Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 6 , 3 februari t/m 9 februari 1997
Het Uitvaartwezen, vakblad voor de uitvaartbranche, nummer 1/2 1997
In het blad een 9 tal artikelen met als onderwerp:
1. Veelzijdige internet-site over de dood
In dit artikel wordt Peter van Schaik initatiefnemer van uitvaart.nl geinterviewd (red: erg jammer is dat de heer Van Schaik zich onvolledig en negatief uitlaat over gedenkboek.nl, hij zegt in het interview o.a.: "Het doel achter de twee sites is volledig verschillend. Het gedenkboek is gericht op rouwadvertenties, 'uitvaart.nl' op informatieverstrekking". U als bezoeker kunt zelf het verschil beoordelen en zien dat wij een groter en breder scale van onderwerpen diepgaander en actueler behandelen dan uitvaart.nl Ook vinden wij het jammer dat in dit artikel staat: dat de professioneel ogende rouwadvertenties van de digitale stad er beter uitzien dan die van het gedenkboek. Dit doet namelijk groot onrecht aan de nabestaanden van 'onze' rouwadvertenties, die deze veelal zelf samengesteld en opgemaakt hebben, de opmerking in het uitvaartwezen hierover is o.i. onnodig grievend ten opzichte van de nabestaanden.
2. Mensen zijn kleurrijk en dat verandert niet door een overlijden
3. Grafschennis of vernieling
4. Meer controle op natuaraverzekeraars
5. Kosten lijkschouwing lopen hoog op
6 Is er leven na de dood
7.Botsende wensen over de uitvaart
8 De kracht van een gedicht
9. Een passend afscheid
plus een aantal colums en nieuwsrubriek

Leeuwarder Courant, 6 februari 1997, Aula in schelpvorm
Foto met afbeelding van de schets die gemaakt is door Alberts en van Duinen (NMB en Gasunie) voor beeldhouwster Herma Bovenkerk uit Koudum (
zie ook nieuwsbericht vorige week).

Volkskrant, 7 februari 1997, Amerikaans bedrijf verkoopt begrafenissen in de ruimte
Belga: Een Amerikaans bedrijf brengt voor het bedrag van f 8900,- het lichaam samen met dat van 22 anderen met een raket in een baan om de aarde. Na 10 jaar valt de raket overigens weer terug in de atmosfeer en verbrandt dan.

Leeuwarder Courant, 8 febuari 1997, Onrust over opbaren bejaarde in eigen kamer
Door de verandering van de subsidieregeling voor verzorgingshuizen dreigt het kunnen/mogen opbaren op eigen kamer van de overledene in gevaar te komen. Tot vorig jaar liep de subsidie nog door tot een maand na overlijden, in de nieuwe regeling vervalt de subsidie direct. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk geworden voor verzorgingshuizen om kosteloos de overledene op zijn/haar kamer te laten opbaren. Dit terwijl juist het opbaren op de eigen kamer de laatste jaren toenam.

Telegraaf, 8 februari 1997, Aanval op de monopolisten van de dood, steenhouwersgilde weigert commissie te betalen aan 'grote jongens' in de uitvaart
Emile Bode: Een artikel dat wederom ingaat over de commissies die verstrekt worden aan uitvaartverzorgers, kosters, grafdelvers etc. In het artikel wordt Peter Vastrick, steenhouwer in Berlikum, aan het woord gelaten m.b.t. zijn ervaringen hiermee. Hij is lid van het Gilde van Steen- houwers dat zich verzet tegen het provisiestelsel.
(Redactie: Indien nabestaanden geconfronteerd worden met dit soort commissies kunnen zij zich wenden tot de Geschillencommissie Uitvaartwezen. Vorig jaar behandelde deze commissie 2 klachten over de prijzen die de nabestaanden voor advertenties in de krant aan de uitvaartverzorger moesten betalen. Het bleek namelijk dat de uitvaart- verzorgers de korting die zij kregen bij de krant niet doorberekende aan de nabestaanden. Dit terwijl in de Algemene Voorwaarden Uitvaart- verzorging staat dat alleen de kostprijs mag worden berekend aan nabestaanden. De reden hiervoor was volgens de uitvaartverzorgers, dat hiervan de kosten voor extra werk, bemiddeling etc. uit betaald moesten worden. Dit verweer vond bij de geschillencommissie echter geen gehoor. De uitvaartverzorgers moesten de teveel berekende advertentie- kosten aan de klagers terugbetalen.)