverbouwer van West-Europa in Winterswijk is hij anderhalf jaar bezig geweest met het ombouwen van een korte stadsbus, die hij kocht van het Utrechts vervoersbedrijf. 'De uitvaartbus kan een reguliere rouwstoet vervangen', aldus de Deventenaar. 'Ik heb me er altijd over verbaasd dat de overledene in een kist in een auto ligt, en dat de familie er achteraan kachelt.' Op de leren banken is plaats voor vijftien á zeventien personen. De bus heeft een lage, hardhouten vloer 'goed toegankelijk voor ouderen' .

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage