Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 12, 17 maart 2003 t/m
23 maart 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

boekenweek 2003 Styx Ook deze week nog in vrijwel elke krant en/of bijlage, weekblad etc. aandacht voor de boekenweek die deze week is geëindigd en het thema had: 'Styx, Leven en dood in de letteren'.

Nieuwsbrief grafzerkje (Belgische informatiebrief over begraafplaatsen e.d.) maart 2003.

Verschillende kranten, 17 maart, 2003, Groeiende vraag naar zelfmoordconsulenten
(ANP) - Steeds meer mensen zoeken hulp bij zelfdoding. Dat blijkt uit het jaarverslag van stichting De Einder, die zelfmoordconsulenten opleidt en zelfmoordenaars begeleidt. De charitatieve organisatie kende vorige jaar 374 cliënten, 81 meer dan in 2001. Van hen pleegden er 46 zelfmoord, tegenover 32 in 2001. Dat betekent een toename van 30 procent. In totaal plegen in Nederland jaarlijks ongeveer 1500 mensen zelfmoord. Van de cliënten is tweederde vrouw. De meeste zelfmoorde naars zijn tussen de 40 en 64 jaar oud. Stichting De Einder vermoedt dat het toegenomen aantal aanvragen samenhangt met de overdaad aan mediabelangstelling die de organisatie vorig jaar ten deel viel. Justitie vervolgt een van haar consulenten omdat die een bejaarde vrouw in Groningen actief zou hebben geholpen een einde aan haar leven te maken. De zaak komt 27 maart opnieuw voor de rechter.

Volkskrant, 22 maart 2003, Oudste mummies in Schotland
Niet alleen Egyptenaren ook sommige Europeanen maakten drieënhalf duizend jaar geleden mummies van hun doden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Sheffield na studie van vier lijken die ze op het Hebriden eiland South Uist hebben opgegraven. Als zij gelijk hebben, betreft het hier de oudste opzettelijk gecreëerde mummies die in Europa zijn gevonden. De vier lijken werden ontdekt onder twee ronde huizen van drieduizend jaar oud op de bekende vindplaats Cladh Hallan. Het oudste lichaam, dat van een man, is van 3500 jaar geleden, de andere zijn een paar eeuwen jonger, melden Britse media. Ter vergelijking de Egyptische farao Toetanchamon werd ruim 3200 jaar geleden gemum-mificeerd. Na datering met koolstof 14 stel den de archeologen vast dat de vier . doden van South Uist eeuwen na hun overlijden zijn begraven . Forensisch onderzoek wees naar het gebruik van veenachtig water ter conservering van de lichamen. En de ledematen zaten zo dicht tegen elkaar en tegen het lichaam, dat strak zwachtelen moet zijn toegepast. Windsels zijn er echter niet gevonden, ze zijn vermoedelijk vergaan. De onderzoekers denken dat dierbare of machtige overledenen eeuwenlang bovengronds werden bewaard na te zijn gemummificeerd. Met de komst van nieuwe gebruiken zouden ze zijn begraven
.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage